Pasiruošę įvairiausiems scenarijams

Druskininkuose esantis viešbutis „SPA Vilnius Druskininkai“ šiandien laikinai uždarytas, o jo duris užvertos nuo antrojo karantino paskelbimo pradžios, patikino viešbučio direktorius Rokas Navickas. Nors, anot jo, ten šiuo metu dirba 232 darbuotojai, esančių prastovose nėra daug – vos 15 asmenų.

„Kol nebuvo aiški prastovų trukmė, didžiąją dalį žmonių išleidome į atostogas, tuo pačiu užtikrinant jų įprastą darbo užmokestį“, – sakė jis ir aiškino, kad bendrai situacija viešbučių, sveikatinimo ir poilsio sektoriuje dėl pandemijos bei karantino buvo ir išlieka ypač sudėtinga.

„Nuolatinis pokytis, komandinis požiūris ir valstybinė parama iki šiol padėjo užsitikrinti, kad pasiektume antrąją COVID-19 bangą pilnoje komandoje, tačiau kas dieną matome kaip naują iššūkį“, – teigė jis, o pasiteiravus, kiek bendrai darbuotojų per šį laikotarpį įmonėje sumažėjo, sakė, kad šis skaičius nėra didelis – 16.

Jo teigimu, nuo kovo mėnesio buvo 47 darbuotojai, kurių darbo sutartys nutrūko, tačiau vietoje jų buvo priimti nauji darbuotojai.

„Nuo kovo 16 dienos viso sumažėjo tik 16 darbuotojų. Dirbančių buvo 248, dabar – 232“, – teigė vadovas, tačiau pridūrė nuo ateities prognozių, susijusių su darbuotojais, susilaikantis.

„Susilaikytume nuo komentaro apie ateitį, tačiau dedame visas pastangas, kad išlaikytume geriausius darbuotojus, kad nuo būsimo darbo pradžios būtume pasiruošę teikti aukščiausio lygio paslaugas, o ne mokintume naujus darbuotojus, nepažįstančių „SPA Vilnius“ paslaugų standartų, lojalių klientų poreikių ir komandos vidaus darbo kultūros“, – kalbėjo jis. Pasak R. Navicko, visgi viešbutis yra pasiruošęs įvairiems scenarijams, o situacija šiuo metu, labai nenuspėjama.

„Kuris iš turimų ar būsimų scenarijų bus tas, kuriuo užbaigsime karantiną, sunku pasakyti, tačiau pirmoje bangoje pradėjome pirmu, baigėme trečiu, kas leido nuo pirmosios bangos pradžios sumažinti darbuotojų skaičių vos 6,5 proc. ir to pasiekėme ne aktyviais atleidimais, tačiau naujų darbinimų sulėtinimu, veiklos efektyvinimo skatinimu“, – teigė R. Navickas.

Darbuotojai patys vyko dirbti kitur, stojo į UT

Viešbučio „Europa Royale Druskininkai“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Lugnė Kapčė taip pat pasakojo, kad pirmuosius du antrojo karantino savaitgalius viešbutis dar eksperimentavo ir bandė vykdyti veiklą, tačiau norinčiųjų apsilankyti skaičius drastiškai krito, o apie 90 proc. rezervacijų buvo atšaukta, todėl viešbučio veiklą buvo nuspręsta laikinai sustabdyti iki kol bus atšauktas karantinas.

„Tačiau čia labai svarbu pabrėžti, kad ne karantino pabaiga, o ribojimų paslaugoms švelninimas viešbučiams yra esminis dalykas“, – komentavo ji.

Kalbėdama apie darbuotojus L. Kapčė sakė, kad jų skaičiaus svyravimas aptarnavimo sektoriuje yra natūralus dalykas, o įmonė visus juos stengsis išlaikyti kuo ilgiau.

„Tačiau visi patys priima sprendimus dėl savo gerovės: kai kurie išvyko darbo ieškoti į kitą miestą ar kitą šalį, kai kuriems prastovų laikotarpiu didesnę išmoką pasiūlė Užimtumo tarnyba (UT). Šiuo metu pilnose arba dalinėse prastovose yra apie 90 proc. pastovių įmonės darbuotojų“, – sakė vadovė.

Remiantis „Sodros“ duomenimis, 2020-ųjų kovo mėnesio viduryje įmonėje dirbo 76 drausti darbuotojai, o lapkričio 23 dieną tokių buvo 58.

Drastiškų sprendimų išvengti pavyko

UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ – taip pat ne išimtis. Direktorius Edmundas Antanaitis „Delfi“ pasakojo, kad šiuo metu vandens parkas, SPA centras, sporto klubas yra uždaryti ir nepriima lankytojų, nors, kaip pabrėžė, Druskininkų gydykla karantino metu veiklos nestabdė ir aptarnauja aplinkinių sanatorijų, viešbučių, svečių namų lankytojus.

