Seimo darbas keisis

Anot Seimo vadovės V. Čmilytės–Nielsen, pokyčių dėl epidemiologinės situacijos Seime bus nemažai.

„Pasitarėme penktadienį, kad reikėtų imtis papildomų veiksmų, kad galėtume užtikrinti saugesnį Seimą darbą. Parengėme projektą, pagrindiniai pakeitimai – Seimo patalpose siūlome tuo laikotarpiu, kol pandemijos sąlygos yra blogėjančios, turime ir Seime prastėjančią epidemiologinę situaciją, kad nebūtų organizuojami renginiai, Seimo nariai ir darbuotojai raginami nevykti į komandiruotes, nevyktų susitikimai, nebūtų išduodami laikinieji leidimai.

Taip pat, grąžinta temperatūros matavimas įeinant į Seimo patalpas. Ir visi komitetai, komisijos, seniūnų sueigos rinktųsi nuotoliniu būdu, nebent jie uždari ir kitų variantų nėra. Frakcijoms posėdžiauti būtų rekomenduojama irgi nuotoliniu būdu“, – sakė Seimo vadovė.

Taip pat būtų uždaromos ir poilsio erdvės.

Rizikos grupės Seimo nariams bus rekomenduojama patiems įsivertinti riziką prieš atvykstant į Seimo posėdžius. Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma nesutiko su šiuo pasiūlymu, nes tai vyresni parlamentarai būtų diskriminuojami.

„Rizikos grupei Seimo nariams bus rekomenduojam labai atsargiai įvertinti savo sveikatą, įvertinti dalyvavimą Seimo posėdžiuose“, – pirmadienio rytą valdybos posėdyje sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen.

Bet ne tik amžius, bet ir parlamentarų ligos istorija bus lemiamas faktorius dėl dalyvavimo Seimo posėdžiuose.

Žiniasklaidos atstovams ir toliau rekomenduojama su Seimo nariais, Seimo kanceliarijos darbuotojais komunikuoti atvirose erdvėse.

Seimo vadovės pavaduotojas, konservatorius Paulius Saudargas siūlė aiškiai apibrėžti ir Seimo narių darbo tvarką posėdžių salėje.

„Balsavimus vėl reikia sutelkti į vieną krūvą. Gal dar vieną rekomendaciją dėl pačios tvarkos posėdžių salėje – nurodyti, kad niekas nevaikšto, nesibūriuoja, nesirenka kampučiuose. Šį aspektą dar kartą labai aiškiai pabrėžti, tą tvarką priminti“, – sakė P. Saudargas.

Jis pasigedo sprendimų ir dėl pertvarų tarp parlamentarų. Tačiau Seimo kanceliarijos atstovas pabrėžė, kad šis darbas jau pradedamas vykdyti.

Į dokumentą būtų įtraukta ir papildoma rekomendacija.

„Rekomendacija ar draudimas Seimo salėje nevartoti gėrimų, nesibūriuoti, apsiriboti tik buvimu savo darbo vietoje. Tai irgi yra svarbus saugumo aspektas“, – sakė Seimo vadovė V. Čmilytė–Nielsen.

Seimo pirmininkė teigė, kad kol kas neturi žinių apie naujus užsikrėtimo atvejus Seime.

„Mano žiniomis naujų užsikrėtimų nėra, bet yra žmonių saviizoliacijoje“, – spaudos konferencijoje sakė V. Čmilytė–Nielsen.

Ji teigė, jog yra galimybė, kad valdančioji dauguma antradienį Seime neturės daugumos, t. y. Parlamento salėje bus mažiau nei 71 valdančiosios daugumos atstovų.

Keičiamas darbo grafikas

Kaip politikė V. Čmilytė–Nielsen pranešė feisbuke, buvo keičiamas ir Seimo posėdžių grafikas.

„Seimo valdyba taip pat pakeitė Seimo posėdžių grafiką, tad rytoj priėmę sprendimus, kurių atidėlioti negalima, patvirtinę kandidatę į premjeres ir apsvarstę 2021 m. biudžeto projektą, vėl susirinksime į plenarinį posėdį kitą ketvirtadienį, gruodžio 3 dieną“, – rašė ji.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Iki tol visiems Seimo nariams bus sudarytos visos sąlygos išsitirti.

„Per šį laiką norintiems bus sudarytos sąlygos išsitirti. Raginsiu visus arba pasinaudoti šia galimybe, arba, turint tam galimybes, tirtis privačiai, tačiau nebegalėsiu sutikti su nepelnytos privilegijos kaltinimais. Didelė Seimo bendruomenės dalis patenka į rizikos grupę arba kontaktuoja su jai priklausančiais ir nieko bendro su politikavimu neturinčiais žmonėmis. Būkime atsakingi“, – feisbuke rašė ji.

Seimo nariai bus raginami testus dėl koronaviruso daryti kas 7 dienas.

O plenariniuose posėdžiuose kol kas bus svarstomi „tik patys svarbiausi neatidėliotini klausimai“.

„Didesnės nei savaitės pertraukos mes neturime galimybės turėti Seime“, – aiškino politikė.

Koronavirusas patvirtintas pačiai Čmilytei–Nielsen

Ketvirtadienio vakarą parlamento vadovė V. Čmilytė–Nielsen pranešė užsikrėtusi koronavirusu. Taip pat serga kai kurie Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai, tarp jų ir buvęs parlamento vadovas Viktoras Pranckietis, yra susirgusių kitų esamų ir buvusių kitų Seimo narių.

Seime yra pradėtas valdančiųjų pataisos pateikimas, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną Seimo pirmininko nurodymu galėtų būti užtikrinta galimybė Seimo nariams prisijungti prie Seimo posėdžio elektroninių ryšių priemonėmis.

Po valdybos susitikimo Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen teigė, jog nuotolinis darbas ruošiamas, bet tam reikės svarbių pokyčių.

„Yra dvi temos, dvi sritys su nuotoliniu darbu: techninė dalis, ir įstatymų. Su įstatymine darbai yra pradėti, rytoj ketinama svarstyti Seimo Statuto pakeitimą, labai svarbu, kaip Seimas apsispręs. Žinome, kad dalis opozicijos ketina prašyti ekspertinio vertinimo, iš esmės truputį pristabdyti procesą – tai klausimas, kaip pavyks įtikinti kolegas. Nes nepakeitus Seimo Statuto, negalėsime teisiškai išspręsti šio klausimo“, – sakė politikė.

„O kitas – techninis. Šiandien valdyba turės susitikimą su darbo grupės atstovais, posėdžiausime tiek, kiek reikės. Kad galėtume susidėlioti visus žingsnius dėl nuotolinio darbo techniniu aspektu. Bet be teisinių pakeitimų mūsų rankos surištos“, – sakė Seimo vadovė.

„Be Seimo Statuto pakeitimo mes judėti į priekį negalime, tai yra būtina sąlyga“, – dar kartą pakartojo V. Čmilytė–Nielsen.

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija dėl pateikimo paprašė pertraukos ir taip pat surinko parašus ekspertiniam vertinimui.

Parlamento vadovė teigė bandysianti „valstiečius“ įtikinti nestabdyti Seimo statuto pataisų, nes „bendras tikslas yra užtikrinti nepertraukiamą parlamento darbą“.

„Valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė sako, jog opozicija negali pritarti Seimo statuto pataisoms. Anot buvusios Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės, jos sudarytų galimybę valdantiesiems piktnaudžiauti galiomis.