Kapų priežiūros tendencijos

„Memorus“ kapų dizainerė Eglė Balčiūnienė jau daugiau nei 5-erius metus kapų srityje teigia pastebinti vyraujančias tendencijas, kurios atsispindi granito spalvoje, paminklo formoje ir jo dekore.

„Prioritetas skiriamas šviesiems atspalviams, įdomesnio rašto granitui. Dėl sudėtingesnio akmens apdirbimo paminklai tampa labiau meniški, t. y. atsiranda fazelių, grakščių linkių, kantelių. Taip pat jie gaminami su idėja – juose atvaizduojama kažkas asmeniško arba gaminamas toks, koks būtų patikęs artimajam. Paminklai papildomi įvairiomis dekoro detalėmis: bronzos elementai, įterpiamas dekoruotas stiklas, kalvystė“, – apie kapų tendencijas pasakoja kraštovaizdžio specialistė.

Įprastai žmonės renkasi sprendimus, kurie nereikalautų tolesnės didelės priežiūros. Anot jos, artimieji stengiasi paminklus gaminti individualius, skirtus konkrečiai šeimai ar asmeniui, pavyzdžiui, paminkle iš stiklo elementų atkartojamas mirusios merginos piešinys, išpiešiamas asmens zodiako ženklas, ar net iškalamas parašiutu besileidžiantis vyras.

E. Balčiūnienė pažymi, kad rinkoje yra įvairių paslaugos teikėjų ir įvairių kapavietės įrengimo, dekoravimo sprendimų. Pavyzdžiui, neseniai atsiradę 3D antkapiai, pasak jos, yra itin specifinis sprendimas kapinėse, tačiau kai kuriems žmonėms tai esą patinka.

„Dėl to džiugu, nes kiekvienas žmogus, įrengdamas artimojo kapavietę, gali pasirinkti dekoravimo būdą ar paslaugos teikėją pagal savo supratimą, skonį, požiūrį, vertybes, norimą skirti biudžetą“, – sako pašnekovė.

Kapų priežiūra

Kiek kainuoja paprasti paminklai

Paprastu laikomas standartinis, t. y. šabloninis, neįmantrus, paminklu. Jų formos, anot kapų dizainerės, dažniausiai yra kvadratas, stačiakampis, ovalas, pusiau bangelė. Dažniausiai jie gaminami juodos spalvos, kartais įterpiamas raudonai rudas granitas. Rečiau – dar kita spalva. Dažniausiai tokie paminklai būna panašaus storio, aukščio, pločio, apdirbimo būdo.

„Tikslas – kad būtų kuo mažesni gamybos kaštai ir kuo didesnis kiekis, jie realizuojami prekybos aikštelėse. Tai nėra blogai, kartais iš anksto pagamintuose ir prekybos aikštelėje stovinčiuose ekspozicijose galima rasti tikrų „perliukų“ už gerą kainą, tačiau tai būna itin retai. Paprastų granitinių paminklų kainos prasideda nuo 350 Eur ir varijuoja iki 1200 Eur. Vidutiniškai paminklas kainuoja 700-800 Eur“, – pasakoja E. Balčiūnienė.

Paklausta, kokių neįprastų ar retų užsakymų yra tekę priimti, kapų dizainerė prisimena klientę, kuri vyro kapavietei įrengti prašė atvežti didelį akmenį iš jų sodybos, esančios už kelių šimtų kilometrų. Ant to akmens vyriškis nuolat sėdėdavo, todėl jis šiuo metu yra įkomponuotas kapavietėje ir atlieka suolelio funkciją.

„Taip pat prisimenu projektą, kuriame kiekvienas jame esantis elementas buvo apdirbtas dailininko rankomis. Pradedant nuo viršaus paminklu ir baigiant apačia – suoleliu bei kapavietės šonų dekoru. Projektas išėjo išties išskirtinis“, – pažymi ji.

