Asmeninį gyvenimą slepianti Šimonytė

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) sąrašo vedlė šiuo Seimo rinkimuose I. Šimonytė tikėtina ir naujosios Vyriausybės vadovė. Pernai prezidento rinkimuose dalyvavusi politikė pateko į antrąjį turą, kuriame nusileido dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai.

2016 metais buvo vienintelė politikė į Seimą išrinkta viendmandatėje apygardoje po pirmojo rinkimų turo. Ta pati istorija pasikartojo ir 2020 metais – Antakalnio vienmandatėje apygardoje antrojo rinkimų turo ir vėl neprireikė.

45 metų politikę I. Šimonytę daugelis geriausiai prisimena kaip finansų ministrę Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje 2008 metais. Tą kartą jai teko priimti nepopuliarus sprendimus, už kuriuos iki šiol kritikos susilaukia ne tik Seimo salėje iš oponentų.

Trečiosios kartos vilnietė, Sostinėje gimusi ir užaugusi I. Šimonytė baigė Vilniaus 7–ąją vidurinę mokyklą ir tais pačiais metais įstojo į Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultetą, kur įgijo verslo administravimo bakalauro diplomą, vėliau baigė finansų magistro studijas.

Andrius Kubilius ir Ingrida Šimonytė

Dar mokydamasi universitete gabi studentė įsidarbino Finansų ministerijoje, užkopė iki ministerijos sekretorės kėdės, jai trumpai teko pabūti ir viceministre, ministre. Po to sekė darbas dėstytoja Vilniaus universitete, Lietuvos banko valdybos nare.

Biografijoje skelbiama, kad ji kalba anglų, rusų, lenkų ir švedų kalbomis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje savo pomėgiais politikė įvardija literatūrą, muziką ir gėlininkystę.

Paklausta apie literatūrą politikė sako, kad be knygų savo gyvenimo neįsivaizduoja, mėgsta pirkti tik jas. O knygų knyga įvardija čekų rašytojo Jaroslavo Hašeko kūrinį „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai“.

Pernai naujienų portalui 15min.lt I. Šimonytė pasakojo, kad netikėtai atrado savyje norą „kuistis žemėje“.

„Kai man buvo apie 30 metų, staiga atradau savyje ūkininko ir žemdirbio geną, kurio iki tol nežinojau esant (juokiasi). Ir dabar man labai patinka kuistis žemėje. Nesiekiu derlingumo rekordų, bet pats procesas man patinka“, – tada sakė ji.

LNK žurnalistams politikė užsiminė ir apie dar vieną savo pomėgį – dėliones.

„Aš labai mėgstu „puzles“. Jeigu tokį dalyką galima pavadinti hobiu, tai kai aš susirandu kokią didesnę dėlionę, pasikloju ant grindų ir aplinkui rėplioju, kol viską sudėlioju“, – pernai kalbėjo politikė.

Ingrida Šimonytė

Apie asmeninį gyvenimą retai kalbanti parlamentarė kiek daugia atskleidė prezidento rinkimų kampanijos metu. Daugelis ją lygino su kadencija baigusia prezidente Dalia Grybauskaite, ne tik dėl išvaizdos panašumų, bet ir dėl šeimyninės padėties.

2019 metų sausį LNK laidoje KK2 politikė teigė, kad yra vieniša, neturi gyvenimo draugo – tinkamo per gyvenimą taip ir nesurado.

„Niekada netekėsiu, neturėsiu vaikų ir būsiu pati sau nuostabi ponia“, – juokaudama sakė I. Šimonytė.

„Tiesiog neatsirado žmogus, su kuriuo galėčiau pasidalinti savo gyvenimo džiaugsmais ir rūpesčiais. Man dar nepavyko tokio žmogaus sutikti, bet aš neatmenu, kad galiu dar tai padaryti. Dar daug laiko“, – kalbėjo Seimo narė.

I.Šimonytė tą kartą taip pat atskleidė, kad buvo vyras, kuris prašė jos rankos, tačiau politikė tekėti nesutiko.

„Faktas, kad tokie sprendimai yra priimami rimtai, nes tai yra ne tik tavo gyvenimas, o dviejų žmonių gyvenimas“, – tada kalbėjo politikė.

„Mano draugai yra daugiausia iš studijų, mokyklos laikų. Pažįstu daug politikų, bet su jais mane visada siejo vien darbo santykiai“, – prieš kurį patikino ministrė.

I. Šimonytė LNK sakė, kad jos šeima yra mama.

„Toks gyvenimas, tai tavo šeima, tavo mama ir kai žmonės sako, kad, žiūrėkit, Šimonytė neturi šeimos, tai aš visą laiką galiu pasijuokti... Man tai yra mano mama ir jeigu man kas nors pasako, kad aš neturiu šeimos, su tuo visiškai nesutinku. Ko jau ko, bet įsipareigojimų ir rūpesčių aš tikrai turiu, gal net daugiau negu vidutinis statistinis žmogus, auginantis du vaikus“, – kalbėjo I. Šimonytė.

