Pernai nacionaliniai kino apdovanojimai neįvyko, tad šiemet jie buvo teikiami už pastarųjų dvejų metų pasiekimus. Šiemet apdovanojimus „Sidabrinė gervė“ organizuoja asociacija AVAKA.

Apdovanojimus teikė ryškios televizijos ir kino žvaigždės: Justinas Jankevičius, Sandra Daukšaitė-Petrulėnė, Gabija Jaraminaitė, Viktorija Streiča, Vytautas Rumšas jaunesnysis, Nelė Savičenko ir Vladas Bagdonas. Juos sieja darbas filmavimo aikštelėje, o taip pat – jau daugiau nei 10 metų vykstančios „Sidabrinės gervės“ ceremonijos: tai – visų laikų ankstesnių apdovanojimų vedėjai.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Taip pat juos komentuoja humoristas Mantas Bartuševičius.

Geriausiu trumpametražiu filmu paskelbtas režisieriaus Vytauto Katkaus „Kolektyviniai sodai“. Apdovanojimą atsiėmę Viktorija Seniut ir Vytautas Katkus džiaugėsi, kad ir tokiomis sąlygomis „Sidabrinė gervė“ įvyko ir jie galėjo būti įvertinti už darbą.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Geriausio animacinio filmo kategorijoje laimėjo režisierės Skirmantos Jakaitės filmas „Žonglierius“.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020


Metų geriausias bendros gamybos filmas ( „Ko-produkcija“) „Olegas“ (Prod. Inscript).

„Sidabrinės gervės“ Atrankos komisija vienbalsiai nusprendė, kad šiais metais geriausios profesinės meistrystės apdovanojimo ypač verti virtualios realybės filmo „Angelų takais“ kūrėjai Kristina Buožytė ir Vitalijus Žukas.

Metų geriausias dokumentinis kino filmas – Aistės Žegulytės „Animus Animalis (Istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“. „Šis apdovanojimas tikrai yra didžiulė jėga, kuri suteiks jėgų kurti toliau“, – atsiimdama apdovanojimą kalbėjo režisierė.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausias montažo režisieriaus darbas – Mikas Žukauskas („Animus Animalis (Istorija apie žmones, žvėris ir daiktus))“.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausias garso režisieriaus darbas – Jonas Maksvytis („Animus Animalis (Istorija apie žmones, žvėris ir daiktus))“.

Metų geriausias operatoriaus darbas – Narvydas Naujalis už filmą „Izaokas“.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausias kompozitoriaus darbas – Agnė Matulevičiūtė, Domas Strupinskas („Izaokas“).

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020


Metų geriausias dailininko darbasAudrius Dumikas už filmą „Nova Lituania“. Už a. a. A. Dumiką apdovanojimą atsiėmė filmo režisierius Karolis Kaupinis.

„Sidabrinės gervės kiaušiniu“ buvo apdovanoti du studentų darbai. Geriausiu 2019 metų filmu šioje nominacijoje pripažinta juosta „Nacionalinės premijos laureatų vaikai“ (režisierė Kamilė Milašiūtė), o 2020-ųjų metų – „Šeima“ (režisierius Titas Laucius).

„Labai faina, kad buvo nominuoti tokie geri filmai ir tai padarė šį apdovanojimą reikšmingą, Tai buvo studijų metu sukurtas filmas, bet scenarijus ir filmo idėja gimė kaip pratimas mums dirbant su paaugliais. Po to pati baigiau magistro studijas, pamaniau, kad tą scenarijų būtų galima adaptuoti ir padaryti baigiamąjį darbą“, – kelionę iki „Sidabrinės gervės kiaušinio“ prisiminė K. Milašiūtė.

„Kas toliau? „Gervė“ ir ilgametražis filmas. Manau, po kelių metų paaiškės. Tikimės, grįžti su „gerve“, būtų jėga“, – kalbėjo T. Laucius.

