ES vykdomosios institucijos prognozuotojai šiems metams vis dar numato didžiausią metinį susitraukimą ES istorijoje, tačiau jis mažesnis, nei prognozuota liepą, kai buvo numatomas 8,7 proc. smukimas.

Ekonominis našumas kitąmet atsigaus ir augimas sieks 4,2 proc., o 2022 metais – 3 proc., rodo Komisijos modelis, kuris, pabrėžė institucija, yra apsuptas neapibrėžtumo. Tai prastesnė prognozė nei liepą.

„ES ekonominis našumas į priešpandeminius lygius negrįš iki 2022 metų“, – ketvirtadienį sakė EK viceprezidentas Valdis Dombrovskis.

Pasak Komisijos, neigiamos įtakos prognozėms turi neaiški tolesnė koronaviruso pandemijos eiga ir neapibrėžtumas dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES bendrosios rinkos.

Lietuvos ekonomika šiemet trauksis 2,2 proc. – mažiausiai ES

Gerai atlaikiusi pirminį koronaviruso pandemijos sukeltą šoką, Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 2,2 proc. ir pagal šį rodiklį bus Europos Sąjungos (ES) lyderė, rodo naujausios Europos Komisijos (EK) prognozės.

Tuo metu 2021 metais šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų augti 3,7 proc., 2022 metais – 3 proc.

EK ataskaitoje nurodoma, kad augimas artimiausiais metais turėtų sulėtėti dėl trapios tarptautinės prekybos situacijos ir atvėsiančios paklausos šalies viduje.