Dauguma prekybos centrų jau numatė darbo laiką per šventes: pirmąją Kalėdų dieną nedirbs visi didieji prekybos tinklai, o pirmąją 2021-ųjų dieną durų neatvers „Lidl“ ir „Norfa“.

Vėliausia galimybė apsipirkti per Kūčias – iki 20 valandos veiks „Rimi“ ir „Iki“. Anksčiau, 19 val., duris užvers „Norfa“, o 18.30 val. baigs darbus „Lidl“.

Antrą kalėdų dieną visos parduotuvės žada atsidaryti 9 valandą ryto, dalies jų darbo laikas bus sutrumpintas iki 20 ar 21 valandos. Aktualų darbo laiką galite pasitikrinti „Delfi“ pateiktoje lentelėje.

Siūlo dažniau pirkti elektroniniu būdu, pirkti iš anksto

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė atkreipia dėmesį, kad šios šventės greičiausiai vis dar vyks karantino sąlygomis, todėl ir pirkėjai turėtų koreguoti savo planus.

„Šventės šiais metais bus neabejotinai kitokios, sutiksime jas greičiausiai karantino sąlygomis. Pirkėjus kviečiame dovanomis pasirūpinti iš anksto ir jei tik yra galimybė, įsigyti jas elektroniniu būdu. Šventiniu laikotarpiu iš anksto suplanuokite pirkinių krepšelį, pasiruošti sąrašą ir vykti į parduotuves po vieną, šeimos narius palikite namuose. Prekybos tinklai savo ruoštu daug dėmesio skirs griežtam srautų reguliavimui, taip užtikrindami kuo saugesnį apsipirkimą. Raginame pirkėjus išlikti sąmoningus, rūpintis savo ir kitų saugumu“, – sako R. Vainienė.

Rūpinasi darbuotojais per Kalėdas – sausio 1-ąją dalis dirbs

Visi prekybos tinklai per Kalėdas leis darbuotojams pailsėti. Atstovai šneka apie rūpestį darbuotojais.

„Norime, kad mūsų darbuotojai praleistų laiką su brangiais artimais žmonėmis, pasidžiaugtų šv. Kalėdomis, kurios šiemet bus kitokios, tačiau neabejotinai vis tiek tai svarbiausios metų šventės. Šiemet kaip niekad aktualu pabūti ramybėje, stabtelėti, pailsėti, pasidalinti šiluma su pačiais artimiausiais šeimos nariais ir tvirtai tikėti gražia ateitimi“, – paaiškina parduotuves „Iki“ valdančios UAB „Palink“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Maxima“ praneša, kad praktika nedirbti per pirmąją Kalėdų dieną bus taikoma trečius metus, kad darbuotojai pabūtų su šeima.

„Savo darbuotojams siekiame užtikrinti asmeninio gyvenimo ir darbo pusiausvyrą, ypač pandemijos metu. Darbo laiką šventiniu kalėdiniu laikotarpiu koreguojame įvertinę praėjusių metų pirkėjų srautus, kad tai neturėtų įtakos didesniems žmonių susibūrimams. Norime atkreipti klientų dėmesį į mūsų darbo laiką šventiniu laikotarpiu, kad jie galėtų iš anksto susiplanuoti apsipirkimus ir saugiai, patogiai, ramiai pasiruošti didžiausioms metų šventėms“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tačiau sprendimai dėl Sausio 1-osios išsiskiria.
Parduotuvės kasa

„Prieš keletą metų „Norfos mažmena“ pirmoji iš didžiųjų prekybos centrų pradėjo nedirbti per didžiasias šventes. Bendrovės vadovybė mano, kad yra dienų, kurios turėtų būti „neprekybinės“. Kai kurie apribojimai yra būtini, kad šventės neaplenktų ir prekybos sektoriaus darbuotojų“, – kalba „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Per naujuosius metus, sausio 1-ąją, nedirbs ir „Lidl“.

„Laikomės tradicijos ir jau ketvirtus metus iš eilės nedirbsime pirmąją šv. Kalėdų dieną ir sausio 1-ają. Laikomės nuostatos, kad gražiausios metų šventės yra skirtos visiems, suprantame, kaip svarbu per didžiąsias metų šventes pailsėti ir praleisti jas su savo artimaisiais“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Kiti prekybos tinklai dirbs, tačiau duris atvers kiek vėliau.

„Rimi“ ilgiau dirbs prieš šventes ir tarpušvenčiu

Tuo metu Rimi, nors taipogi nedirbs per Kalėdas, kalba apie rūpestį pirkėjais ir planus dirbti ilgiau prieš šventes ir tarpušvenčiu.