Už metų geriausią antraplanį aktorės vaidmenį filme „Nova Lituania“ apdovanota Rasa Samuolytė. Atsiimdama apdovanojimą iš Nelės Savičenko rankų ji prisiminė, kad jos abi buvo tarp gavusių „Sidabrines gerves“ už vaidmenis filme „Nuodėmės užkalbėjimas“, kai apdovanojimai pirmą kartą įvyko 2008 metais.

„Po to apdovanojimo pirmosios gervės aš labai ilgai nesifilmavau. Labai noriu padėkoti Karoliui Kaupiniui, režisieriui, kuris mane patvirtino Veronikos vaidmeniui be kastingo. Aš buvau labai laiminga, mes repetavome, kalbėjomės, ir kai atėjo pirma filmavimo diena, pirma mano pamaina, aš staiga prisiminiau, kad mane patvirtino be kastingo, ir pradėjau galvoti, o Dieve, jie tikriausiai nežino, kaip apsigavo“, – pasakojo R. Samuolytė, dėkodama visai filmo komandai, komisijoms, artimiesiems ir draugams.

„Aš noriu visiems palinkėti tikėjimo, kad ateis diena, gal ne taip greitai, kaip mes visi to norėtume, kad mes vėl pradėsime rinktis į kino sales, žiūrėsime kiną, gal ir sėdėsime netgi labai arti vienas kito, ir tiesiog mėgausimės ir kursime“, – kalbėjo ji.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

antraplanį vaidmenį tame pačiame filme „Nova Lituania“ geriausiu aktoriumi paskelbtas Vaidotas Martinaitis.

„Džiaugiuosi, tai yra didžiulė sėkmė. Galvoju, kad ta didžiulė sėkmė susideda iš daug mažyčių svarbių dalykų, iš daug gyvenime sutiktų talentingų menininkų, sąžiningų kūrėjų. Aš labai džiaugiuosi, kad iš daugybės tų sąžiningų kūrėjų man teko garbė susipažinti artimiau – tai yra režisierius Karolis Kaupinis. Didžiulė sėkmė, kai tave supa daug talentingų, jautrių kolegų, gerų, ištikimų draugų, kai yra aplinkui gražūs, mylimi, sveiki žmonės, vaikai, anūkai, tėveliai. Visa tai, visos tos mažos svarbios smulkmenos ir sudaro tą didelę sėkmę, aš ja labai džiaugiuosi“, – atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo V. Martinaitis ir juokaudamas dėkojo už tai, kad irgi buvo įrašytas į ornitologų, gervių mylėtojų ir turėtojų būrelį.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausias aktorės vaidmuoIndrė Patkauskaitė („Išgyventi vasarą“). „Jaučiuosi be galo dėkinga, laiminga, žinau, kaip man pasisekė, nes turėjau galimybę dirbti su itin puikiais ir talentingais žmonėmis“, – kalbėjo ji, linkėdama visiems kuo greičiau praskristi pro šį keistą laikotarpį.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausiu aktoriumi paskelbtas Valentinas Novopolskis už vaidmenį filme „Olegas“.

„Stengiuosi kažkaip nesureikšminti tokių apdovanojimų, nes mokė tėvai, kad reikia būti kukliam ir visų nuopelnų sau nepriimti. Gerai, kad nominacija vadinasi vaidmuo, nes labai daug priklauso nuo vaidmens, scenarijaus, kitų dalykų...“, – sakė jis, dėkodamas visiems, prisidėjusiems prie šio apdovanojimo.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

V. Novopolskis prisipažino, kad pirma „gervė“, kurią aktorius gavo 2014 metais, sulūžo. „Ir sulūžo, berods, likus mėnesiui iki dienos, kai paaiškėjo, kad „gervių“ nebebus. Labai simboliškas dalykas, ir dabar štai turiu naują, labai smagu. Mama apsidžiaugs“, – šypsojosi geriausias metų aktorius.

Pirmą kartą „Sidabrinių gervių“ apdovanojimų istorijoje buvo įteikta „Žalioji gervė“ už filmą gamtos tema, kuris skirtas filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjams.

