Tėvų forumas protestuoja, kad kaukių dėvėjimas pamokų metu yra perteklinė priemonė. Dėl to yra rengiamos peticijos. Paklausus ministro nuomonės, A. Veryga atsakė, kad su tokiu teiginiu tikrai nesutiktų.

„Daug kas priklauso nuo tėvų požiūrio ir vaikų nuteikimo, paaiškinimo jiems, kam kaukė yra reikalinga, kaip ją taisyklingai dėvėti, koks jos tikslas. Manau, kad vaikai tikrai suprastų, jei jiems būtų tinkamai paaiškinta. O visi tie pasakojimai, kad tai trukdys ir sukels deguonies trūkumus, yra iš piršto laužti. Yra paliktos išimtys, kas dėl sveikatos būklės negali kaukės dėvėti. Bet esu ne kartą minėjęs, kad jei būklė susijusi su sveikatos pažeidimais, sunkiomis ligomis, kaukės dėvėjimas yra dar prasmingesnis, nes rizika komplikacijoms didesnė.

Vienintelis dalykas, dėl kurio sutikčiau su tėvais, tai dabar esame kaukių dėvėjimo prievolę susieję su amžiumi, tai yra 6 metų ir vyresniems. Dalis tokių vaikų dar yra darželyje. Patikslinsime ir paaiškinsime tuos dalykus, kad darželyje esantiems vaikams kaukės dėvėti dar nereikėtų, bet visiems, kurie ateina į mokyklą, ten kaukės būtų privalomos“, – sakė A. Veryga.

Vaikai irgi serga koronavirusu
Gydytoja epidemiologė iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Daiva Razmuvienė neigė mitą, kad vaikai neserga koronavirusu.

„Serga ir vaikai. Nuo pandemijos pradžios iki vakar dienos Lietuvoje iš viso (koronavirusu) sirgo 785 vaikai. Tai sudaro apie keturis procentus nuo visų sirgusiųjų. Jų klinikinės formos nėra sunkios, bet jie gali parnešti virusą ir tėvams, ir juos dabartiniu metu, per atostogas, prižiūrintiems seneliams“, - kalbėjo D. Razmuvienė.

Pasak specialistės, koronavirusu sergančių vaikų daugėja.

„Jeigu iki liepos mėnesio vaikų, kurie lanko ugdymo įstaigas, sirgo 6 proc., tai spalio mėnesį serga beveik 20 procentų. Tai reiškia, kad padaugėjo daugiau negu du kartus“, - sakė D. Razmuvienė.

Kaukės privalomos per pamokas

Kaip jau skelbta, įvedus karantiną nuo kitos savaitės moksleiviams privaloma pamokų metu dėvėti veido kaukes.

„Ikimokyklinis ir pradinis ugdymas vyks įprastu būdu, laikantis visų nustatytų rekomendacijų, pagrindinis, vidurinis ir neformalus ugdymas – nuotoliniu arba daliniu nuotoliniu būdu“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė ministras.

Nuo šeštadienio visoje Lietuvoje įsigalioja karantinas. Jo metu vaikų darželiai bei pradinės klasės dirbs, o ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdomas nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, per karantiną mišrus mokymo būdas bus leistas ir pradinių klasių moksleiviams, vyresniesiems bent dalis pamokų nuotoliniu būdu bus privalomos.