„Hyper“ ir kai kurios „super“ formato „Rimi“ tinklo parduotuvės pirmomis Kalėdų savaitės dienomis, gruodžio 21-23 d., dirbs valanda ilgiau, iki 23 val. Taip pat valandą ilgiau, iki 23 val. dalis „Rimi“ prekybos centrų dirbs ir gruodžio 28-30 d..

„Prekybos tinklas „Rimi“ paskutinėmis šių metų dienomis ilgins dalies parduotuvių darbo laiką, siekdamas suteikti galimybę pirkėjams apsipirkti saugiai, išvengiant galimų didesnių susibūrimų bei būtinybės juos kontroliuoti. Vadovaujantis tuo pačiu tikslu, „Rimi“ prekybos centrai ilgiau nei pernai dirbs ir gruodžio 31 d. bei anksčiau pirkėjus pasitiks pirmąją Naujųjų metų dieną. Kaip ir ankstesniais metais, pirmąją Kalėdų dieną visos „Rimi“ parduotuvės nedirbs“, – teigiama pranešime.
Parduotuvė

Paaiškinama, kad atsižvelgiama į situaciją, kai pirkėjams svarbu jaustis saugiai – ilgesnis darbo laikas leis išvengti būtinybės reguliuoti pirkėjų srautus, leis srautus paskirstyti tolygiau, o pirkėjai galės neskubėti.

„Iki“ ragina tikslingai planuotis

Prekybos tinklo „Iki“ praktika rodo, kad žmonės kelias dienas prieš šventes jau būna apsirūpinę dovanomis, maistu. Šiuo metu prekybos tinklas suplanavęs darbo laiką tik švenčių metu, o pakeitimų prieš šventes bent jau kol kas nėra numatyta.

„Pirkėjai švenčių dienomis užsuka į mūsų parduotuves tik kasdieninių ar smulkių prekių nusipirkti, kurių galbūt pritrūko šventinio stalo ruošai. Šiuo metu stebime prasidėjusį šventinių dekoracijų, dovanėlių pirkimą. Patys aktyviai raginame žmones šiemet apsirūpinti dovanomis iš anksto, labai tikslingai suplanuoti savo pirkinius“, – sako V. Budrienė.

„Maxima“ per karantiną darbo laiką trumpino

E. Dapkienė atkreipia dėmesį, kad dalies „Maxima“ parduotuvių darbo laikai karantino metu laikinai yra sutrumpinti.

„Įvertinome dėl COVID-19 pandemijos pasikeitusius pirkėjų poreikius bei siekiame sumažinti darbo krūvį savo darbuotojams, todėl sutrumpinome kai kurių parduotuvių darbo laiką. Kasdien stebime situaciją ir priimame sprendimus, kad užtikrintume darbuotojams saugią darbo aplinką, o pirkėjams – saugų apsipirkimą. Taigi, esant poreikiui, darbo laikas gali būti toliau koreguojamas tam tikrose Lietuvos savivaldybėse arba atskirose mūsų prekybos tinklo parduotuvėse“, – sako E. Dapkienė.

Akropolis: mažiausiai žmonių – iki 16 valandos

Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių prekybos centrai „Akropolis“ išplatino pranešimą, kad mažiausiai lankytojų lankosi šiokiadieniais iki 16 valandos ir sekmadienių vakarais.

„Kol kas nematome jokios rizikos, kad praktikoje įgyvendinant reikalavimą kiekvienam pirkėjui užtikrinti bent 10 kv. metrų ploto, kuriuo nors savaitės ar paros metu prireiktų riboti lankytojų srautus. Vis dėlto lankytojų saugumo vardan, esant galimybei, rekomenduojame apsilankymus prekybos centruose planuoti tuo metu, kai pirkėjų srautai yra mažesni“, – sako „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Pasak jo, dėl paskelbto karantino sumažėjo pirkėjų skaičiui, tokių savaitgalinių piko valandų, kokios būdavo fiksuojamos prieš metus, neliko. Populiariausia savaitės diena apsipirkimui išlieka šeštadieniai, tačiau jų metu srautas taip pat yra mažesnis.

Mažiausiai žmonių Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ lankosi darbo dienomis iki 16 valandos. Šeštadieniais srautas mažesnis po 18 valandos, o sekmadieniais po 17 valandos.

Teikiamos rekomendacijos atvykti iš anksto parengus pirkinių sąrašą, prekybos centruose ne tik dėvėti apsaugines veido kaukes, dengiančias nosį ir burną, bet ir laikytis atstumo nuo kitų asmenų, naudoti dezinfekcinį skystį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)