„Turbūt daugelis žinome tą keistą vietą Juodkrantėje ir šalia gyvenančią kormoranų koloniją. Tas reiškinys, natūraliai gamtoje susiklostęs, iššaukia labai skirtingą žiūrovų – jais vadinu turistus – reakciją. Jie ateina į aikštelę ir tampa tam tikrais aktoriais filme, mes stebime juos kormoranų žvilgsniu. Tai, kokią įvairovę nuomonių jie išsako apie tą pačią vietą ir reiškinį, parodo, kokia nevienalytė rūšis esame mes patys, kokie įvairūs yra žmonės, ir kaip galima skirtingai tą patį reiškinį matyti“, – apie filmą pasakojo režisierė Rugilė Barzdžiukaitė, juokaudama, kad jei ką dabar girdėtų kormoranai, ji paprašytų perduoti linkėjimus gervėms.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Specialaus apdovanojimo ryški statulėlė buvo pagaminta iš ekologinių medžiagų, o teikiama už filmą, kuris pabrėžia – neliesk, neįžeisk ir nekeisk to, kas yra sukurta gamtos, gyvenk harmonijoje su aplinka.

Metų geriausio scenarijaus autoriumi paskelbtas Karolis Kaupinis už filmą „Nova Lituania“.

„Rašant scenarijų yra du dalykai, apie kuriuos galvoji: tai, kas vyksta ir apie ką tai vyksta. Pradedantis scenaristas būtinai prieina tašką, kai nei į vieną klausimą nebegali atsakyti. Tada turi pasidalinti su kuo nors. Šitas scenarijus keliavo daug kartų iš rankų į rankas, daugiausiai jį skaitė Marija Razgutė, bet labai daug žmonių pasakė po sakinį, pastabą ar reikšmingai nutylėjo. Labai daug žmonių prisidėjo prie šio scenarijaus, tad nors nominacija skirta vienam žmogui, bet, manau, rašė visi, kurie per tuos metus turėjo su manimi kontaktą dabartiniais terminais, o dabar naują scenarijų rašau atskirtyje, sekasi sunkiau“, – kalbėjo K. Kaupinis.

K. Kaupiniui
už filmą „Nova Lituania“ skirtas ir geriausio režisieriaus apdovanojimas.

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

„Auksinė gervė“ už viso gyvenimo nuopelnus buvo skirta a.a. prodiuseriui Kęstučiui Petruliui, kuris kinui atidavė 40 metų. Prisiminimų filme apie jį pasakojo buvę bendražygiai – aktorius Vidas Petkevičius, režisieriai Audrius Stonys ir Janina Lapinskaitė, operatorius Algimantas Mikutėnas, prodiuseris Arūnas Stoškus.

Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas 2019 m.„Išgyventi vasarą“ (rež. Marija Kavtaradzė).

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai 2020

Metų geriausias ilgametražis vaidybinis kino filmas 2020 m.„Nova Lituania“ (rež. Karolis Kaupinis).

Dėkodamas už geriausio filmo apdovanojimą, K. Kaupinis pabrėžė, kad lietuvių kalboje nėra atskirties tarp dviejų žodžio „istorija“ reikšmių – mokslo (angl. „history“) ir pasakojimo (angl. „story“). „Galima sakyti, kad mūsų istorija ir susideda iš asmeninių istorijų. Bet žmogaus atmintis yra subjektyvi, tą patį laiką atsimename skirtingai, o istorija tarsi bando apibendrinti. Tas bandymas įsijausti, man atrodo, ir yra bendras visiems šioje kategorijoje nominuotiems filmams. Ir aš džiaugiuosi, kad laimėjo „Nova Lituania“, bet viliuosi, kad jos herojų pasirinkimai taip ir liks tik filmas“, – sakė K. Kaupinis.

Savo mėgstamiausią lietuvišką filmą galėjo rinkti ir portalo Delfi skaitytojai. Daugiausiai balsų sulaukė filmas „Išgyventi vasarą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)