Kita vertus, pirmaujantis kabelinių naujienų tinklas „Fox News“ per 18 gyvavimo metų susidūrė su daugybe kliūčių, ir vis dėlto sugebėjo išsaugoti lyderio poziciją. Jis išgyveno seksualinio priekabiavimo skandalą, įkūrėjo Rogerio Aileso mirtį, žvaigždžių Glenno Becko, Billo O’Reilly ir Megyn Kelly pasitraukimą ir dešiniosios pakraipos konkurentų „Newsmax“ ir „One America News Network“ atsiradimą.

Tik nedaugelis stebėtojų prognozuoja, kad D. Trumpo atakos artimiausiu metu nuvers „Fox News“ nuo sosto.

„Jie turi distribuciją, talentą ir resursus, todėl gali užsitikrinti sėkmę nepaisant to, kas užims prezidento postą“, – teigė Christopheris Balfe, „Red Seat Ventures“, padedančio kurti verslą tokioms žiniasklaidos asmenybėms, kaip buvusi HLN žvaigždė Nancy Grace, vykdantysis direktorius.

Vis dėlto „Fox News“ atsparumas šį kartą gali sulaukti rimtų išbandymų. Remdamasis nenustatytais šaltiniais, „Axios“ praėjusį ketvirtadienį pranešė, kad D. Trumpas planuoja paleisti abonementais pagrįstą transliacijų platformą, panašią į „Fox Nation“ – prieš dvejus metus pradėtą teikti paslaugą, kuri kainuoja 6 dolerius per mėnesį.

D. Trumpas po rinkimų pralaimėjimo, kurį jis ryžtingai atmeta, sustiprino savo atakas prieš tinklą. „Fox News“, kaip ir beveik visa pagrindinė žiniasklaida, paskelbė Joe Bideną prezidento rinkimų nugalėtoju.

Ketvirtadienį D. Trumpas tviteryje pareiškė, kad „Fox“ dienos žiūrimumo reitingai „visiškai sužlugo“, nes tinklas „pamiršo, kas jam padėjo pasiekti sėkmę, kas jį palaikė“. „Fox News“ 2016 m. ir 2020 m. rinkimų metu skyrėsi kaip diena nuo nakties, nes tinklas pamiršo savo „auksinę žąsį“, piktinosi D. Trumpas.

D. Trumpas taip pat pacitavo įvairių vartotojų tviterio įrašus, kritikuojančius „Fox News“ už nepakankamą lojalumą prezidentui ir raginančius konservatorius pereiti pas konkurentus, kaip antai „Newsmax“.

„Fox News“ motininės kompanijos akcijos ketvirtadienį nukrito daugiau kaip 6 proc. – po atakų ir spekuliacijų, kad D. Trumpas gali paremti arba įkurti konkuruojančią naujienų tarnybą.

„Newsmax“, kurią įkūrė D. Trumpo bendražygis Christopheris Ruddy, pastarosiomis dienomis sulaukė daugiau žiūrovų dėmesio. Tinklas vis dar nepaskelbė J. Bideno išrinktuoju prezidentu, norėdamas įtikti D. Trumpo šalininkams, kurie skeptiškai vertina rezultatus ir piktinasi, kad „Fox News“ iš anksto paskelbė demokrato pergalę kertinėje Arizonos valstijoje.

Ketvirtadienį Ch. Ruddy tviteryje pranešė, kad jam paskambino D. Trumpas ir „pasveikino „Newsmax“ su išaugusiais reitingais“. D. Trumpas „žiūri „Newsmax“, – rašė jis, – ir nori, kad būtų suskaičiuoti visi balsai!“

Derybų įrankis

D. Trumpo santykiai su Amerikos žiūrimiausiu naujienų kanalu bėgant metams tai gerėjo, tai prastėjo. Jis buvo dažnas „Fox News“ svečias dar prieš nuspręsdamas kandidatuoti į prezidento postą, o tinklo vakaro komentatoriai visą jo prezidentavimo laiką buvo aistringi jo šalininkai.

Suprastėjus santykiams, „Fox News“ būtų išmintinga kuo skubiau juos pataisyti, sakė buvęs CNN JAV operacijų prezidentas ir dabartinis transliacijų kompanijos „Tapp Media LLC“ pirmininkas Jonas Kleinas.

„Daugelis „Fox News“ žiūrovų dievina prezidentą D. Trumpą, – sakė J. Kleinas. – Jei D. Trumpas imtųsi rimtos kovos su „Fox News“, tai turėtų realią įtaką tinklo reitingams, nes D. Trumpo lojalistai elgsis taip, kaip jiems bus pasakyta.“

Vis dėlto nekilnojamojo turto magnatas, parašęs knygą „Sandorio menas“, gali panaudoti savo atakas prieš „Fox News“ kaip derybų įrankį, pažymėjo J. Kleinas.

„Viskas jam yra derybos, – sakė J. Kleinas. – Kai nusės dulkės, neabejoju, kad jis sudarys patį geriausią sandorį, nesvarbu, ar įsteigs savo kompaniją, ar gaus krūvą pinigų, kad pasirodytų kažkieno kito eteryje.“

D. Trumpas ir toliau gyrė „Fox News“ laidų vedėjus, kurie, anot jo, vis dar jam prijaučia. Ketvirtadienio vakarą jis rekomendavo komentatoriaus Seano Hannity laidą apie balsavimo mašinas.

„Fox“ vadovai nepraranda optimizmo, kad galės atlaikyti naujausią suirutę. Praėjusią savaitę pajamų ataskaitoje generalinis direktorius Lachlanas Murdochas priminė, kad tinklas kabelinių naujienų pramonėje pirmavo valdant ne vienai administracijai.

„Mes dieviname konkurenciją, – pabrėžė L. Murdochas. – Konkurencija mums visada padėjo klestėti, o dabar konkurencija labai stipri.“

Atsakydamas į D. Trumpo tviterio žinutes, „Fox News“ pacitavo „Nielsen“ duomenis, kad dienos žiūrimumas išaugo 62 proc. – per septynias dienas iki trečiadienio naujienas stebėjo vidutiniškai 2,7 milijono žiūrovų – lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Tinklas taip pat buvo žiūrimiausias rinkimų naktį, o jo auditorija siekė net 14,1 milijono.

Kitos galimybės

Jei D. Trumpas panūs įkurti nuosavą žiniasklaidos kompaniją, jis galėtų pasekti buvusios „Fox News“ žvaigždės Glenno Becko pėdomis, pasikliaudamas didžiuliu būriu provincijos rėmėjų, kurie mielai mokės mėnesinę prenumeratą.

Tačiau nors G. Beckas sugebėjo pritraukti dešimtis tūkstančių „TheBlaze“ abonentų, buvusi respublikonų kandidatė į viceprezidentės pareigas Sarah Palin savo internetinės televizijos kanalą uždarė praėjus vos metams po paleidimo.

D. Trumpas galėtų sukurti prasmingą žiniasklaidos verslą, pasinaudodamas savo transliacijos paslauga – ir tai keltų mažesnę grėsmę „Fox News“.

„Manau, kad daugybę žmonių sudomintų 5 ar 6 dolerius per mėnesį kainuojanti paslauga, jie galėtų žiūrėti jo pasirodymus ir reikšti palaikymą, – teigė Ch. Balfe. – Nemanau, kad ši paslauga konkuruotų su „Fox News“, tačiau ji galėtų tapti labai sėkmingu srautiniu kanalu.“