Tai precedento neturintis ES šalies narės žingsnis, sustiprinantis nesutarimus su Briuseliu po to, kai šalis drauge su Lenkija blokavo ilgametį ES biudžetą ir atsigavimo fondą.

Vadovaujantis Europos Sąjungos taisyklėmis, tam, kad „Sputnik V“ vakcina būtų galima prekiauti bet kurioje iš 27 bloko valstybių, ji privalo gauti Europos vaistų agentūros leidimą. Budapeštui „Sputnik V“ vakcinos importavimas yra didesnio plano dalis. Tai gali paskatinti stambesnio masto importą ir masinę gamybą šalies viduje kitais metais, jei vakcina pasirodys esanti saugi ir veiksminga.

„Jos (vakcinos dozės) buvo gabenamos labai ypatingomis sąlygomis: skraidinamos, nuolatos laikomos 10 laipsnių šaltyje, temperatūrą tikrino specialus aparatas. Tokiu būdu ji buvo nugabenta į Vengrijos valstybinę laboratoriją, kur Vengrijos ekspertai turės galimybę vakciną artimiausiu metu ištirti ir priimti pagrįstą sprendimą dėl galimo jos tinkamumo naudoti ir patvirtinimo“, sakė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Vyriausybė neatsakė į klausimus, ar ji siekia licencijuoti „Sputnik V“ vakciną šalies viduje, ar vykdydama reikalaujamą ES procesą. Rusija tikisi, kad „Sputnik V“ išbandys ir gamins ir kitos šalys – vakcina susidomėjo Brazilija, Meksika, Filipinai, Jungtiniai Arabų Emyratai.

Rusijos nepriklausomas turto fondas praėjusią savaitę pranešė, kad tarpiniai tyrimų rezultatai rodo, jog „Sputnik V“ vakcina veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 ligos yra 92 proc., tad šalis rengiasi masiniam skiepijimui.

Rusija giriasi, esą „Sputnik V“ veiksmingumas siekia 92 proc., nors Vakarų ekspertams tai kelia didelių įtarimų.

Maža to, Rusija jau Rusija pateikė paraišką Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) dėl pagreitintos rusiškos „Sputnik V“ vakcinos nuo COVID-19 registracijos ir išankstinio patvirtinimo, pranešė Rusijos nepriklausomas turto fondas, finansuojantis šios vakcinos kūrimo procesą.

Rusija rugpjūtį paskelbė sukūrusi neva pirmąją pasaulyje vakciną nuo COVID-19.

Rusijos tiesioginių investicijų fondas tvirtino, kad pagreitinta vakcinos registracija padarytų „Sputnik V“ greičiau nei įprastai prieinamą visame pasaulyje“.

„Rusijos Federacija viena pirmųjų pateikė paraišką PSO dėl išankstinio vakcinos nuo koronaviruso patvirtinimo“, – sakoma fondo pranešime.

Savo ruožtu PSO teigia, kad tokios paraiškos yra konfidencialios.

Rusijos fondo teigimu, „sėkmingas išankstinis patvirtinimas leistų „Sputnik V“ vakciną įtraukti į tarptautinių viešųjų pirkimų agentūrų ir valstybių naudojamus vaistų sąrašus, kurie numato gaires perkant preparatus“.

Tuo tarpu kai kurie Vakarų mokslininkai perspėja dėl rusiškos vakcinos, nes pernelyg greitas vakcinos patvirtinimas gali būti pavojingas.

„Jei įvertinimui pateiktas produktas atitiks keliamus kriterijus, PSO šiuos rezultatus paskelbs viešai. Kol kas PSO nepatvirtino jokios vakcinos nuo COVID-19“, – sakoma PSO pranešime.

Vengrijos planai importuoti ir tikriausiai naudoti Rusijos plačiai siūlomą COVID-19 vakciną „Sputnik V“ kelia nerimą dėl saugumo ir gali pakenkti pasitikėjimui būsimomis vakcinomis, tvirtina Europos Komisija, atvėrusi naują įtemptų ES santykių su Budapeštu frontą.

Paklaustas apie šiuos planus, Europos Komisijos atstovas spaudai sakė: „Kyla klausimas, ar ES šalis narė nori skiepyti savo piliečius vakcina, kurios nepatvirtino Europos vaistų agentūra“.

Kaip primena „Reuters“, ES taisyklės numato, kad „Sputnik V“ pirmiausia turi gauti Europos vaistų agentūros leidimą. Tik tada ją bus galima pardavinėti bet kurioje iš 27 bloko valstybių.

„Štai šioje vietoje iškyla vakcinos patvirtinimo proceso ir pasitikėjimo vakcina klausimas. Jeigu mūsų piliečiai ims abejoti vakcinos, kuri nebuvo kruopščiai moksliškai patikrinta ir įvertinta, kad būtų įrodytas jos saugumas ir veiksmingumas, saugumu, taps gerokai sunkiau paskiepyti pakankamą gyventojų dalį“, – pranešime aiškino Europos Komisijos atstovas spaudai.