I. Šimonytė ilgus metus slaugė savo mamą, kuri sirgo reumatoidiniu artritu. 2019 metų rugsėjį parlamentarė patvirtino, kad jos mama mirė.

Ingrida Šimonytė

„Stengiausi tos temos vengti, ir feisbukuose tokiomis žiniomis dalintis yra ne mano dalykas, bet tai buvo šeštas sepsis, kuris ją pražudė“, – tada sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė apie savo mamą vengė kalbėti viešai.

„Tai tikrai nėra tema, kurią aš norėčiau eksploatuoti, tai nėra, kad aš dabar čia pradėsiu kažkaip graudinti žmones būtent tuo, nes manau, kad yra daug žmonių, kurie turi įvairių problemų, sudėtingų gyvenime, ir dar sudėtingesnių nei mano“, – laidoje „Delfi Dėmesio centre“ yra kalbėjusi I. Šimonytė.

„Bet man suprantama, kad žmonėms įdomu, smalsu, ir aš turiu į tuos klausimus atsakyti. Ir aš atsakau į tuos klausimus tiek, kiek man atrodo, kad yra etiška“, – teigė Seimo narė.

Liga mamą užklupo tuomet, kai I. Šimonytei buvo vos keturiolika. „Ji jau nuo 1988 metų serga reumatoidiniu artritu. Tai bjauri jungiamojo audinio liga, kuri sunaikina visus sąnarius ir padaro žmogų visiškai neįgalų“, – LNK laidoje kalbėjo I. Šimonytė.

Tėvo I. Šimonytė neteko prieš daugiau nei dešimt metų.

Su vyru susipažino Liberalaus jaunimo organizacijoje

31 metų Laisvės partijos lyderė A. Armonaitė baigė Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnaziją, vėliau mokslus tęsė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI).

Nuo 2010 iki 2011 metų vadovavo Lietuvos liberalaus jaunimo organizacijai, nuo 2013 iki 2015 analitike dirbo Lietuvos verslo konfederacijoje, 2015–2016 metais dirbo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nare, 2016 metais su Liberalų sąjūdžiu buvo išrinkta į Seimą. Ji buvo jauniausia praėjusios kadencijos parlamentarė.

2016 metais A. Armonaitė į Seimą pateko pirmą kartą, iš 19 sąrašo pozicijos rinkėjų pakelta net į 6 vietą. 2020 metais parlamentarė antrame ture nugalėjo didžiausioje Pasaulio lietuvių vienmandatėje apygardoje.

Aušrinė Armonaitė

Dešimt metų politikė dirbo ir savanoriavo Lietuvos ir tarptautinėse organizacijose: Europos Tarybos Patarėjų tarybos jaunimo klausimais narė, Graikijos jaunimo politikos peržiūros ekspertė (2011–2013). Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos valdybos narė (2010–2012), Vilniaus jaunimo reikalų tarybos narė (2009–2010).

„Aš į liberalų jaunimą įstojau būdama mokykloje, 11–oje klasėje. Bet tikrai nekėliau sau tikslo būti politike. Aš įstojau dėl to, kad tinklalapyje paskaičiau, apie ką tos idėjos, ir visada buvau aktyvus žmogus. Įsijungiau natūraliai“, – apie prisijungimą prie šios organizacijos dar 2018 metais lrytas.lt pasakojo A. Armonaitė.

Laisvės partijos lyderė baigė muzikos mokyklos fortepijono klasę, aštuonerius metus žaidė krepšinį. Prie savo pomėgių politikė nurodo socialinių mokslų literatūrą, muziką, sportą ir nuotykius.

„Mano laisvalaikis atrodo labai paprastai, tiesiog leidžiu laiką su artimaisiais, mėgstu įvairias veiklas lauke: žaisti krepšinį, važinėti dviračiu, leisti laiką prie ežerų“, – Delfi 2019 metų vasarą apie savo pomėgius pasakojo politikė.

A. Armonaitė yra ištekėjusi, jos sutuoktinis – Edgaras Stanišauskas, viešosios įmonės Jono Meko fondas vadovas. Su vyru A. Armonaitė susipažino „Lietuvos liberalaus jaunimo“ organizacijoje.

