Delfi fotografas apie 21 val. apsilankė Gedimino prospekte bei Vilniaus gatvėje, kur dar prieš sugriežtinimus būriuodavosi daugiausia žmonių. Jau prieš sprendimą trumpinti barų, naktinių klubų, restoranų veiklą iki 00 val. buvo matyti sumažėjęs žmonių srautas. Ne išimtis ir vakaras prieš visuotinio karantino įvedimą. Anksčiau nuo žmonių šurmuliavusiose gatvėse daug tyliau, praeinančiųjų ar sustojusių prie barų – daug mažiau. Dalis barų ir naktinio pasilinksminimo vietų jau anksčiau užvėrė duris, paskelbus apie darbo laiko ribojimus.

Karantinas gali būti prailgintas

Karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. lapkričio 7 d. 00:00 val. iki 2020 m. lapkričio 29 d. 24:00 val.

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga „Delfi Dienoje“ teigė, kad karantino poveikis bus jaučiamas tik po kelių savaičių ir, jei situacija negerės, ribojimai gali būti dar labiau griežtinami.

„Mažiausiai savaitės reikės, kad pamatytume, ar situacija stabilizuojasi. Šią savaitę neabejotinai matysime atvejų augimą, po to žiūrėsime, kaip keičiasi situacija, ir tik dar po maždaug savaitės–dviejų pamatysime, kaip keičiasi situacija stacionaruose. (…) Ir premjeras yra minėjęs ir citavęs mokslininkų skaičiavimus, kiek užtrunka įvesti tam tikras priemones ir kiek užtrunka iš jų išeiti. Paprastai prireikia ir šešių, ir aštuonių savaičių. Tos trys savaitės tikrai, matyt, nebus galutinis taškas“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo ministras.

Maistas tiekiamas tik išsinešimui

Nuo šeštadienio visi barai, restoranai, kavinės, naktiniai klubai, ir kitos pasilinksminimo vietos, lošimo namai (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonai, totalizatorių punktai užsidaro. Bus leidžiama tik teikti maisto išsinešimo ir pristatymo paslaugas.

Tiesa, kai kurie restoranai nusprendė užsidaryti visiškai ir neteikti nei maisto išsinešimo paslaugos. Penktadienį „Čili Holdings“ pranešė, kad visiškai uždarys restoranus karantino metu. Teigta, kad buvo atsisakyta teikti maistą išsinešimui, nes ankstesnė patirtis parodė, jog gyventojų įpročiai pandemijos metu taip stipriai nepasikeičia, o „Take away“ paslauga negeneruoja pajamų, kurios padengtų verslo kaštus.

Naujienų agentūrai BNS daugiau nei pusšimčio restoranų ir kavinių šalyje valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis prognozavo, kad karantino metu dirbs tik apie 30 proc. maitinimo įstaigų.

Šio draudimo išimtis galioja, kai viešojo maitinimo paslaugos teikiamos įmonių, įstaigų ar organizacijų, kuriose vykdomas pamaininis darbas, darbuotojams šių įmonių, įstaigų ar organizacijų teritorijose ir (ar) patalpose.

Draudžiama SPA, kino teatrų, sporto klubų veikla

Karantino metu numatoma, kad draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, išskyrus bibliotekas, aukšto meistriškumo sporto pratybas ir individualius (vienam lankytojui) fizinio aktyvumo užsiėmimus, teikiamus fizinio aktyvumo ar sporto specialisto, instruktoriaus ar fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugų teikėjo.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė anksčiau teigė, kad turizmo verslas neišgyvens.

„Jei uždarys SPA paslaugas, tada tas pats, kas visai uždarytų visus kurortų viešbučius. Be paslaugų viešbutis – miręs viešbutis“, – BNS sakė E. Šiškauskienė.

Tuo tarpu sporto klubų vadovai Delfi teigė, kad uždarymas ne tik atneš žalą jiems finansiškai, bet ir neigiamai atsilieps visuomenės sveikatai.

Taip pat buvo nurodoma, kad apgyvendinimo paslaugos teikiamos apgyvendinant viename kambaryje ne daugiau nei po 2 asmenis, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

Bendro naudojimo patalpose turi būti užtikrinta, kad visų asmenys dėvi kaukes ir laikosi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių (iki 5 asmenų ar šeimos narių).

Įvedamas nuotolinis darbas

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas turės būti organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Apie tai, kad nuo pirmadienio teiks tik nuotolines paslaugas pranešė „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija.

Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Draudžiami renginiai

Karantino metu draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojami komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešojoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, išskyrus:

  • aukšto meistriškumo sporto varžybas, kai jos vyksta be žiūrovų;
  • laidotuves, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus šeimos narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis;

Kirpyklos, parduotuvės veiks: dalis trumpina darbo laiką

Grožio salonai, ne maisto prekių parduotuvės galės ir toliau veikti, tačiau reikės riboti lankytojų srautą.

„Parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose ir teritorijose šalia jų turi būti užtikrinamas 10 kv. m. prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – buvo rašoma nutarimo projekte.

Taip pat įvardijama, kad ir paslaugų teikimo vietose (išskyrus apgyvendinimo paslaugų teikimo vietas) turi būti užtikrinamas 10 kv. m. paslaugos teikimo plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo bei užtikrinamos kitos apsaugos priemonės.

Delfi rašė, kad dėl įsigaliojusio karantino dalys prekybos centrų nusprendė trumpinti darbo laiką. Prekybos ir pramogų centro „Ozas“ darbo laikas nuo lapkričio 2 d. sutrumpintas viena valanda, nuo 10 val. iki 21 val. Vilniaus „Akropolio“ darbo laikas taip pat laikinai trumpinamas, nuo 10 iki 21 val. „Panorama“ pranešė, kad nuo lapkričio 9 dienos visi prekybos centro nuomininkai dirbs valanda trumpiau.

Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ veikiančių parduotuvių darbo laikai nesikeičia.
Taip pat trumpinamas dalies prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių darbo laikas. Laikinai nauju grafiku dirbs penkios parduotuvės Vilniuje, dvi „Marijampolėje“ esančios parduotuvės bei kai kurios parduotuvės Alytuje, Dauguose, Druskininkuose, Viečiūnuose, Kėdainiuose, Rokiškyje, Radviliškyje, Joniškyje, Kupiškyje, Pasvalyje, Biržuose, Vabalninke, Aukštadvaryje, Molėtuose, Švenčionyse, Širvintose, Palangoje, Šventojoje, Priekulėje ir Šilutėje.

Taip pat karantinui įsigaliojus važiuoti miesto, tarpmiestiniu ir priemiestiniu transportu bus galima tik užimant sėdimą vietą, išlaikant mažiausiai vieno metro atstumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)