Laukia nuo rugpjūčio

Loreta Želnienė , kepyklėlės, parduotuvėlės ir kavinukės Klaipėdoje „Namai be gliuteno“ savininkė, pasakojo paraišką daliniam nuomos mokesčio kompensavimui gauti „INVEGA“ pati teikusi jau triskart, o pirmoji buvo pateikta dar rugpjūtį.

„Situacija yra tokia, kad nuo rugpjūčio mėnesio pridavinėjame paraiškas gauti kompensaciją už nuomos subsidiją pirmo karantino metu. Subsidija turėtų būti skiriama už laikotarpį nuo kovo iki rugpjūčio, bet ne tik aš, o ir kiti smulkieji verslininkai dar nėra nieko gavę. Paraišką teikiau jau tris kartus“, – sakė ji ir pridūrė, kad kartą paraiška buvo pasimetusi sistemoje, dar kartą – atmesta, argumentuojant, kad kepyklėlių veikla pirmojo karantino metu buvo leistina.

„Dabar paraišką padavėme kaip kavinė, tačiau ir vėl viskas vilkinama, tai kablelis ne ten, tai dar kažkas.

Kiti mažieji verslininkai tiesiog nuleido rankas siekdami gauti nuomos subsidijas, nes yra tragiška sistema. Kablelis ne ten, jie ją atmeta. Tada tu turi vėl iš naujo teikti, vėl turi patvirtinti nuomininkai, po to mes vėl, o ir pati sistema be proto klaidi“, – komentavo ji.

L. Želnienė pasakojo kavinukę vasarą turėjusi dar ir Vilniuje, todėl iš viso, tiek už patalpas Klaipėdoje, tiek sostinėje, ji paskaičiavusi, kad nuomos kompensacija iš „Invega“ turėtų siekti 5 tūkst. Eur.

„Vakar vėl kalbėjau su jų atstovais, reikėjo vėl tvirtinti paraiškas, nes jų sistemoje buvo klaidos, dingusios paraiškos, o mums dabar vėl reikės laukti 10 dienų.

Pinigai tikrai niekam nepamaišo, ypač, kai dabar vėl antras karantinas. Antroji banga čia, o mes dar už pirmą nesame gavę“, – sakė ji.

L. Želnienė užsiminė, kad Klaipėdoje smulkiųjų verslininkų, niekaip negalinčių pateikti paraiškų, yra ir daugiau. Ji tikino, kad uostamiestyje yra kavinė, kuri paraišką nuomos kompensacijai gauti teikė jau 8 kartus. Patys jos savininkai bendrauti su žiniasklaida teigė nenorintys.

„Tai jau yra pasityčiojimas iš žmonių, bet aš nenuleidžiu rankų, yra dėl ko kovoti“, – sakė L. Želnienė ir pridūrė tam net pasisamdžiusi teisininką.

Bandys teikti dar kartą

Klaipėdoje keramikos dirbtuves besinuomojanti ir papuošalus bei interjero detales iš jos kurianti Jūratė pasakojo taip pat bandžiusi gauti dalinę nuomos mokesčio kompensaciją, tačiau jos pateikta paraiška taip pat buvusi atmesta.

„Aš taip pat teikiau paraišką gauti nuomos kompensacijai, bet buvo suinterpretuota, kad aš nesu nukentėjusi nuo karantino, nes pagal viską aš galėjau tęsti veiklą.

Tiesa ta, kad mano pardavimai vyksta per kitas parduotuvėles, kurios buvo uždarytos, o tai ir mane paliko be pajamų“, – sakė ji.

Moteris teigė bandysianti paraišką „INVEGA“ teikti dar kartą, mat patys jos darbuotojai moteriai sakę, kad netrukus turėtų būti pakeitimų.

„Ta kompensacija patalpų nuomai turėtų siekti apie 600-700 Eur, bet tai vis tiek pinigai.

Bandysiu paraišką reikti dar kartą, kad paraiška būtų dar peržiūrėta ir neatmesta“, – tikino Jūratė.

