Dažniausiai pasitaikantys koronaviruso simptomai: karščiavimas, sausas kosulys, nuovargis.

Rečiau pasitaikantys simptomai: maudimas ir skausmas, gerklės skausmas, viduriavimas, konjuntyvitas, galvos skausmas, skonio ar kvapo nejutimas, odos bėrimai arba rankų ar kojų pirštų spalvos pasikeitimas

Sunkios ligos simptomai: kvėpavimo sunkumai ar negilus kvėpavimas, krūtinės skausmas ar spaudimas, negalėjimas kalbėti ar judėti.

Primename, kad jei turite sunkios ligos simptomų, nedelsdami kreipkitės į medikus. Prieš apsilankydami pas gydytoją ar sveikatos įstaigoje visada paskambinkite. Taip pat žmonės, kurių simptomai nestiprūs ir kurie neturi kitų susirgimų, turėtų gydytis namie. Užsikrėtusiam žmogui simptomai pasireiškia per vidutiniškai 5-6 dienas, nors šis laikotarpis gali trukti iki 14 dienų.

Laužė kaulus, pakilo temperatūra, nejuto skonio

Socialiniuose tinkluose žmonės jau nebebijo kalbėti, kad persirgo COVID-19 ir dalinasi, ką jiems teko patirti sirgimo metu. Tiems, kuriems nereikėjo hospitalizacijos, dažniausiai pasireiškė kaulų laužymas, pakilusi temperatūra, nebejuto skonio, jautė didžiulį nuovargį.

„Sirgau 3 savaites – nejutau skonio, buvo stiprus kaulų laužymas, aukšta temperatūra ir labai didelis silpnumas. Nebuvo jokiu požymių, tik sėdint pradėjo labai kaulus laužyti ir temperatūra pakilo. Vyras taip pat sirgo, bet jam pasireiškė ir kosulys. Buvo labai blogai“, – teigė viena iš sirgusiųjų.

Dar viena moteris pasidalino, kad sirgo dvi savaites ir iš pradžių labai laužė kaulus, po 5 dienų pakilo temperatūra iki 37, bet po dienos dingo.

„Po kelių dienų jaučiau lengvą gerklės skausmą, po paros jis dingo ir kamavo galvos skausmas 4 paras. Gydžiausi tik karštomis arbatomis ir paracetamoliu“.

„Draugas susirgo, bet kažkokiu būdu man pavyko neužsikrėsti. Vieną dieną turėjo temperatūros ir beveik nejautė skonio. Visas kitas dienas jautėsi visiškai sveikas ir kitas testas buvo neigiamas. Jokių vaistų nevartojo“, – pasidalino kita mergina.

Šeima, kurios visi nariai sirgo koronavirusu, pasidalino, kad sergant buvo labai sunku kvėpuoti, kosėjo ir atrodė, kad kažkas laužo kaulus.

„Buvo ir aukšta temperatūra. Gydėmės vartodami vitaminą C, vaistus nuo kosulio ir gėrėme paracetamolį nuo temperatūros, nes gydytoja tokius išrašė tokius vaistus. Pasveikome maždaug per 5 dienas“.

Neturėjo jėgų išlipti iš lovos

„Nebuvo jėgų net iš lovos išlipti iš lovos. Kamavo aukšta temperatūra, skaudėjo gerklę, kosulys, kaulų laužymas. Iš tikrųjų, pirmą kartą gyvenime taip sirgau. Ir po šio susirgimo vis dar būna momentų, kada negaliu pilnai įkvėpti oro“, – atviravo dar viena internautė.

Dar viena moteris akcentavo, kad pirmos dvi paros buvo baisios, laikėsi aukšta temperatūrą ir juto smarkius sąnarių skausmus, skaudėjo ir galvą. .

„Sirgau lengvesne forma, šokinėjo temperatūra. Kvapo ir skonio nebuvo ilgiau nei mėnesį. Savaite išgulėjau lovoje. Aš turiu aukštą kraujospūdį, priklausau rizikos grupei, buvo neramu“.

Gripas

Kaip gydytis, jeigu sergate lengvesne koronaviruso forma?

Kol kas Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praneša, kad specialių vakcinų ar vaistų nuo COVID-19 nėra. Vis dar yra tyrinėjami vaistai, su kuriais bus atliekami klinikiniai tyrimai.

Jeigu jums pasireiškė pykinimas, turite pailsėti, gerti daug skysčių ir valgyti maistingus produktus. Specialistai rekomenduoja būti atskirame kambaryje nuo savo šeimos narių ir, jei įmanoma, naudotis atskiru vonios kambariu. Valyti ir dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius.

Taip pat patariame sveikai maitintis, miegoti, būti aktyviems, jei tai įmanoma, telefonu ar internetu bendrauti su artimaisiais. Kai tik įmanoma, patartina laikytis įprasto dienos režimo ir grafiko.

Patarimai, kad apsisaugotumėte nuo COVID-19 plitimo:

  • Dažnai plaukite rankas. Naudokite muilą ir vandenį arba alkoholinį skystį rankoms.
  • Laikykitės saugiu atstumu nuo kosinčio ar čiaudinčio asmens.
  • Jei laikytis fizinio atstumo neįmanoma, dėvėkite kaukę.
  • Nelieskite akių, nosies ar burnos.
  • Kosėdami ar čiaudėdami nosį ir burną pridenkite sulenkta alkūne arba audiniu.
  • Jei jaučiatės prastai, likite namuose.
  • Jeigu pasireiškė karščiavimas, kosulys, tapo sunku kvėpuoti, kreipkitės medicininės pagalbos.


Jei skambinsite kuo skubiau, sveikatos apsaugos tarnyba galės greitai nukreipti jus į tinkamą sveikatos įstaigą. Tai padės jums apsisaugoti, išvengti virusų ir kitų infekcijų plitimo.

Kaukės jas dėvintiems asmenims taip pat gali padėti išvengti viruso perdavimo kitiems asmenims. Kaukės neapsaugo nuo COVID-19, dėvint kaukes būtina laikytis fizinio atstumo ir plauti rankas. Nepamirškite vadovautis sveikatos institucijų pateiktomis rekomendacijomis.