Kiekvienas šeimos narys turi savo užduotį

Kaip pasakoja T. Lauvray, Šv. Kalėdoms jo šeima pradeda ruoštis likus mėnesiui iki didžiausių metų švenčių, o visų namų dekoravimas ir eglutės puošimas būna patikėtas vaikams.

„Vos tik prasidėjus gruodžio mėnesiui, pradedame gyventi šventiniu laukimu. Pas mus šeimoje už namų puošybą atsakingi mūsų berniukai. Tai jiems labai patinka ir jie puikiai susitvarko su šia užduotimi. Norėdami, kad švenčių laukti būtų dar smagiau, gruodžio 1 d. atveriame Advento kalendorių, kuris kiekvieną dieną mažuosius nustebina kokia nors maža dovanėle. Na ir, žinoma, Kalėdų eglutė – jos puošimas vaikams yra didžiausia šventė“, – pasakoja T. Lauvray.

Už Kalėdų stalą T. Lauvray šeimoje yra atsakinga žmona Ineta, kurios pagaminti patiekalai niekada nenuvilia.

T. Lauvray pasakoja, kad jo šeimos kalėdinis stalas niekada neapsieina be kūčiukų ir kisieliaus, tačiau nepakeičiamas ir mėgstamiausias prancūzo patiekalas neabejotinai yra silkė.

„Be silkės Kalėdos man neįsivaizduojamos. Ar tai būtų silkė „patale“, su pupelėmis ar padažu – visais atvejais ji man labai patinka. Kalėdinis stalas be šio patiekalo man būtų košmaras“, – juokiasi vyras.

Atsakingas už dovanas

Tad jei vaikai puošia namus, o žmona gamina maistą, T. Lauvray pasiteiravome, kokios gi jo funkcijos, ruošiantis Šv. Kalėdoms ?

„Aš įvertinu“, – juokauja prancūzas, tačiau gretai surimtėja ir sako, kad pagrindinė jo užduotis yra pasirūpinti dovanomis savo šeimai.

„Tikrai nesu iš tų žmonių, kurie per Kalėdas šluoja lentynas, perka vien tam, kad tik pirkti ir dovanoti brangiausias dovanas. Renkant dovaną, man svarbu yra daikto kokybiškumas, ilgaamžiškumas ir reikalingumas. Todėl mūsų šeimoje visada yra svarbiau ne kiekybė, o kokybė“, – teigia T. Lauvray.

Thierry Lauvray

Pašnekovo paklausus, kaip jis vertina šių laikų šventinį „blizgesį“, vis didėjantį materialumą ir vartotojiškumą per Šv. Kalėdas, T. Lauvray sako to per daug nesureikšminantis, tačiau teigia, kad dovanos tikrai nėra svarbiausia šios šventės dalis.

„Mano seneliai per Kalėdas gaudavo po apelsiną ir tai jiems būdavo didžiausia dovana. Man, kaip prancūzui, gal ir yra sudėtinga vertinti sovietinius laikus Lietuvoje, bet esu girdėjęs, kad tuo metu gauti dovanų, pavyzdžiui, bananų, taip pat buvo didelė prabanga. Kai dar buvau vaikas, per vienas Kalėdas po eglute radau automobilio modeliuką – džiaugsmas tada buvo neišpasakytas. Dabar šiuolaikiniam vaikus, galbūt, tokia dovana atrodytų nieko verta, tačiau tai yra suprantama. Keičiantis laikams, galime įsigyti vis daugiau įvairių daiktų iš viso pasaulio ir tai tikrai nėra blogai, tačiau daugelis žmonių supranta, kad, visgi, ne dovanos, o šalia esantys žmonės yra didžiausia vertybė“, – sako prancūzas.

Negalėjo patikėti, kad ant stalo nėra mėsos

Nors Šv. Kalėdų šventimas yra plačiai paplitęs visame pasaulyje, skirtingose šalyse ir regionuose ši šventė turi unikalias savo tradicijas. Prancūzija – ne išimtis.