Tiesa, anot direktoriaus, pandemijos metu iš įmonės nebuvo atleistas nė vienas darbuotojas, o įmonei, bent kol kas, drastiškų sprendimų išvengti pavyksta, nes ji dar prieš pandemiją turėjo sukaupusi piniginių lėšų rezervą.

„Nuo pavasario stengiamės racionaliai naudoti įmonės lėšas, leisti pinigus tik būtinosioms reikmėms, sustabdėme daugelį įmonės planuotų projektų“, – sakė jis.

Šiandien, kaip teigė, dalis darbuotojų dar nuo pavasario yra pilnose arba dalinėse prastovose.

„Mums svarbiausia išlaikyti darbuotojus, suteikti galimybę jų šeimoms neprarasti pragyvenimo šaltinio, todėl stengsimės daryti viską, kad darbuotojams netektų registruotis UT“, – situaciją komentavo jis ir pridūrė, kad per visą pandemijos laiką buvo keletas darbuotojų, kurie darbo sutartis nutraukė savo noru.

Šiandien, anot jo, bendrai prastovose yra daugiau nei 80 proc. darbuotojų, o 1 darbuotojas yra dalinėje prastovoje.

Pranešė atleidžianti apie pusę darbuotojų

„Delfi“ primena, kad šiemet dėl pandemijos smarkiai sumažėjus klientų srautams, „Eglės“ sanatorija Druskininkuose ir Birštone pranešė atleidžianti apie pusę savo darbuotojų. BNS teigimu, bendrovė teigė ketinanti atleisti 266 darbuotojus Druskininkuose ir 90 Birštone.

"Eglės sanatorija"

„Sodros“ duomenimis, Druskininkų „Eglės“ sanatorijoje šiuo metu dirba 616, „Birštono šaltinyje“, kurį valdo „Eglės“ sanatorija – 177 darbuotojai.

„Esame priversti žengti šį labai sunkų žingsnį, siekdami išsaugoti likusias darbo vietas. Tikėjomės, kad situacija gerės, tačiau taip nenutiko“, – prieš kurį laiką pranešime sakė „Eglės“ sanatorijos vadovas Artūras Salda.

Anot jo, „Eglės“ sanatorija pastarąjį pusmetį darbuotojas laikė prastovose ir tikėjosi, jog pandemija baigsis, tačiau prasidėjus antrajai koronaviruso bangai, naujų rezervacijų skaičius sumažėjo 90 proc.

Bendrovė daugiausiai atleis aptarnavimo srityje dirbančius darbuotojus, kurių darbo krūvis tiesiogiai priklauso nuo klientų srautų: švaros, maitinimo, klientų registracijos padalinių darbuotojai, pagalbinis medicinos personalas.

Atleidimų procesas bus vykdomas keliais etapais, o paskutinė dalis darbuotojų įmonę paliks tik kovą. Jei situacija pasikeistų, „Eglės“ sanatorija sako, kad atleidimo procesą būtų galima stabdyti arba mažinti atleidžiamų darbuotojų skaičių.

Darbuotojai įspėjimų dėl atleidimų sulauks po to, kai bus sudarytas atleidžiamų darbuotojų sąrašas. „Eglės“ sanatorijos rinkodaros ir komunikacijos vadovė Aistė Povilauskaitė BNS informavo, kad pirmadienį apie ketinimus atleisti darbuotojus informuota ir Užimtumo tarnyba.

„Eglės“ sanatorija praėjusiais metais gavo 28,674 mln. eurų konsoliduotų pajamų ir uždirbo 4,29 mln. eurų grynojo pelno.

Prastovose – beveik 39 tūkst. darbuotojų

Remiantis Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, lapkričio 23 dieną galiojančiose prastovose buvo 5065 įmonės bei beveik 39 tūkst. darbuotojų.

VDI inf.

Lapkričio 20 dieną prastovose buvo 5030 įmonių ir 39135 darbuotojai, o praėjusios savaitės pradžioje, 16 dieną, 4282 įmonės ir 33302 darbuotojai.

Tarp esančių prastovose, lapkričio 23-iosios duomenimis, daugiausia įmonės užsiimančios apgyvendinimo, turizmo ir maitinimo paslaugomis: UAB „Astorija Hotel“, UAB „SPA esė“ UAB „SPA travels“, AB „Atostogų parkas“, UAB „Esperanza Resort“.

VDI inf.

Taip pat turizmo bendrovės „Baltic Travel Group“, UAB „Kelionių era“, AB „Novaturas“, UAB „Travel Planet“, UAB „Kelionių centras“ bei įmonės UAB „Pramogų bankas“, UAB „Impuls LTU“, UAB „Circle K Lietuva“, UAB „Čili pica“, UAB „Amber Food grupė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)