HBO platformoje rasite keturių dalių serialą „Jekaterina Didžioji“. Jame pasakojama apie paskutinius vienos svarbiausių XVIII a. monarchių valdymo metus. Jekaterinos romanas su Rusijos karo vadu Grigorijumi Potiomkinu nebūtų toks dramatiškas, jei ne brandžiojo baroko perlas Kaune – Pažaislio bažnyčios vienuolyno ansamblis.

„Kaune – itin profesionali kino kūrimo komanda. Esu labai patenkinta filmavimu jūsų mieste – darbai sklandžiai ėjosi su mumis dirbusių puikių žmonių dėka. Pažaislio vienuolynas yra nuostabi vieta filmavimui, buvome čia labai šiltai priimti“, – po filmavimo darbų Kaune sakė Jekaterinos Didžiosios vaidmens atlikėja, „Oskaro“ laureatė Helen Mirren.

Hal Shinnie nuotr.

Jei ir jums Pažaislis kelia ypatingus jausmus, galite prisidėti prie tarptautinio šio objekto pripažinimo. Ką tik pranešta, kad baroko ansamblis būtent dėl šio savo „vaidmens“ pateko į EUFCN (European Film Commissions Network) organizuojamą „Location Award“ finalinį etapą. Balsuoti internetu gali visi!

Keliaujame laiku ir žemėlapiu toliau – ar žinote, kad Kaunas yra suvaidinęs ir Maskvą? Kol Lietuvos sostinės mikrorajonas Fabijoniškės TV seriale „Černobylis“ (jį rasite HBO platformoje) vaidino Ukrainos miestą Pripetę, Kauno tarpukario modernizmo pastatai įkūnijo mokslininko Legasovo namus ir ligoninę, į kurią vežti nukentėjusieji po sprogimo atominėje elektrinėje. Įamžinta ir šiuo metu rekonstruojama buvusi Kauno radijo gamykla bei tiltas Petrašiūnuose, nuo kurio TV ekranuose žmonės stebėjo dangų nutvieskusį sprogimą.

„Černobylis“, aut. Liam Daniel, Sky HBO

Penkios TV serialo dalys prie ekranų prikaustė rekordinio dydžio auditoriją visame pasaulyje. Vieniems tai buvo dramatiška ir įtaigi istorijos pamoka, kitiems – pamąstymas apie žmogiškųjų klaidų kainą. Nors pavadinimas sufleruoja, kad filmas – apie 1986 metais įvykusią katastrofą atominėje elektrinėje, jame svarbiausia – žmonės, kurie aukojosi, kad išgelbėtų Europą nuo neįsivaizduojamos nelaimės. 2019 metų „Emmy“ apdovanojimuose „Černobylis“ pelnė 10 statulėlių, tarp jų – geriausio miniserialo, scenarijaus bei režisūros kategorijose. Be to, Tarptautinės lokacijų vadovų gildijos (LMGI) apdovanojimuose „Černobylio“ lokacijos buvo pripažintos geriausiomis TV serialo kategorijoje.

Metas patikrinti, kas gero „Netflix“ archyvuose. „Tokijo teismas“ – tai istorinė keturių dalių drama, atkurianti teismo procesą, kuris 1946 m. prasidėjo Tokijuje. Vienuolika teisėjų iš viso pasaulio dvejus su puse metų sprendė Ramiojo vandenyno regiono karinių ir politinių lyderių, kaltinamų karo nusikaltimais, likimus. Teismo vieta šiame filme tapo Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. 2017 m. serialas buvo nominuotas prestižiniam „Emmy“ apdovanojimui kaip „Geriausias TV filmas / Miniserialas“.

„Tokijo teismas“, aut. Paulius Makauskas

Dar vienas laurais įvertintas filmas, kurtas Kaune – „Vogti arklius“. 2003-iaisiais išleistas norvegų rašytojo Pero Pettersono to paties pavadinimo romanas buvo puikiai sutiktas daugelyje šalių. Ši ekranizacija – apie senyvą vyrą, planavusį sutikti Naujuosius 2000-uosius vienumoje. Tačiau išaiškėja, kad jis turi kaimyną, kuris sugrąžina praeities prisiminimus. 2019 m. filmas laimėjo „Sidabrinio lokio“ apdovanojimą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Kaune filmavimo komanda lankėsi centriniame knygyne, Kauno įgulos karininkų ramovėje bei MRU Viešojo saugumo akademijoje. Ar atpažinsite šiuos pastatus išsinuomavę filmą virtualiame „ŽMONĖS Cinema“ kino teatre?