„Kadangi Prancūzija yra daug didesnė šalis už Lietuvą, įvairiuose jos regionuose vyrauja skirtingos tradicijos. Pavyzdžiui, jei Lietuvoje yra priimta, kad per Kūčias ant stalo privalo būti 12 patiekalų, tai Pietų Prancūzijoje, Provanso regione be įprastų tradicinių patiekalų ant stalo taip pati turi būti 13 desertų. Šis skaičius simbolizuoja Jėzų Kristų ir 12-ą jo apaštalų. Desertai nebūtinai turi būti įmantrūs, tai gali būti ir švieži vaisiai, įvairūs sausainiai, riešutai ir panašiai“, – pasakoja T. Lauvray.

Dažnai yra sakoma, kad per šventes lietuviai labai mėgsta persivalgyti, tačiau T. Lauvray teigimu, tai tikrai nėra vien mūsų tautiečių įprotis.

„Prancūzai per didžiausias metų šventes taip pat mėgsta gerai pripildyti savo skrandžius. Nors mes neturime antros Kalėdų dienos, kas liečia sočius ir šventiškus patiekalus, juos valgome net iki Trijų karalių“, – aiškina pašnekovas.

Tačiau, kai kalbame apie suvartojamo maisto kiekį vienu prisėdimu prie šventiško stalo, lietuviai, pasak prancūzo, visgi, suvalgo daugiau.

„Taip yra todėl, kad ant lietuviško švenčių stalo vienu kartu yra sunešamas visas maistas, o tuo metu Prancūzijoje patiekalai yra patiekiami iš eilės: pirmiausia – užkandžiai, tada – pagrindiniai patiekalai ir tik galiausiai desertai. Tokiu būdu nekyla pagundos ragauti viską iš eilės“, – aiškina T. Lauvray.

Visgi, didžiausias skirtumas tarp prancūziškų ir lietuviškų Šv. Kalėdų, pasak, T. Lauvray, yra pasninkavimas.

„Pirmasis mano Kūčių vakaras Lietuvoje mane gerokai nustebino. Ant stalo buvo daug žuvies ir kitų patiekalų, tačiau nebuvo mėsos. Tada pamaniau: „Palaukit, palaukit, o kur kalakutas, kur antis?“ O man ir sako: „Ne, ne, šiandien pasninkas, rytoj bus kalakutas“, – su šypsena prisimena prancūzas.

Tikisi didesnio žmonių artumo

Pasauliui kovojant su pandemija, T. Lauvray mano, kad šiais metais Šv. Kalėdos bus kiek kitokios nei įprastai.

„Pirmiausia, tai, manau, kad šių metų šventes pasitiksime šiek tiek kukliau nei anksčiau. Galbūt, žmonės nebus linkę išlaidauti. Manau, kad stalas bus su mažiau vaišių, tačiau su tais pačiais pamėgtais patiekalais ir gėrimais.

Kalbant apie tradicijas, nemanau, kad jos keisis, kalėdinė dvasia tikrai išliks, tačiau vertybės turėtų vaidinti svarbesnį vaidmenį. Galvoju, kad šiais metais žmonės skirs didesnį dėmesį ne kažkokioms dovanoms, o vieni kitiems. Jei prie stalo susės visi sveiki šeimos nariai, tai jau bus didelis džiaugsmas, nes sveikata yra didžiausias mūsų turtas“, – sako T. Lauvray.

Tad artėjant didžiausioms metų šventėms, T. Lauvray visiems linki išlikti sveikais bei Šv. Kalėdų proga dalinasi keliais receptais, kurie neabejotinai paįvairins ne vienos šeimos kalėdinį stalą.

