Abiy Ahmedas, praeitų metų Nobelio taikos premijos laureatas, lapkričio 4-ąją pradėjo karinę kampaniją prieš Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontą (TPLF), apkaltinęs šį judėjimą išpuoliais prieš dvi federalinių pajėgų stovyklas tame regione. Premjeras taip pat kaltino TPLF ignoravus centrinę vyriausybę ir siekus ją destabilizuoti.

Kadangi regione blokuojami ryšiai, abiejų stovyklų pareiškimus patikrinti buvo sunku, bet pranešama, kad per kovos veiksmus šimtai žmonių žuvo, o dar dešimtys tūkstančių pabėgo į kaimyninį Sudaną.

„Jūsų griovimo kelias jau baigiasi. Raginame jus taikiai pasiduoti per ateinančias 72 valandas, pripažįstant, kad neturite kelio atgal“, – sakoma Abiy Ahmedo kreipimesi į TPLF lyderius.

„Pasinaudokite šia paskutine galimybe“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat ragino TPLF pajėgas „taikiai pasiduoti“ ir kvietė Mekelės gyventojus palaikyti federalinę kariuomenę, „kad ši išdavikiška grupuotė būtų patraukta atsakomybėn“.

„Gelbėkitės“

Anksčiau sekmadienį Etiopijos kariuomenė grasino blokuoti pusę milijono gyventojų turintį miestą ir perspėjo civilius pasitraukti, kol tai dar įmanoma.

„Per kitą lemiamą mūšį Mekelė bus apsupta tankais“, – valstybiniams transliuotojams sakė kariuomenės atstovas Dejene Tsegaye.

Kreipdamasis į Mekelės gyventojus jis pridūrė: „Gelbėkitės. Jums buvo perduotas nurodymas atsiriboti nuo šios chuntos – vėliau nebus jokio pasigailėjimo.“

Abiy Ahmedo vyriausybė skelbė pastarosiomis dienomis užėmusi keletą miestų, įskaitant istorinį Aksumo miestą ir Idaga Hamuso miestelį, esantį už 100 km į šiaurę nuo Mekelės.

„Gynybos pajėgos perėmė kontrolę Idaga Hamuse, esančiame prie kelio iš Adigrato į Mekelę“, – sekmadienį pranešė Etiopijos nepaprastosios padėties faktų tikrinimo agentūra.

„Gynybos pajėgos šiuo metu žygiuoja į kampanijos galutinį tikslą – Mekelės miestą“, – sakoma pranešime.

Įnirtingos kautynės

TPLF vadovas Debretsionas Gebremichaelis pažadėjo „nuožmiai kovoti“, siekiant atremti Etiopijos gynybos pajėgų (EDF) puolimą. „Jie ir toliau mokės už kiekvieną judesį“, – sakė jis AFP.

Debretsionas Gebremichaelis perspėjo, kad Mekelės puolimas nebus konflikto baigiamoji fazė.

„Kovos nesiliaus, kol okupacinės pajėgos bus Tigrėjuje“, – pareiškė jis.

TPLF 1991 metais vadovavo pučui, per kurį buvo nuverstas Etiopijos Dergo karinės chuntos vadovas Mengistu Haile Mariamo, ir dominavo šalies politikoje iki 2018 metų, kai premjero postą perėmė Abiy Ahmedas.

Tačiau ši partija tebevaldo Tigrėjų – vieną iš 10 regionų, į kuriuos pagal gyventojų etninę kilmę ir kalbą suskirstyta federalinė Etiopija.

TPLF lyderiai skundžiasi, kad Abiy Ahmedas ignoruoja Tigrėjaus problemas, ir kaltina jį dėl įvairių šalies bėdų.

Aštri konfrontacija

Aštri konfrontacija su centrine valdžia paskatino TPLF šiais metais surengti atskirus rinkimus, nors visuotinis balsavimas buvo atidėtas dėl koronaviruso pandemijos.

Abiy Ahmedas nepaiso jokių raginimų atkurti taiką, įskaitant išsakomus Afrikos Sąjungos, planuojančios artimiausiomis dienomis nusiųsti kaip ypatinguosius pasiuntinius tris eksprezidentus, taip pat Jungtinių Valstijų ir apie gresiančią humanitarinę katastrofą perspėjančių Jungtinių Tautų.

Vyriausybė Adis Abeboje TPLF laiko nusikalstama administracija ir, regis, ketina laimėti karine jėga, o ne derybomis.

Karo veiksmai jau išplito už Tigrėjaus sienų: TPLF apšaudė raketomis šiauriau esančios kaimyninės Eritrėjos sostinę Asmarą, kurią maištininkai kaltina remiant Etiopijos vyriausybę. Raketomis buvo smogta ir Etiopijos pietvakariniam Bahir Daro miestui.

Per vyriausybės pajėgų kampaniją kariniai lėktuvai pradėjo bombarduoti Tigrėjų, įsiplieskė įnirtingos kautynės.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pranešė užfiksavusi šiurpias žudynes, per kurias „dešimtys, o galimai šimtai, žmonių buvo nudurti ar sukapoti“ pietvakariniame Mai Kadros miestelyje.

JT ragina atidaryti humanitarinius koridorius, kad konflikto zonose galėtų veikti pagalbos organizacijos. Jungtinės Tautos taip pat pareiškė besiruošiančios padėti net 200 tūkst. etiopų, galinčių artimiausiais mėnesiais pasitraukti į kitas šalies vietas arba kaimynines šalis.