Kaip pastebi kraštovaizdžio specialistė, tokie užrašai kaip „liūdi visa šeima“ jau išėjo iš mados. Šiuo metu papildomai kalami žodžiai, eilės, kokia nors graži mintis. „Kartais prie vardo užrašo, kas yra palaidota, pažymint buvusias asmens pareigas, profesiją ar santykį su kitais kape palaidotais asmenimis, pavyzdžiui, „Juozas, Antano sūnus“, o žemiau įrašomas ir pats Antanas“, – apie užrašus ant kapų pasakoja „Memorus“ dizainerė.

Kapų priežiūra

Kapų priežiūrai skiria vis daugiau pinigų

Pastaruoju metu populiarėja ir kapų priežiūros, tvarkymo paslaugos, kurias atlieka samdyti darbuotojai. Jomis, kaip pasakoja E. Balčiūnienė, domisi įvairaus amžiaus ir profesijų asmenys.

„Beveik visi mūsų klientai yra tiesiog labai veiklūs žmonės: daugiavaikės mamos, nemažai yra medikų, dirbančiųjų teisinėje ar administracinėje srityje, politikų, vadovaujančias pozicijas užimančių, užsienyje ar kitame Lietuvos gale gyvenančių asmenų“, – vardija ji.

Susidomėjimas šia paslauga esą auga, tačiau auga ir klientų lūkesčiai bei poreikiai. Anot specialistės, reguliari kapų priežiūros paslauga Lietuvoje kainuoja nuo 20 iki 60 Eur mėnesiui, priklausomai nuo miesto ir paslaugos teikėjo. Pavyzdžiui, prieš porą metų didžioji paslaugos teikėjų dalis už reguliarią kapavietės priežiūrą prašydavo 15-20 Eur per mėnesį, šiuo metu paslaugų kainų vidurkis siekia 30 Eur per mėnesį.

„Per mėnesį ši paslauga kainuoja 25-40 Eur. Už šią kainą per mėnesį kapavietė sutvarkoma du kartus. Tuo metu vienkartinis sutvarkymas, kapavietės papuošimas šventės proga užsakomas 1-3 kartus per metus, t. y. Vėlinėms, Mamos, Tėvo dienos ar mirties metinių proga. Proginio sutvarkymo kaina gali būti nuo 40 Eur iki 120 Eur ar daugiau“, – kainas vardija pašnekovė.

Kapų priežiūros paslaugos kainos vis auga po keletą eurų kas metus ar dvejus. Tačiau tai esą natūralu, nes nuolat keičiasi minimalus atlyginimas, vidutinis darbo užmokestis, kinta ir priemonių, skirtų paslaugai suteikti, kainos.

„Kapų puošimui skiriamas biudžetas keičiasi labai nežymiai, nes puošiama smulkiais elementais – gėlėmis, kompozicijomis ar žvakėmis. Tuo metu kapavietei įrengti išlaidos kas metus ar dvejus didėja, priklausomai nuo prieš tai išvardytų priežasčių. Vidutiniškai standartinei kapavietei įrengti yra skiriama nuo 2500 Eur iki 4500 Eur“, – skaičiuoja kapų dizainerė.

Kapų priežiūra

Aktyvumas juntamas ir dėl koronaviruso

Paklausta, ar lietuviai kapų priežiūra susirūpina tik prieš Vėlines, pašnekovė taip tvirtinti esą negalėtų. Be Vėlinių, itin svarbios ir aktualios šventės yra Motinos ir Tėvo diena.

„Prieš jas klientai taip pat aktyviai naudojasi vienkartine sutvarkymo ar puošimo paslauga. Didžioji dauguma klientų užsako reguliarią kapavietės priežiūros paslaugą. Jiems rūpi, kad kapavietė būtų tvarkinga ne tik prieš Vėlines, bet ir visais metų laikais“, – tikina ji.

Anot kraštovaizdžio specialistės, klientai, kurie norėjo įrengti naujai skirtą kapavietę Vėlinėms, jau rugsėjo mėnesį turėjo užsisakyti darbus. O vienkartinių, proginių sutvarkymų pikas buvo jaučiamas spalio mėnesio viduryje.