Meduoliniai sausainiai

REIKĖS:

Tešlai:

• 400 g miltų
• 5 g šaukštelio kepimo milteliu
• 3 šaukštelių malto cinamono
• 0.5–1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
• 1,5 šaukštelio malto imbiero
• 2 g druskos
• 200 g tikras ir natūralius medaus
• 150 g tamsaus rudojo cukraus
• 140 g sviesto
• 1 kiaušinio
• ½ citrinų žievelės

Glaistui:

• cukraus pudros
• citrinos sulčių
• pabarstukų papuošimui (jūsų nuožiūra)

GAMINIMAS:

1. Sviestą, druska ir rudos cukrų sudėkite į elektrinio maišytuvo indą ir plakite apie 10 minučių, kaskart nugramdydami sviestą nuo indo sienelių, kol sviestas taps visiškai purus.
2. Supilkite medų, suberkite miltus, kepimo miltelius, maltą imbierą, cinamoną, maltus gvazdikėlius ir toliau maišykite, kol gausite minkštą tešlą.
3. Tešlą šiek tiek atvėsinkite, tada iškočiokite ant kepimo popieriaus į maždaug 4/5 mm plonumo lakštą ir jį įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
4. Išspauskite formelėmis sausainius. Skylutes padarykite su šiaudeliu arba konditeriniu plonu antgaliu.
5. Kepkite iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol sausainiai taps gražiai apskrudę.
6. Glaistui skirtus ingredientus sumaišykite.

Šokoladinis kalėdinis vyniotinis Bûche

REIKĖS:

Biskvitui:

5 kiaušinių
110 g cukraus
60 g miltų
60 g kukurūzų krakmolo
1 žiupsnelis drusko
Šokoladiniam „ganašaš“:
200 g šokolado
20 cl šviežios grietinėlės
40 suminkštinto sviesto

GAMINIMAS:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
3. Dubenyje išplakite trynius ir cukrų, kol mišinys taps baltas.
4. Maišytuvu išplakite kiaušinių baltymus iki standumo. Įtraukite juos į pirmąją masę, stengdamiesi jų „nesulaužyti“.
5. Suberkite kukurūzų krakmolą ir persijotus miltus. Maišykite švelniai, kol gausis vientisa ir vienalytė pasta.
6. Supilkite mišinį ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir įsitikinkite, kad mišinys tolygiai pasiskirsto po visą paviršių.
7. Kepkite biskvitą 10–15 minučių. Išėmus iš orkaitės, išlyginkite pyrago kraštus, kad jie būtų švarūs, traškūs.
8. Ant biskvito uždėkite švarų, drėgną audeklą, kad jis sudrėgtų, o ne sukietėtų.
9. Apverskite biskvitą ant rankšluosčio ir apvyniokite, kad biskvitas gerai gautų drėgmės. Palikite maždaug valandai pabūti kambario temperatūroje.
10. Laikas gaminti „ganašaš“. Jums reikės susipjaustyti šokoladą ir padėti į dubenį.
11. Puode virkite visą grietinėlę, tada po truputį įpilkite į ją šokoladą, kad ištirptų. Intensyviai maišykite, kad nesustingtų.
12. Dėkite sviestą ir vėl maišykite, kad gerai susijungtų į bendrą masę.
13. Supilkite „ganašaš“ į dubenį ir leiskite jam atvėsti bent pusvalandį šaldytuve. Jis turi sustingti iki kremo tekstūros.
14. Išvyniokite biskvitą ir paskirstykite 2/3 viso „ganašaš“ ant jo paviršiaus.
15. Dar kartą susukite biskvitą, būtinai jį sutvirtinkite. Ant pyrago tepkite likusį „ganašas“. Palikite mažiausiai trims valandoms pailsėti šaldytuve.
16. Šokoladinį vyniotinį papuoškite šviežiais vaisiais, tarkuoto šokolado drožlėmis ir pabarstykite cukraus pudra.

Thierry Lauvray patarimai:

Rinkitės tik geros kokybės juodąjį šokoladą (nuo 55 proc. iki 68 proc.).

Norėdami geriau įvertinti šį desertą, prieš ragaudami, bent 30–40 minučių, išimkite jį iš šaldytuvo.

Užsakymo nr.: PT_85662365