Pristatymas vyks internetu

Kaip penktadienį pranešė architektūros ir kultūros portalas pilotas.lt, Kauno Rotušės aikštės kapitalinio remonto projektiniai pasiūlymai visuomenei bus pristatyti internetu lapkričio 23 dieną (pirmadienį), 17 val. Transliacijos nuoroda čia.

Pranešama, kad rengiamame svarbiausios Kauno senamiesčio erdvės sutvarkymo projekte numatoma sulyginti takų dangas, panaikinti tranzitinį eismą, įrengti naują skverelį prie Muziejaus gatvės, įrengti naują fontaną ir kita. Kaip rašo pilotas.lt, 2,19 ha ploto pagrindinės reprezentacinės miesto aikštės architektūra rūpinasi vos prieš kelis mėnesius Vilniuje įsteigta MB „SOMA Architects“.

Citify.eu nuotr.

Laimėjo prieš 7 metus

Registrų centro duomenimis, šio pavadinimo mažoji bendrija registruota vos prieš keturis su puse mėnesio, įmonės vadovė – Lina Bareikytė-Dumčiuvienė. Portalui „Kas vyksta Kaune“ pavyko susisiekti bendrovės rekvizituose nurodytu kontaktiniu telefonu. Atsiliepusi pati vadovė patvirtino informaciją, kad aikštės projektas yra paruošas ir bus pristatomas visuomenei.

„Esame suinteresuoti išklausyti miestiečių nuomonę, pastebėjimus, poreikius ir vėliau tobulinti projektą, jei pasiūlymai pasirodys vertingi“, – sakė viena iš projekto autorių, architektė L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Pasak jos, Kaunas jų projektą išrinko geriausiu iš teiktų trijų variantų dar 2013 metais. „Tačiau tada buvo nuspręsta, kad bus tvarkomos kitos miesto dalys, o galimybės pradėti iš esmės senamiesčio tvarkybą ir grįžti prie Rotušės aikštės projekto buvo numatytos 2 etape. Būtent tai dabar ir vyksta“, – sakė MB „SOMA Architects“ vadovė.

Citify.eu nuotr.

Ji patvirtino, kad mažoji bendrija buvo įsteigta neseniai būtent šio projekto vykdymui, nes anksčiau projekto autoriai dirbo pagal individualius užsakymus. „Tiek aš, tiek mano vyras Povilas Dumčius, kuris yra kaunietis ir mokėsi Jėzuitų gimnazijoje, nesame atitrūkę nuo Kauno, suprantame šios aikštės svarbą ir specifiką“, – tvirtino L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Dangai siūlo granito plokštes

„Pagrindinis projekto tikslas – aikštės „išvalymas“, perorganizavimas ir perplanavimas skiriant prioritetą pėstiesiems ir dviratininkams, atsisakant tranzitinio automobilių eismo. Idėjos moto: „atkurta sena naujai“. Vystant aikštės idėją žvelgiama į praeitį, kai Rotušės aikštėje nebuvo tranzitinio eismo ir aikštės ribas nustatė tik perimetru stovintys pastatai“, – rašoma projektinių pasiūlymų aiškinraštyje.

Panaikinus automobilių parkavimą aplink aikštę ir panaikinus tranzitinį eismą, dabar transportui skirta aikštės dalis bus transformuojama kasdienėms funkcinėms erdvėms – praplečiamos vasaros kavinių zonos, sukuriamos jaukios šiek tiek uždaresnės zonos poilsiui. Pasak projekto autorių, aikštės vidurys čia paliekamas reprezentacinei funkcijai, kuri lanksčiai gali virsti į kasdienę ir laisvalaikio, leidžiant kavinėms statyti staliukus arčiau aikštės centro ar laikinai pastačius paviljonus įvairių renginių metu.

Aikštės vientisumas būtų pabrėžiamas grindinio raštu, kuris dengiamas nuo fasado iki fasado. Visoje aikštėje jis būtų formuojamas skirtingų atspalvių granito grindinio plokštėmis bei esamais tašytais akmenimis, kurie lyginami nupjaunant ir nudeginant . Ties Rotušės centrine ašimi numatytas naujas fontanas, trykštantis iš aikštės dangos.

Citify.eu nuotr.

Taip pat šiaurinėje aikštės dalyje planuojamas geriamo vandens šaltinio kompleksas, kur vanduo tarsi išsilietų ant grindinio į „tekantį šaltinį“. Visus geros būklės medžius siūloma išsaugoti, o persodinti – tik labai nusilpusius.

Kauno Rotušės aikštės projekto autoriai – M. Raišutis, arch. L. Bareikytė-Dumčiuvienė, P. Dumčius, D. Žvirblis, projekto kultūros paveldo dalies architektė – V. Skėrienė.

Norą pareiškė vieninteliai Dumčiai

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo miesto savivaldybė, 2013 metais viešai paskelbtas Rotušės aikštės Kaune pritaikymo visuomenės poreikiams supaprastintas atviras projekto konkursas, kuriame galėjo dalyvauti visi norintys tiekėjai. Konkursą vykdė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba, gauta 15 pasiūlymų.

„Šio konkurso metu buvo teikiamos ir vertinamos tik idėjos, t. y. pagrindiniai aikštės pertvarkymo sprendiniai. Pabaigus konkursą pirmų 5 vietų laimėtojams išmokėtos premijos“, – teigė Kauno savivaldybės Centrinio viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėja Daiva Čeponienė.

Konkurso sąlygose buvo numatyta, kad jei bus nutarta pirkti projektavimo paslaugas (projekto parengimą), tai bus vykdoma iš šio konkurso pirmų trijų laimėtojų, neskelbiamų derybų būdu.

„Būtent todėl šių metų pradžioje Kauno Rotušės aikštės sutvarkymo techninio projekto parengimo paslaugų supaprastintas pirkimas buvo vykdomas vadovaujantis VPĮ 71 straipsnio 4 dalimi neskelbiamų derybų būdu. Dalyvauti buvo kviečiami visi trys ankstesnio konkurso laimėtojai“, – sakė D. Čeponienė.

Pasak jos, buvo gautas vienas pasiūlymas ­- L. Bareikytės–Dumčiuvienės, veikiančios jungtinės veiklos sutarties pagrindu su Povilu Dumčiumi. Po derybų laimėtojas įsipareigojo pagal projekto konkursui parengtą architektūrinę koncepciją parengti aikštės sutvarkymo pilnos sudėties projektinį pasiūlymą, taip pat techninį projektą įskaitant tvarkybos darbų projektą.