„Svarbiausias klausimas rytoj yra balsavimas dėl premjerės kandidatūros, kitas svarbus dalykas – pirmasis biudžeto svarstymas ir, žinoma, Seimo statuto pakeitimai dėl nuotolinio darbo“, – laidoje „Delfi diena“ sako V. Čmilytė-Nielsen.

Nors antradienį Seime valdantieji neturės daugumos – jų salėje bus mažiau nei 71 – V. Čmilytės-Nielsen nuomone, tai neturėtų sutrukdyti patvirtinti Ingridos Šimonytės kandidatūros.

„Reikia tikėtis, kad premjerės kandidatūra bus patvirtinta, nes ji, tikiu, sulauks palaikymo ne tik iš valdančiosios daugumos, bet ir opozicijos atstovų“, – mano Seimo pirmininkė.

Pasak jos, šiuo metu Seimui pereiti prie nuotolinio darbo trukdo tiek techninės, tiek formalios kliūtys.

Seimas nėra mokykla, nėra vieno atskiro miesto savivaldybės taryba, čia priimami įstatymai ir yra labai griežtos taisyklės, kaip jie turi būti priimami. Taip pat yra saugumo reikalavimai, reikia užtikrinti, kad Seimo narys balsuodamas nepatirtų jokio poveikio iš šalies. Klausimai tikrai nėra labai paprasti“, – aiškina V. Čmilyė-Nielsen.

„Dabar turime pakankamai aiškų kelią. Pirmasis etapas – statuto pakeitimas dėl galimybės nuotoliniu būdu rengti diskusijas. Ši pataisa bus svarstoma rytoj“, – priduria ji.

Opozicijos nuogąstavimai, kad dirbant nuotoliniu būdu gali būti neužtikrinta jų teisė balsuoti, V. Čmilytės-Nielsen teigimu, nėra pagrįsti. Ji taip pat sako, kad po to, kai antradienį, kaip planuojama, iš Seimo pasitrauks Ramūnas Karbauskis, galima bus atnaujinti pokalbius su „valstiečiais“ dėl jų atstovavimo Seimo valdyboje.

„Manau, kad paaiškėjus, kas imsis lyderystės „valstiečių“ frakcijoje pasitraukus Karbauskiui, bus galima atnaujinti pokalbius ir ieškoti sprendimo, kaip užtikrinti, kad didžiosios opozicinės frakcijos atstovas būtų prie bendro valdybos sprendimų priėmimo stalo“, – kalba Seimo pirmininkė.

Seimo narys Eugenijus Jovaiša laidoje „Delfi diena“ sako pritariantis, kad parlamenas dirbtų nuotoliniu būdu, nes laikytis saugumo reikalavimų dirbant Seime, anot jo, neįmanoma.

„Tai, ką galime daryti, mes visi ir darome, bet to neužtenka. Seimo salė yra visiškai nepritaikyta rekomendacijoms, kurios ateina iš Sveikatos komiteto. T. y. mes nė vienas negalime išlaikyti 1,5 metro reikalavimo – niekaip“, – sako Seimo narys.

„Iš tikrųjų yra atvejų, kai nesilaikoma atstumų, [bet] tikrai galiu pasakyti, kad Seimo nariai laikosi taisyklių, kurių įmanoma laikytis – dezinfekuoja rankas, taisyklingai užsideda kaukes“, – tikina jis.

Tuo metu vyriausias šio Seimo narys Antanas Vinkus nuotolinį darbą vertina nevienareikšmiškai.

„Nuotolinio darbo yra ir pliusų, ir minusų. Neužbėkim įvykiams už akių, tikiu, Seimas priims sprendimą ir tada galėsim kalbėti“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo jis.

„Manau, kad turime panaudoti visas formas, ne tik internetu, telefonu“, – sakė A. Vinkus.

Praėjusią savaitę koronavirusas nustatytas keliems Seimo nariams, tarp jų ir Seimo pirmininkei V. Čmilytei-Nielsen. Šiuo metu visa Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija – izoliacijoje.