„Išskirčiau dvi kryptis – vieną ilgalaikę, kitą trumpalaikę. Ilgalaikė kryptis, be abejo, yra švietimo sistema. Čia ilgalaikis dalykas ir jį pasieksime po 10 metų mažiausiai. Čia reikia nacionalinio susitarimo“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje teigė V. Vasiliauskas.

Taip pat, pasak Lietuvos banko vadovo, svarbu investuoti į skaitmeninio raštingumo ugdymą.

„Kalbant apie kiek trumpesnį laikotarpį, matyčiau skaitmenizacijos įgūdžių didinimą kaip vieną svarbiausių tikslų. Nesiremiu subjektyviais išsigalvojimais, tiesiog pasiimkime Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) statistiką, ten aiškiai parodyta, kad aktyviausia darbo jėga ar pagrindinė darbo jėga tarp pilnamečių ir 60 metų, jų skaitmeniniai gebėjimai yra prastesni nei EBPO šalių vidurkis“, – teigė jis.

„Čia matau rezervą greitoms investicijoms ir greitiems įgūdžių pakeitimams“, – pridūrė V. Vasiliauskas.

Vasiliauskas apie DNR planą: disproporcija tarp investicijų į infrastruktūrą ir žmogiškąjį kapitalą privalo keistis

DNR plane numatyta tris kartus daugiau investicijų į šalies infrastruktūrą nei į žmogiškąjį kapitalą – ši disproporcija turėtų keistis, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Santykis tarp ten (DNR plane – ELTA) numatytų investicijų į infrastruktūrą ir žmogiškąjį kapitalą tris kartus skiriasi. Geležiai, arba vadinamajai kietajai, infrastruktūrai ten numatyta tris kartus daugiau pinigų negu protinei investicijai. Aš sakyčiau, kad ta disproporcija turėtų keistis. Juolab kad mes tose „protingose“ investicijose esame tikrai neblogai pasistūmėję tam tikrose srityse“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė jis.

V. Vasiliauskas taip pat pridūrė, kad, įgyvendinant DNR planą ,būtina atsižvelgti į visos Europos ekonominius tikslus.

„Todėl iš tikrųjų yra labai svarbu, įgyvendinant DNR planą, kad mes pataikytume į paneuropinius tikslus, visų pirma, susijusius su (ekonomikos – ELTA) žalinimu, skaitmenizacija, inovacijomis.

Kad paskui nebūtų taip, kad mes darysime išlaidas, o priemonės, pats fondas, jo veikimo principai bus patvirtinti vėliau, ir pasirodys, kad mūsų projektai neatitinka reikalavimų ir taps papildoma našta viešiesiems finansams“, – tikino jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)