Dar abejojate muzikos nauda augalams? Pasiskaitykite apie tai hunker.com apžvalgą ir susidarykite savo nuomonę.

Ryšys tarp muzikos ir augalų

Ne vieną dešimtmetį kalbama apie stulbinamą ryšį tarp muzikos ir augalų. Sodininkai ne kartą yra pastebėję – skambant muzikai, ypač klasikinei, lauko ir kambariniai augalai greičiau auga. Šie teiginiai anksčiau nebuvo moksliškai pagrįsti. Vis tik bėgant laikui mokslininkai susidomėjo šia tema. Vienas pirmų tokio pobūdžio projektų buvo vykdomas 1962 m., jo autorius – botanikas T. C. Singhas, dirbęs universitete Indijoje. Jis ištyrė, kad reguliariai skambant klasikinei muzikai balzaminiai kėniai augo 20 proc. greičiau, lyginant su tais, kurie augo be muzikos.

Pasak botaniko, kai muzika skambėdavo prie sėklų, vėliau iš jų išaugdavo didesni, daugiau lapų turintys augalai nei iš sėklų, prie kurių muzika neskambėjo.

Pleištiškasis adiantas

Šią teoriją vėliau patvirtino ir kanadiečio inžinieriaus Eugene Canby išvados – jis pastebėjo, kad kviečiai, šalia kurų lauko skambėjo smuikų muzika, davė 66 proc. gausesnį derlių.

Ne visi mokslininkai sutinka su tokiais teiginiais, bet jais tiki daugelis įvairių kultūrų augintojų. Vynuogių augintojai pasitelkė klasikinę muziką, siekdami didesnio derliaus. Vynuogyne „Il Paradiso“ Toskanoje, Italijoje jau kelis dešimtmečius pasitelkiama klasikinė muzika. Savininkai teigia, kad vynuogės sveikesnės, o jose daugiau cukraus. Daugelis vynuogių augintojų teigia, kad skambant muzikai, vynuogių laukuose žymiai sumažėjo vabzdžių kenkėjų.

Augalai reaguoja į vibracijas

Dalis žmonių abejoja, kad augalai yra tokie jautrūs, kad gali reaguoti į muziką. Įtikinamiausi paaiškinimai apie augalų ir muzikos ryšį remiasi prozišku pagrindimu – pasak ekspertų, esmė – garso bangų vibracijos. Manoma, kad šios vibracijos skatina protoplazmų augalų ląstelėse judėjimą, taigi gerina augimą, skatina maistingų medžiagų gaminimąsi.

Šią teoriją remia 2004 m. atliktas tyrimas. Jo autoriai pastatė septynis šiltnamius – vienuose skambėjo muzika, kituose – pokalbių įrašai, trečiuose buvo tylu. Eksperimentas parodė – augalai greičiausiai augo skambant muzikai, o silpni – tame šiltnamyje, kuriame skambėjo pokalbių įrašai. Šiltnamyje tyloje augę augalai galiausiai nuvyto.

Kokia muzika tinkamiausia augalams?

Pasak kai kurių tyrimų, augalams tinkamesni tam tikri dažniai. O jei paklaustume paprastesnio klausimo – visgi rokas ar klasikinė muzika?

Žilė senecio jacobsenii

Neseniai svetainėje „You Got Me At Gardening“ buvo išpublikuoti tyrimo rezultatai, galbūt jie padės apsispręsti. Su įvairių rūšių augalais buvo atliktas keturių savaičių trukmės eksperimentas. Viena augalų grupė augo skambant klasikinei muzikai, kita – roko muzikai, trečia – tyloje. Rezultatai apstulbino, pasirodo, augalams muzika mielesnė nei tyla. Visoms augintų augalų rūšims labiau patiko klasikinė muzika nei tyla, daugumai – geriau rokas nei tyla, bet apskritai augalams labiausiai patiko klasikinė muzika.

Tad tegu jūsų namuose skamba klasikinė muzika, jeigu norite, kad kambariniai augalai klestėtų. Daugelio eksperimentuotojų, ekspertų teigimu, labiausiai daugumai augalų patinka Mozarto muzika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)