Komentuoja psichologas Edvardas Šidlauskas

Sunku tiksliai atsakyti į klausimą „Kas nutiko?“. Aišku viena, kaip ir pati rašote, kad tai kažkaip susiję su karantinu. Akivaizdu ir tai, kad kažkas įvyko, ko jūs nepastebėjote, gal todėl, kad vyras slėpė, pavyzdžiui, savo susierzinimą ar kažkokius nepatenkintus poreikius, polinkius, norus. Išties tai jau pirmas santykių atšalimo požymis. Jūsų nerimas ir sukrėtimas dėl to ir yra stiprūs, kad tai paaiškėjo staiga, netikėtai, nieko neprasitarus, prasiveržė kažkokiu atšiauriu elgesiu. Jei nuolat vyktų nedideli barniai, tarkime, ginčai, burbėjimai ir palengva augtų iki dabartinio atšiaurumo, viskas būtų kaip ir natūralu, suprantama, nestebintų ir netrikdytų taip stipriai.

Į klausimą, kodėl taip neįvyko su jumis, atsakyčiau taip, kad įvairūs tyrimai rodo, jog moterų valia dažnai yra stipresnė bei vyrų, paradoksalu, bet stiprioji lytis jie yra tik fiziškai, o psichologiškai dažnai yra priešingai. Dėl to veikiausiai jūsų antra pusė palūžo, bet slėpė tai ir tiesiog savotiškai perdegė nuo tų visų šeimos pareigų ir veiklų namuose, ypač tikėtina, jei iki karantino jis mažai tame dalyvavo ir realizuodavo save daugiau kažkur kitur…

Kaip ten bebūtų, uždarumas ir slapukavimas yra santykių griovėjai, visi porų ekspertai jums vieningai tą pasakys. Atvirumas ir kalbėjimasis, konfliktų sprendimas, o ne jų vengimas yra tvirtų santykių pamatas. Bet tai galima tik tada, jei yra abipusis noras kalbėtis.

Galimai vyras tiesiog pervargo, kaip minėjau, ir tarsi nori atitrūkti, gal nutrūks suvisam, o gal palakstęs sugrįš, nežinia. Tačiau jėga ir įkyrumu, tardymais, reikalavimais čia turbūt mažai ko pasieksite. Tokioje situacijoje belieka laukti, duoti vyrui laiko ir erdvės susivokti pačiam, tarsi atsitokėti, susidėlioti taškus.

Jei jis bėga į naujas pažintis, ieško naujumo, gal vertėtų pamąstyti apie tai, kaip keisti rutiną ir jums, kažką paįvairinti, atnaujinti savyje, namuose, bet tarsi dėl savęs, jam to neperšant, neakcentuojant, paliekant galimybę vyrui atrasti žmoną ir šeimą naujai. Naujai įsimylėti.

Aišku, variantas ir tiesiog tiesiai bei atvirai pasikalbėti, be kažkokių kaltinimų, apie tai, kas yra, kas vyksta. Jei sunku tai padaryti dviese, užsikerta dialogas – kreipkitės į poras konsultuojantį psichologą.