„Vogti arklius“, aut. Agnete Bruun

O ar kada pamanėte, kad Kaunas gali būti ir...itališkas? „Oskaro“ laureato režisieriaus Mike van Diem filmas „Tulpės, meilė, garbė ir dviratis“, kurio dalis scenų buvo filmuotos Kaune, – ryški komedija, persmelkianti itališku sodrumu bei už savo ir artimųjų laisvę kovojančio žmogaus drąsa.

„Tulpės, meilė, garbė ir dviratis“, kadras iš filmo

Metas pasidžiaugti lietuviško kino perlais. Kopkime į „Pelėdų kalną“. Šis filmas – tai jausminga istorija apie 1947–1952 m. Lietuvoje susiklosčiusius politinius ir istorinius įvykius, partizanų ryžto ir nešamos žinios kelionę, pralietą kraują, herojų tarpusavio meilę bei santykius sukėlė didelį susidomėjimą. Kino pasakojimas apie baimę, nenumalšinusią nepriklausomybės siekio – kartu ir reveransas turtingam Kauno ir Kauno rajono urbanistiniam paveikslui. Iš viso net penkiolika Kauno ir jo apylinkių lokacijų! „Jei kalbame apie Lietuvą, tai visų pirma yra Kaunas, kuriame telpa viskas, kas geriausia šioje šalyje: žmonių nuoširdumas, patriotizmas, supratimas, stulbinanti tarpukario architektūra, miesto panoramos, fortai, muziejai, kavinės, restoranai, viešbučiai. Čia yra viskas, ko reikia geram kino filmui sukurti. Ir dar daugiau, nes tai, kas lieka už kadro, amžiams įsispaudžia kupinoje dėkingumo širdyje“, – yra sakęs filmo, kurį galite pamatyti „ŽMONĖS Cinema“ platformoje, režisierius Andrius Juzėnas.

„Pelėdų kalnas“, aut. Lukas Juzėnas

„ŽMONĖS Cinema“ rasite ir dar vieną itin kaunietišką juostą. Žinoma, kalbame apie Donato Ulvydo režisuotą „Emiliją iš Laisvės alėjos“. Kinematografiškai tariant, tai – odė ikoniškajajam Kauno pėsčiųjų bulvarui. Bet ne tik tai – filmas tapo puikia proga Kaunui suvaidinti nepagražintą, nenupudruotą ir necenzūruotą save. Tai jautri istorinė drama apie kovą už laisvę sovietų okupuotoje Lietuvoje, visuomenėje, kurioje sotesnis gyvenimas atrodo svarbesnis už garbę, švarią sąžinę ir žmogiškumą.

„Emilija iš Laisvės alėjos“, aut. Kęstutis Kajokas

Naujausias, ką tik kelionę po kino teatrus baigęs filmas, kurį drąsiai rekomenduojame ir lietuviams, ir užsieniečiams – tai režisieriaus Karolio Kaupinio pilno metro debiutas „Nova Lituania“. Jo veiksmas vyksta juodai baltame Kaune, tad Laikinosios sostinės architektūros (na, ir lietuviško pajūrio) grožis čia atskleidžiamas ypač ryškiai. Filmas apie beprotišką idėją – išgelbėti šalį nuo pražūties sukuriant atsarginę valstybę užjūryje – pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose. Nespėjote pamatyti jo didžiajame ekrane? Jūsų paslaugoms – „ŽMONĖS Cinema“.

„Nova Lituania“, aut. Andrius Aleksandravičius

Šalyje ir pasaulyje pagerėjus pandeminei situacijai ir atlaisvėjus karantinui kviečiame pakeliauti po filmų vietas Kaune savarankiškai. Tam pagelbės specialus „It’s Kaunastic“ serijos gidas-žemėlapis „Kaunas kine“.

Užsakymo nr.: PT_85709149