Garbės konsulas Giuseppe Saracino pastaruosius penkerius metus aktyviai organizuoja lietuvių delegacijų keliones po Apulijos ir Bazilikatos regionus, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dar rugsėjį paskutiniuosius atvykusius lietuvius supažindinęs su įspūdingiausiais pietų Italijos miestais, konsulas žada pasibaigus pandemijai toliau organizuoti lietuvių delegacijų keliones. Tuo tarpu apie atostogas Italijoje svajojantiems lietuviams konsulas pataria į popandeminės kelionės lankytinų miestų sąrašą įtraukti Apulijos sostinę Barį, barokišku senamiesčiu garsėjantį Lėčės miestą, meno šedevrų kupiną Galipolį bei išskirtinėje vietovėje įsikūrusį Santa Maria de Leuca miestą.

Pasak garbės konsulo, Apulijos regionas savo istorija ir architektūra yra daug artimesnis Lietuvai, nei dauguma galėtų pagalvoti. Italų istorija ir kultūra dvelkiančioje Apulijos regiono sostinėje Baryje, iki šiol slepiasi istorinės Lietuvos kunigaikštystės detalės – į šio regiono apygardos centrą atvykę lietuviai turi progą apsilankyti Šv. Mykolo katedroje, kur yra palaidota XVI a. titulais garsėjusi Lenkijos karalienė, Didžiosios Lietuvos kunigaikštienė ir Bario hercogienė Bona Sforza, kuri didžiąją gyvenimo dalį praleidusi Lietuvoje, po Barboros Radvilaitės mirties buvo paties savo sūnaus išvaryta iš šalies.

„Svečiuojantis pietų Italijoje istorijos ir meno gerbėjai yra laukiami Lėčės ir Galipolio miestuose. Lėčė yra vienas labiausiai į pietus nutolusių Apulijos regiono miestų, dėl to dažnas Lėčės senamiestyje apsilankęs lietuvis būna maloniai nustebintas – šis barokinis senamiestis dėl savo architektūros dažnam primena Vilniaus senamiesčio gatveles, tad net atsiradus per tūkstančius kilometrų nuo gimtinės, lietuvis čia gali pasijusti kaip namuose, – teigia Giuseppe Saracino. – Tuo tarpu ant Jonijos kranto įsikūręs ir turtingais meno šedevrais pagarsėjęs Galipolio miestas turistus iki šiol stebina romėnų ir graikų architektūriniu palikimu – miestą į dvi dalis dalina mūrinis tiltas, o aukščiausiame jo taške tebestovi XVII a. barokinė lotyniško kryžiaus formos Šv. Agotos bazilika.“

Išskirtinių vietovių ieškantiems keliautojams garbės konsulas visada siūlo apsistoti Santa Maria di Leuca mieste, kuris yra įsikūręs ant Jonijos ir Adrijos jūrų skalaujamo iškyšulio. Dėl aukšto ir dantyto kranto ten yra susiformavusios gruntinės grotos, kurias galima pamatyti nuo jūros pusės ar tiesiog vaikštinėjant pėsčiųjų takais. Tuo tarpu norintys susipažinti su Santa Maria di Leuca architektūra, gali pasivaikščioti per miestą besidriekiančiomis baltų namelių gatvėmis arba aplankyti šio krašto simboliu tapusį aštuonkampį švyturį, kuris stovi ant salos skardžio krašto.

„Jeigu pasaulyje nesiautėtų pandemija, pažinčiai su Apulija nereikėtų laukti vasaros, kadangi šiame pietų Italijos regione keliautojai gali džiaugtis visada palankiu klimatu, suteikiančiu galimybę atostogauti ne tik šiltuoju sezonu, bet ir žiemą, – teigia garbės konsulas Giuseppe Saracino. – Taip pat kelionės po Apulijos regioną pavasario ir žiemos laikotarpiais yra daug pigesnės, todėl tikimės, jog nurimus pandemijai, sulauksime turistų ne tik populiariuoju sezonu – tokie keliautojų pasirinkimai mums padėtų ne tik reguliuoti atvykusiųjų pasisvečiuoti srautus, bet ir pasirūpinti tiek jų, tiek italų saugumu.“

Apulijoje sparčiai auga lietuvių bendruomenė, kuri kartu su garbės konsulo pagalba organizuoja įvairius renginius bei abiejų šalių iniciatyva populiarina tiek Lietuvos, tiek Apulijos žinomumą tarptautinėje turizmo bendruomenėje. Tuo tarpu dar šių metų rugsėjį Apulijoje apsilankiusi lietuvių delegacija italų Rotary ir LIONS klubų nariams bei vietinėms turizmo įmonėms pristatė Lietuvą ir turistinius jos objektus, kviesdami apsilankyti šalyje iš karto pasibaigus pandemijai.

Taip pat tikimasi, jog 2022-aisiais metais Kaunui tapus Europos kultūros sostine, Lietuvoje bus galima sulaukti italų delegacijos bei kartu su jais inicijuoti naujus kultūrinius projektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)