„Manęs klausia, kaip čia taip žmones įtikini, kaip tau pavyksta. Užtai, kad aš pats tikiu tuo, ką darau, man pačiam patinka. Jeigu tu pats esi užsidegęs, tai gal ir kitas žmogus tuo patikės. Bet kuri mano idėja buvo utopinė“, – gyvenimo būdo laidoje „Kasdienybės herojai“ sako bene žymiausias šalies skulptorius.

Tadas mus pasikviečia į savo darbo erdvę, esančią vienoje Užupio palėpėje. Kur bepasisuksi – vien mažos žinomų skulptūrų versijos, kurios parodo, kokį ilgą kelią nueina kūrinys, kol įgauna savo galutinį pavidalą. Šiemet nacionalinei kultūros ir meno premijai nominuotas Tadas išties gali būti vadinamas tuo menininku, kurį lydi sėkmė, tačiau kad viso to pasiektų, jis patikina turėjęs itin daug dirbti.

Išgirdę žodį skulptūra, mes dažnai įsivaizduojame medinį rūpintojėlį pakely, todėl įvairiaspalvės, ryškios, kelis metrus siekiančios Tado skulptūros abejingų išties nepalieka. Tačiau Tadas patikina, kad Vakaruose yra visai kitaip – skulptūros itin dažnai puošia pasiturinčių žmonių namų kiemus. Ir apskritai turėti meno kūrinių savo namuose – prestižo reikalas, atspindintis ne tik šeimininkų finansinę sėkmę, bet ir išsilavinimą bei skonį.

Tadas parodo Užupyje statomus įspūdingo dizaino naujus savo namus – trys vaikai jau užaugę, namuose teliko jo ir žmonos Erikos mažiausioji dukra, todėl kone pusę namo bus skiria Gutauskų šeimos galerijai, į kurią galės užeiti visi praeiviai.

Šiemet penkiasdešimtmetį atšventęs Tadas yra surengęs virš septyniasdešimt parodų įvairiose pasaulio šalyse, tačiau tik Užupyje Tadą pažįsta turbūt visi – čia jis užaugo, žinomo rašytojo ir tapytojo Leonardo Gutausko bei pianistės Loretos Skripkutės šeimoje.

Kodėl menininkas sako, kad yra susidūręs su didžiuliu kolegų pavydu? Ir kaip jam tai pakenkė?

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)