Augimas tebestebimas, bet jis nėra eksponentinis

Pasak ministro, praėjusią savaitę vis dar buvo stebimas naujų koronaviruso atvejų augimas ir teigiamų nustatomų atvejų procentas. Tačiau jis pastebėjo ir gerą tendenciją: augimas nebebuvo eksponentinis.

„Tai leidžia labai rezervuotai pasidžiaugti, kad situacija po truputį stabilizuojasi. Kaip iš tikrųjų bus, pamatysime šią savaitę, nes priemonės atsilieka nuo skaičių“, – paaiškino A. Veryga.

D. Razmuvienė taip pat pastebėjo, kad situacija stabilizuojasi, bet sergamumo kreivė dar nesileidžia žemyn.

Kartu ministras pastebėjo, kad šiuo metu Lietuvoje visos savivaldybės raudonuoja pagal sergamumą, išskyrus vieną – Neringos. Visgi Neringa geltonojoje zonoje yra tik dėl to, kad, pasak ministro: „fizinis atvejų skaičius, ne absoliutus, buvo nedidelis“.

Ministro paklausus, kokia tikimybė, kad karantinas po poros savaičių bus sušvelnintas ar nutrauktas, A. Veryga atsakė, kad kol kas tokių vilčių labai mažai.

„Kol kas šansų ir vilčių, kad po dviejų savaičių kažkas bus atšaukta, labai mažai. Nors ir matome pirminius ženklus, kad situacija stabilizuojasi, bet dar nekalbame apie jokį mažėjimą. Praėjusią savaitę vis dar turėjome augimą. <...> Pacientų srautai į gydymo įstaigas atsilieka dar mažiausiai savaitę. Tai reiškia, kad dalis tų žmonių, kurie užsikrėtė, po savaitės pasieks gydymo įstaigas ir krūvis medikams nemažės. Šitokioje situacijoje kalbėti apie kažkokius sušvelninimus nėra pagrindo“, – sakė ministras.

Ministro paklausus, ar planuoja Vyriausybei siūlyti pratęsti karantiną, A. Veryga atsakė: „Taip, planuoju siūlyti ir esu anksčiau minėjęs, kad beveik nėra jokių abejonių, kad jis bus pratęstas“.

Tiesa, operacijų vadovas negalėjo patikslinti, kuriam laikui karantiną siūlytų pratęsti.

Taip pat ministras pridūrė, kad gali būti įvairių nedidelių karantino pakeitimų.

Visgi, A. Verygos teigimu, tokie pataisymai būtų tik labiau techniniai, susiję su įvairiais bandymais apeiti ribojimus. Griežtesnių ribojimų kol kas įvesti neplanuojama.

Ministro teigimu, komendanto valanda kol kas nėra svarstoma ir tai būtų kraštutinė priemonė, kurios šiuo metu nereikia.

Medikų sergamumas smarkiai išaugo

Pasak D. Razmuvienės, šiuo metu naujausias protrūkis yra Skaudvilės Adakavos socialinės globos namuose.

Nuo pandemijos pradžios, pasak epidemiologės, yra registruoti 2282 koronaviruso atvejai tarp medikų. Šiuo metu iš jų vis dar gydosi 1992 asmenys.

Daiva Razmuvienė

„Lyginant su praėjusia savaite medikų buvo mažesnis skaičius – 1818. <...> Matome, kad spalio mėnesį pradėjo didėti eksponentiškai. Lapkričio mėnesį, per šį savaitgalį medikų registruota teigiamų koronaviruso atvejų buvo 296. Skaičiai nemažėja ir rūpestį kelia mums visiems“, – kalbėjo epidemiologė.

Anot D. Razmuvienės, besimptomių atvejų šiuo metu registruoti 55 proc.

Taip pat epidemiologė pastebėjo, kad nors didžiausią sergančiųjų COVID-19 liga dalį sudaro darbingo amžiaus asmenys, didėja sergamumas ir 65 metų bei daugiau amžiaus grupėje.

Daugiausia pažeidimųdėl kaukių dėvėjimo

A. Veryga apžvelgė ir pažeidimus, susijusius su koronavirusu. Šiuo metu jau surinkti duomenys iš 58 savivaldybių, kokius pažeidimus, susijusius su koronavirusu, užfiksavo policijos pareigūnai.

Daugiausia nustatyta kaukių dėvėjimo pažeidimų – 44. Taip pat nustatyta pažeidimų prekybos vietose – keturiolika, būriavimosi vietose.

„Procentai yra labai nedideli nuo patikrintų įstaigų, gyventojų, bendrąja prasme didžioji dalis gyventojų, įstaigų ar įmonių laikosi karantino reikalavimų“, – sakė ministras.

Raseiniuose pradėjo veikti pirmoji mobilioji komanda

Taip pat A. Veryga pranešė, kad darbą pradėjo pirmoji mobilioji komanda Raseiniuose. Tokias komandas turi suformuoti kiekviena savivaldybė.

Komandą sudaro gydytojas, slaugytojas ir jo padėjėjas. Mobilioji komanda lankysis pas koronavirusu sergančiuosius ir rizikos grupei priklausančius asmenis – 60 metų ir vyresnius, nėščiąsias, lėtinėmis ligomis sergančiuosius, taip pat gali atvykti pagal gydytojų nurodymus.

