Kaip skelbia CNN, spalį gausiai išaugus COVID-19 atvejų skaičiui, Europos valstybė nutarė griebtis milžiniškos apimties mėginimo testuoti visus vyresnius nei 10 metų amžiaus asmenis. Ši programa, pavadinta „Bendra atsakomybė“, yra pirmasis bandymas Europoje įgyvendinti tokį plataus masto testavimą.

Kaip teigiama oficialioje programos svetainėje, teigiamų testų yra tik kiek daugiau nei 1 proc. – tai atitinka iš viso 38 359 žmones.

„Mes gerokai pasistūmėjome į priekį. Bet nemanykite, kad nustačius tą 1 proc. viskas dabar jau gerai. Taip nėra. Realybėje, iki 2 procentų mūsų gyventojų gali būti užsikrėtę – tad situacija toli gražu nėra gera“, – kalbėjo šalies ministras pirmininkas Igoris Matovičius.

Pirmą kartą testavimo programa buvo išmėginta spalio 23 d. Oravos ir Bardejovo regionuose. Juose fiksuojamas didžiausias COVID-19 atvejų skaičius šalyje. Bandomojo testavimo metu dviejuose regionuose per tris dienas buvo ištestuota beveik 141 tūkst. žmonių – 91 proc. visų, atitinkančių kriterijus.

Likusioje šalies dalyje testavimas buvo vykdomas šeštadienį ir sekmadienį. Vyriausybė ragino visus vyresnius nei 10 metų amžiaus asmenis savanoriškai dalyvauti programoje. Išimtis taikyta vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms, didžiąją laiko dalį praleidžiantiems namuose, neįgaliesiems, sergantiems onkologinėmis ligomis, imuninės sistemos problemų turintiems žmonėms ir kitoms pažeidžiamoms grupėms.

Varviko universiteto užkrečiamųjų ligų modeliavimo ekspertas ir Jungtinės Karalystės vyriausybės patarėjas mokslo klausimais Mike‘as Tildesley teigia, kad veiksmingas masinis testavimas ilguoju laikotarpiu galėtų būti pasitelkiamas kaip visuotinio karantino alternatyva. Tokiu būdu būtų galima kontroliuoti ligos plitimą.

„Visgi svarbu suvokti, kad vien tai, jog testo atsakymas buvo neigiamas, nereiškia, kad asmuo po kelių dienų nebus užsikrėtęs. Todėl, siekiant efektyvumo ir norint sušvelninti kai kurias ribojančias priemones, bet kokia masinio testavimo strategija turi būti įgyvendinama taikant reguliarius intervalus – kas keletą dienų“, – aiškina ekspertas.

Vyriausybės teigimu, svarstoma galimybė šį mėnesį įgyvendinti antrąjį masinio testavimo etapą, tačiau sprendimas dėl to dar nėra priimtas.

Slovakijos įgyvendintai programai buvo pasitelkti greitieji viruso antigenų testai. Jų rezultatas paaiškėja per kelias minutes. Skirtingai nei molekulinės diagnostikos (PGR metodo) testai, greitieji viruso antigenų testai neturi būti atliekami laboratorijoje, todėl jie yra greitesni ir pigesni. Tačiau šie testai taip pat yra mažiau patikimi. PGR metodo testai siekia atrasti viruso genetinę medžiagą, o greitieji viruso antigenų testai – viruso baltymo daleles.

Už testavimo kampaniją atsakinga Slovakijos kariuomenė. Šiai programai įgyvendinti prireikė 40 463 pareigūnų, įskaitant 14 500 sveikatos srities darbuotojų ir 6 319 karių. Iš viso šalyje buvo įrengta beveik penki tūkstančiai testavimo punktų.

Testuotis gyventojai galėjo nuspręsti savanoriškai, tačiau nutarusieji to išvengti privalės ir toliau laikytis griežtesnių koronaviruso plitimą stabdančių ribojimų. Jiems nebus leidžiama palikti namų, išskyrus siaurai apibrėžtas išimtines veiklas.

Sulaukę neigiamo testo atsakymo nebeprivalo laikytis griežčiausių apribojimų, jei tik gali šį atsakymą patvirtinti oficialiu sertifikatu. Tie, kurių testo rezultatas buvo teigiamas, dabar privalo karantinuotis – tą galima daryti arba namuose, arba viename iš daugelio šiam tikslui paskirtų šalies viešbučių.

Slovakijos premjeras I. Matovičius sekmadienį pagyrė į programą įsitraukusius gyventojus. „Miestelių ir miestų merai, valstybės tarnautojai, savivaldybių tarybų nariai, kariai, valstybinės, miestų ir regionų policijos pareigūnai, ugniagesiai ir medicinos personalo darbuotojai, sveikatos priežiūros srities darbuotojai, savanoriai ir visi jūs, geros valios žmonės, šį savaitgalį įnešėte savo indėlį ir nutarėte kovoti, kad apsaugotumėte labiausiai pažeidžiamų žmonių sveikatą“, – „Facebook“ įraše džiaugėsi I. Matovičius.

I. Matovičius teigė, kad Slovakijoje visoje viešose erdvėse kaukės išlieka privalomos. Kitos priemonės, pavyzdžiui, masinių susibūrimų draudimas, liks galioti netgi ir tada, kai masinis testavimas bus užbaigtas. Slovakijoje taip pat lieka galioti nepaprastoji padėtis, įvesta dar spalio 1 d. Iki šiol Slovakijoje užfiksuoti daugiau nei 68 tūkst. koronaviruso atvejų, mirčių skaičius artėja prie 300.

Tai pirmasis pasaulyje bandymas masinį testavimą įgyvendinti visos valstybės lygiu, tačiau kritikai teigia, kad programa nėra gerai apgalvota.

„Pasaulis stebės šią akciją“, – kiek anksčiau sakė šalies premjeras I. Matovičius ir pridūrė, jog pastaroji priemonė gali išsaugoti šimtus gyvybių.

Antigenų testo rezultatai paaiškėja labai greitai, kartais per keletą minučių, tačiau šis testas laikomas mažiau patikimu nei PCR testas, kai mėginiai iš nosies yra tiriami laboratorijoje.

„Tai bus mūsų kelias į laisvę“, – sakė I. Matovičius. Jis tvirtino, kad testavimo programai pasibaigus bus galima švelninti apribojimus arba juos atnaujinti, jei programos nepavyks įgyvendinti iki galo.

Slovakija gali tapti pirmąja šalimi pasaulyje, įvykdžiusia tokio masto testavimo programą. Masiniai testavimai buvo vykdomi ir daugiau gyventojų turinčiuose Kinijos miestuose.

Mažesnės Europos valstybės, tokios kaip Liuksemburgas ir Monakas, taip pat paskelbė apie planus pradėti masinį testavimą.