„Aktyvumas prieš lapkričio 1-ąją, palyginus su kitais metais, išties jaučiamas. Nemaža dalis klientų pripažįsta, kad koronavirusas pakoregavo jų planus dėl grįžimo ar tiesiog kapų aplankymo, nors jie ir yra Lietuvoje“, – sako E. Balčiūnienė.

Kapų priežiūra

Renkasi paminklus sau

E. Balčiūnienė pasakoja, kad kartais žmonės paminklus renkasi ir sau, dažniausiai senjorai, mat nenori rūpesčiu apkrauti vaikų.

„Jie jau priima tą dalią kaip neišvengiamybę, susitaiko su tuo, nori patys išsirinkti ir pasidaryti pagal save. Tai yra savotiška tradicija nuo senų laikų, kai kiekviena senjorė spintoje turėdavo pasiruošusi savo įkapių rūbus ir nusipirkusi, kai kada ir įsirengusi, kapinėse vietą.

Žinoma, jeigu artimasis yra palaidotas šeimos kapavietėje ir ten ateityje bus laidojami kiti šeimos nariai, užsakinėdami paminklą jie pamini, kad jis bus ir man. Dėl to svarbu žinoti, kiek bent teoriškai kapavietėje dar gali būti laidojimų ateityje. Pagal tai yra parenkamas paminklas, kurio dydis užrašams ateityje patenkins būsimą poreikį be didelio galvos skausmo ar papildomų investicijų“, – pažymi pašnekovė.

Populiarėja 3D stikliniai antkapiai

Įmonės „Amiksa“, gaminančios stiklinius 3D antkapius, vadovas Pavelas Starkovskis tikina, kad vis daugiau žmonių renkasi mažiau priežiūros reikalaujančius kapus.

„Matome, kad žmonės suprato savo klaidą, renkantis tamsius antkapius, nes jie reikalauja daug priežiūros, – ant tamsių spalvų labai gerai matosi dulkės ir purvas. Vis daugiau užsakymu gaminame jau su šviesiais antkapiais. Be to, užsakymai pasidalijo tarp kapų, kurių beveik visas plotas yra padengtas stiklu, ir tokių kapų, kurių viduryje – 3D stiklinis antkapis, o šonuose – granito plokštės“, – pasakoja jis.

Renkantis paveikslėlius ant 3D antkapio, žmonėms labiausiai patinka kalijos, rožės, balandžiai, dangus. 3D stiklinius antkapius esą užsisako labai įvairaus amžiaus žmonės – nuo jaunimo iki senjorų. Užsakymų „Stikliniai antkapiai“ sulaukia ir iš užsienio lietuvių, o bendras susidomėjimas kasmet esą didėja.

Stikliniai antkapiai

Tokio kapo su 3D stikliniu antkapiu vidutinė kaina siekia 3 tūkst. Eur. Perkant 3D stiklinio antkapio plokštę atskirai – 280-320 Eur už kvadratinį metrą.

„Iš neįprastų dalykų, kuriuos pradėjome gaminti, būtų stikliniai vertikalūs paminklai labai storu stiklu. Pats paminklas yra užtamsintas, bet lieka permatomas. Stiklo viduje daromos raidės, ornamentai, žmonių veidai“, – pasakoja P. Starkovskis.

Tuo metu, kaip pastebi, iš akmeninių paminklų žmonės labiau renkasi pagal savo kišenę. Itin dažnai žmonės išsirenka paminklus, jau pagamintus Kinijoje ar Indijoje, nes tokių paminklų kaina yra itin patraukli – 300-1200 Eur.

Tačiau, kita dalis žmonių renkasi paminklą pagal jų individualų užsakymą iš kokybiško akmens. Tokių paminklų kainos svyruoja 1500-2500 Eur.

„Niekas šiuo metu nepinga, kainos tik auga, tad auga jos ir kapų sferoje. Todėl, manau, kad žmonių sąnaudos kapams didėja“, – sako verslininkas.

„Taip pat pastebime, kad dažnai žmonės renkasi tiesiog stačiakampius juodus paminklus. Vis mažiau parduodama spalvotų paminklų, žmonės renkasi praktiškai tik juodus“, – pažymi „StikliniaiAntkapiai.lt“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)