A. Veryga priminė, kad į mobiliuosius punktus dėl koronaviruso tyrimo galima registruotis internetu puslapyje 1808.lt. Pajutus simptomus reikia užpildyti anketą šiame puslapyje.

Pažėrė kaltinimų

A. Veryga įkando ir politiniams oponentams, kurie neva trukdo kovai su koronavirusu.

Aurelijus Veryga

„Ir dar viena ne visiškai linksma naujiena, nors ir kitos nėra džiuginančios. Noriu savotiškai „padėkoti“ didele pagalba mums iš įvairių institucijų. Daug girdime kritikos iš viešųjų pirkimų tarnybos, daug patarimų, pagalbos gal mažiau sulaukiame.

Bet aš tiesiog noriu paminėti, kiek sulaukiame įvairių tyrimų. Tiek iš Specialiųjų tyrimų tarnybos – 6 tyrimai yra, Finansinių nusikaltimų tarnybos taip pat 6 kreipimaisi, 73 Lietuvos Respublikos Seimo narių paklausimai visais įvairiausiais klausimais, susijusiais su COVID-19, teismų ir prokuratūros tyrimai, susiję su jau buvusio parlamentaro Puteikio skundu, dėl 46 operacijų vadovo sprendimų teisėtumo ir panašiai.

Aš tik norėčiau visus informuoti, kad užklausimai dažniausiai atkeliauja tokie, kuriuose yra po lapą ar du labai detalių klausimų, nurodykite įvairias sąlygas, surinkite informaciją ir panašiai. Tai tiems, kurie tikisi gero situacijos valdymo, tik noriu informuoti, kad visas šitas užklausas ir paklausas pildo žmonės, kurie turi koordinuoti laboratorijas, rengti tvarkas dėl gydymo įstaigų tinkamos veiklos.

Pavasarį, kai situacija buvo tikrai sudėtinga, padidėjęs dėmesys tikrai nepridėjo sveikatos vienam vadovui, kuris jau išėjo. Dėl tokių dalykų netekome žmogaus ministerijoje, kuris šiandien būtų labai reikalingas įstaigų veiklai koordinuoti. O dėl patiriamos įtampos krenta ir kiti komandos nariai. Su tokiu sarkastišku padėkojimu noriu apeliuoti į sveiką protą ir paprašyti normalios pagalbos“, – kalbėjo ministras.

Įspėjo dėl dezinformacijos

Lietuvos kariuomenės atstovas SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre kuruojantis dezinformacijos valdymo klausimus Kpt. Mažvydas Kunevičius sakė, jog dezinformacijos mastai vis dar nemažėja ir kelia didelių sunkumų. Štai vien per spalio mėnesį buvo pastebėti 272 dezinformacijos bruožai.

„Pastebima, kad priešiška informacija buvo skleidžiama tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos žmonių nepasitenkinimą, skatinti nusivylimo nuotaikas, klaidinti ir supriešinti visuomenę“, – kalbėjo kapitonas.

1152 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai

NVSC pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuoti 1152 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai.

357 atvejai buvo užfiksuoti Vilniaus apskrityje, 184 Kauno, 173 Šiaulių, 156 Klaipėdos, 88 Marijampolės, 59 Panevėžio, 48 Telšių, 40 Alytaus, 31 Tauragės ir 10 Utenos apskrityse. 9 atvejai kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Santaros klinikų Infekcinės ligų centro COVID-19 pirmasis skyrius

Iš per praėjusią parą (lapkričio 15 d.) gautų 1152 teigiamų testų rezultatų 317 į sistemą pateko vėlai vakare ir naktį. NVSC darbo valandomis buvo gauti 835 teigiami testų rezultatai, iš jų apklausti 507, likę epidemiologiškai neištirti 328 atvejai yra tiriami šiandien. Taip pat šiandien vykdomas ne tik vakar vėlai vakare ir naktį į sistemą patekusių (317), bet ir šiandien gaunamų atvejų ištyrimas.

Praėjusią parą atvejai fiksuoti protrūkiuose

Per praėjusią parą fiksuoti atvejai yra susiję su protrūkiais įmonėse ir įstaigose: AB „Orlen Retail Lietuva“ Kryžkalnyje, Adakavo socialinės globos namuose, Aukštelkės socialinės globos namuose, Dūseikių socialinės globos namuose, Jonavos ligoninėje, K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje, Kauno GMP, Kidulių pagrindinėje mokykloje, LSMU Kauno klinikose, Mažeikių ligoninėje, Nacionalinėje mokėjimo agentūroje Tauragėje, Stonaičių socialinės globos namuose, Šiaulių raj. PSPC, Švenčionių r. ligoninėje, Utenos ligoninėje, Valstybinės sienos apsaugos tarnyboje, Vilniaus oro uoste, Vilniaus Sietuvos progimnazijoje.

Lietuvoje – 8 mirties atvejai nuo koronaviruso ir 3 mirties dėl kitų priežasčių atvejai

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 8 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 285 gyvybes.

Visi 8 mirties atvejai buvo fiksuoti Kauno apskrities gyventojams. Asmenys priklausė amžiaus grupėms nuo 60 iki 89 metų. Visi jie turėjo kitų gretutinių susirgimų.

3 mirties atvejai dėl kitų priežasčių vakarykštę parą buvo užregistruoti Kauno apskrityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (626)