Svetainė novate.ru siūlo sąrašą triukų, kuriais naudojasi net ir profesionalūs virtuvės šefai. Kai juos žinosite, sugadintas patiekalas netaps didžiule tragedija.

1 problema: persūdyta sriuba

Persūdyti sriubą labai paprasta: kartais neapskaičiuojame skysčio kiekio ir priberiame daugiau druskos, negu reikia. Žinoma, galima tiesiog įpilti į sriubą daugiau vandens ir palaukti, kol jis užvirs. Tačiau šį metodą geriau palikite kraštutiniam atvejui. Kodėl? Didelė tikimybė, kad papildomas vandens kiekis atskies sriubos skonį ir ji praras savo aromato intensyvumą. Puiku, jei turite nesūdyto sultinio atsargų – juo galite praskiesti sriubą, nesugadindami jos skonio. Jei tokio sultinio neturite, pabandykite į sriubą įmerkti maišelį su ryžiais – šios kruopos gali sugerti dalį druskos. Kai kurie virėjai sriubos sūrumą koreguoja cukrumi, bet jo taip pat reikia nepadauginti. Berkite cukrų po arbatinį šaukštelį – kai tik skonis taps priimtinas, jūsų užduotis bus atlikta.

Druską taip pat gali absorbuoti makaronai ir bulvės. Jei leidžia sriubos receptas, tiesiog priberkite i sultinį kur kas didesnį šių produktų kiekį, negu reikėtų. Jei į sriubos receptą bulvės neįeina, tiesiog įmeskite kelias bulves, o po 15 minučių jas išgriebkite. Per šį laiką daržovės suspės sugerti dalį druskos, o sriubos skonio neiškraipys.

Sriuba

2 problema: kieta mėsa

Gaila, tačiau ne visada pavyksta paruošti mėsą taip, kad ji būtų minkšta ir sultinga. Jei jaučiate, kad nusipirkote netinkamą mėsos gabaliuką ir jums nepavyks iškepti sultingo kepsnio, pasitelkite vieną iš šių marinavimo būdų.

• Vaisiai. Paimkite savo mėgstamų vaisių (obuolių, mangą, ananasą, kriaušes), supjaustykite juos skiltelėmis ir iš visų pusių apdėkite jomis kepamą mėsą. Nuo išsiskyrusių vaisių sulčių kiauliena ar jautiena taps kur kas minkštesnė.

• Kola. Nors šis gėrimas nepasižymi nauda sveikatai, jis gali pasitarnauti ruošiant kai kuriuos patiekalus. Pavyzdžiui, mėsos kepsnį. Tiesiog 10 minučių pamarinuokite mėsą, aplieję ją kola. Po to mėsą nusausinkite ir iškepkite, pabarstę juodųjų pipirų. Mėsos skonis bus nuostabus.

3 problema: aitrus svogūno kvapas

Svogūnai dedami į troškinius, faršą, sriubas, salotas ir kitur. Kartais galima išsisukti ir be jų, o kartais svogūnai būna tiesiog nepamainomi. Jeigu jūsų santykiai su svogūnais nesusiklostė ir jums nepatinka pernelyg aštrus jo kvapas, pamėginkite šiek tiek jį prislopinti. Tiesiog susmulkinkite svogūną ir užpilkite jį šaltu vandeniu. Palaikykite 10 – 15 min. Svogūnas nebebus toks aitrus ir jo skonis bus švelnesnis.

4 problema: persūdyta mėsa

Vėl grįžtame prie „įsimylėjusių“ virėjų, pribėrusių į patiekalą pernelyg daug druskos. Jei šį kartą persūdėte ne sriubą, bet mėsos kepsnį ar troškinį, jus išgelbės grietinė. Padarykite iš grietinės padažą ir užliekite juo mėsą. Dar viena išeitis – visiškai nesūdytas garnyras, galintis subalansuoti skonius.

Jei persūdėte faršą, įtarkuokite į jį bulvės, šviežios cukinijos ar smulkiai pjaustytų kopūstų. Šie papildomi ingredientai ne tik sugers dalį druskos, bet ir suteiks kotletams minkštumo. Kraštutiniu atveju į faršą galite pridėti ryžių ir gaminti ne kotletus, bet, pavyzdžiui, balandėlius.

5 problema: lėkštėse atvėsęs (arba sušilęs) maistas

Jei turite daug svečių, gali būti, kad dalis patiekalų, jau išdėliotų į lėkštes, pravės dar nepasiekę savo valgytojų (o šaldyti desertai, atvirkščiai, pradės tirpti). Tačiau šią problemą lengva išspręsti. Kad karštieji patiekalai išliktų karšti, o šaldyti – šalti, jums tereikia pakeisti indų temperatūrą. Šiltam maistui skirtas lėkštes pašildykite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, o šaldytiems desertams skirtus indus – palaikykite šaldiklyje. Maistą dėkite jau į pašildytas (ar atvėsintas) lėkštes.

6 problema: prie keptuvės prilipę blynai

Sudegintas maistas

Blynai yra vienas populiariausių patiekalų. Juos galima valgyti su įvairiais įdarais ar tiesiog dažyti į uogienę ar grietinę. Iš pradžių atrodo, kad iškepti blynus yra paprasta – juk jų receptai ir paruošimo būdai seniai žinomi. Nepaisant to, jie vis tiek retkarčiais prilimpa prie keptuvės dugno. Kodėl? Priežasčių gali būti keletas. Galbūt užmaišėte per skystą tešlą – tokiu atveju tereikės pridėti daugiau miltų; galbūt naudojate prastos kokybės miltus – jums padės džiūvėsėliai ar manų kruopos. Jei keptuvės temperatūra yra per žema, pirmiausia gerai ją įkaitinkite ir tik po to pilkite tešlą.

7 problema: per skystas kremas

Daug kam ne visada pavyksta pagaminti idealios konsistencijos plikytą kremą. Jei manote, kad jis pernelyg skystas, neskubėkite naudoti jo desertams, tikėdamiesi, kad „bus gerai“. Gali būti, kad kremas per trumpai virė – tokiu atveju dar kartą pastatykite jį ant ugnies. Jei kremui panaudojote pernelyg daug pieno, pridėkite sijotų miltų (kad nebūtų gumulėlių) arba krakmolo. Dar viena išeitis – palikti kremą vėsioje vietoje ir palaukti, kol jis atvės bei sutirštės.

8 problema: aitrus baklažanas

Baklažanas yra viena naudingiausių daržovių. Tačiau ne visi žmonės įtraukia jį į savo valgiaraštį, nes tiesiog nemoka jo tinkamai paruošti. Baklažanas turi vieną nepageidaujamą savybę – jis būna aitrus. Kad panaikintumėte karstelėjusį skonį, supjaustykite baklažaną gabaliukais, pabarstykite druska ir palikite 10 – 15 min., kad iš jo ištekėtų sultys. Tuomet baklažano gabaliukus nuplaukite, nusausinkite ir tik tuomet kepkite. Taip paruoštas patiekalas iš baklažanų bus švelnaus skonio ir neturės jokio aitrumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)