„Mes esame bendraminčiai. Kaip tik šiais metais sukako dešimt metų kaip esame kartu. Tai yra mano geriausias draugas, patarėjas ir palaikytojas. Aš esu labai laiminga, kad šeimoje turiu tokią paramą savo veiklai ir darbams. Mes susipažinome „Lietuvos liberaliame jaunime“. Visada sakau, kad „Lietuvos liberalus jaunimas“ man davė ne tik labai daug įgūdžių bei praplėtė pasaulėžiūrą, bet ir mano vyrą. Kartais gyvenimas sudėlioja dalykus visai netikėtai“, – interviu Delfi pernai apie sutuoktinį kalbėjo A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Ne vieną nustebino A. Armonaitės pomėgis žaisti kompiuterinius žaidimus, tačiau su Seimo nario darbu ši veikla jau sunkiai suderinama.

Naujienų portalui 15min.lt 2017 metų sausį politikė įvardijo ir mėgiamiausias krepšinio komandas.

„NBA palaikau „Golden State Warriors“. O Lietuvoje labiau palaikau „Lietuvos rytą“, bet sergu ir už „Žalgirį“, kai žaidžia išvykose ar Eurolygoje“, – tada kalbėjo A. Armonaitė. Politikė vis dar džiaugiasi radusi progą pati pažaisti krepšinį.

Šachmatų didmeistrė ir keturi jos sūnus

37 metų šachmatininkė V. Čmilytė–Nielsen pirmą kartą Seime dirbti pradėjo 2015 metais. 2012 metų Seimo rinkimai jai nebuvo sėkmingi, bet į Seimą ji pateko iš jo pasitraukus Remigijui Šimašiui.

Pati politikė interviu žurnalui „Stiliui“ 2018 metais aiškino, kad politika ir šachmatai nėra pernelyg nutolę, labai dažnai šio sporto atstovai pasuka būtent į politiką.

„Taip susiklostė, kad praėjus pusmečiui po trečiojo sūnaus Mariaus gimimo patekau į Seimą, kur dirbu nuo 2015 m. balandžio 21 d. Pagal tuometes gyvenimo aplinkybes gal tai ir nebuvo paprastas sprendimas, nes sūnus buvo dar labai mažas, vis dėlto apsisprendžiau, kad turiu priimti tokį iššūkį ir tokią atsakomybę. 2016–ųjų rudenį irgi kandidatavau į Seimą ir buvau išrinkta“, – žurnalui „Stilius“ pasakojo parlamentarė.

2019 metų rugsėjį V. Čmilytė–Nielsen laimėjo Liberalų sąjūdžio partijos pirmininko rinkimus ir pradėjo vadovauti partijai.

2020 metų Seimo rinkimuose politikė iškovojo vietą Senamiesčio–Žvėryno vienmandatėje apygardoje.

Apie logiškai pasvertus sprendimus V. Čmilytė–Nielsen 2018 metais pasakojo ir žurnalui „Moteris“.

„Mes, šachmatininkai, esame pripratę įvertinti savo veiksmų padarinius, numatyti tam tikrus scenarijus. Šį gebėjimą reikia vertinti ir kritiškai, nes šachmatai yra žaidimas, jo taisyklės yra labai aiškios ir netikėtumų kur kas mažiau negu gyvenime“, – pasakojo parlamentarė.

Latvijos universitete 2007 metais V. Čmilytė–Nielsen baigė anglų filologijos studijas, nuo 2001 iki pat darbo Seime pradžios profesionaliai žaidė šachmatais.

Viktorja Čmilytė

Politikė yra šachmatų didmeistrė, 2011 metais iškovojusi Europos šachmatų čempionės titulą.

Nors dabar politikė vadovauja Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžiui, nuo šachmatų toli niekur nepasuko – jos sutuoktinis danas Peter Heine Nielsen taip pat profesionalus šachmatų žaidėjas, treneris.

Politikė turi keturis sūnus – dabar jau paaugliai Dmitrijus ir Aleksandras gimė pirmojoje santuokoje su Latvijos ir Ispanijos šachmatų didmeistriu Aleksejumi Širovu. O mažamečių Mariaus ir Kristijono politikė susilaukė su antruoju vyru P. H. Nielsen.

Susituokė ir susilaukė pirmojo sūnaus V. Čmilytė–Nielsen susilaukė dar 18 metų, o antrojo – dvidešimties metų.

Žurnalui „Moteris“ politikė pasakojo, kad pirmoji santuoka, ištekėjus už 11 metų vyresnio šachmatų didmeistrio, nenusisekė – vyro karjera buvo pirmoje vietoje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

V. Čmilytė ir P. H. Nielsen susituokė 2013 metų gruodį Palangoje, gyvena Šiauliuose su keturiais sūnumis.

Delfi primena, kad po sekmadienį pasibaigusių Seimo rinkimų TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės sąjunga paskelbė bursiančios centro dešinės koaliciją. Naujajame parlamente šios partijos turėtų turėti ne mažiau kaip 74 balsus iš 141.