„INVEGA“: žmonėms trūksta atidumo

„INVEGA“ generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas „Delfi“ komentavo, kas iki šios dienos įmonė iš viso yra sulaukusi per 13 tūkst. paraiškų kompensacijoms pagal skirtingas „INVEGOS“ priemones gauti, o jų bendrai kasdien dar iki šiandien sulaukiama po kelis šimtus ir, kaip patikslino, pavyzdžiui šiuo metu yra vertinamos 277 paraiškos dėl dalinio palūkanų kompensavimo ir 984 paraiškos dėl nuomos mokesčio kompensavimo.

Tiesa, vadovas teigė, kad vertindami tiek nuomos mokesčio, tiek ir palūkanų kompensacijų paraiškas, „INVEGA“ pastebi, kad pareiškėjams vis dar trūksta atidumo pildant reikalingus duomenis.

„Pavyzdžiui ne visada užpildomi reikiami paraiškos laukeliai, prašomi duomenys nepateikiami arba pateikiami klaidingai. Dažnai tai būna tiesiog klaidos, padaromos dėl skubėjimo.

Teikiant paraiškas gauti nuomos mokesčio kompensaciją, vis dar pasitaiko klaidų dėl nuomos sutarties neįregistravimo Registrų centre, taip pat nepateikiami reikiami dokumentai ar sąskaitos arba jos neįregistruotos VMI iMAS sistemoje. Pasitaiko, kad pareiškėjai neatitinka visų nurodytų kriterijų, jų vykdoma veikla karantino metu nebuvo uždrausta ar ribojama“ , – sakė jis.

Kaip atkreipė dėmesį, ne mažiau svarbu ir tai, kad norint pasinaudoti nuomos mokesčio kompensacija, būtina sąlyga nuomotojui buvo taikyti ne mažesnę kaip 30 proc. nuomos mokesčio nuolaidą.

„Paraiškos atmetamos ir tokiu atveju, jei paraiškos pateikimo metu įmonė yra įgijusi bankrutuojančios, restruktūrizuojamos ar likviduojamos įmonės statusą. Pasitaiko, kad pareiškėjas ir nuomotojas priklauso tai pačiai įmonių grupei ir pareiškėjas nuomojasi patalpas iš nuomotojo, kai pastarasis yra fizinis asmuo, turintis daugumą dalyvių balsų įmonėje teikiančioje paraišką. Tokiu atveju paraiškos taip pat atmetamos“, – patikslino jis.

Naujos paramos galimybės – netrukus

Pasiteiravus, kokios pagalbos paramos verslui bus galima tikėtis antrosios bangos metu, K. Motiejūnas sakė, kad šiuo metu detalės dar derinamos.

„Mūsų žiniomis, planuojama teikti pagalbą atskiriems labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems ūkio sektoriams.

Tad planuojame, kad teiksime daugiau tiesioginių paskolų verslui. Taip pat ir toliau bus teikiama finansinė pagalba itin didelius iššūkius dėl pandemijos patiriančiam turizmo sektoriui, kurį raginame kreiptis dėl paskolų turizmo ir apgyvendinimo paslaugų teikėjams bei kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimo garantijų.

Verslininkai ir toliau gali kreiptis dėl 100 proc. paskolų palūkanų kompensacijų, o iki pat lapkričio 30 dienos dar gali teikti paraiškas ir pasinaudoti dalies nuomos mokesčio kompensavimu.

Finansavimo šaltinių ieškantis verslas gali pasinaudoti nuolat teikiamomis ilgalaikėmis priemonėmis, tokiomis kaip „INVEGOS“ individualios garantijos, eksporto kredito garantijos, portfelinės garantijos paskoloms, lizingui ar faktoringui, lengvatinės paskolos bei paskolos iš naujosios skatinamosios finansinės priemonės „Alternatyva“, įvairios „INVEGOS“ finansuojamos rizikos kapitalo priemonės“, – sakė vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)