Kilmė

Spalio 27 dieną viena feisbuko vartotoja ėmė raginti Plungės gyventojus nesitestuoti. „Pamatėme Raseinius,dabar Plungė bus new Raseiniai. Primenu testuotis neprivalote,ir jei tai nutiktu užtenka ir iš seiliu mėginio. K.Mully testo kurėjas pats teigia kad šis testas neskirtas diagnozei. Tad skaičius kepsim. Patarimas nesitestuoti! “, – įraše rašo moteris, kalba neredaguota.
Melaginga informacija

Delfi primena, kad spalio pradžioje Raseiniuose buvo paskelbtas lokalus karantinas, mat tuo metu sergamumas COVID-19 tame mieste buvo didžiausias visoje Lietuvoje.

Įvedus karantiną buvo susidurta ir su priešiškai nusiteikusiais gyventojais: „dalis raseiniškių laikosi savo – yra ne tik nusiteikę prieš koronaviruso serologinius tyrimus, bet dar ir nepaisydami lokalaus karantino penktadienį prie mobilaus punkto ragino gyventojus nesitestuoti“, – spalio 19 dieną apie situaciją Raseiniuose rašė naujienų portalas Delfi.

Feisbuko įrašo autorė ragina Plungės gyventojus pasekti raseiniškių pavyzdžiu. Bandydama gyventojus įtikinti nesitestuoti ir nepaisyti medikų ir Vyriausybės rekomendacijų, įrašo autorė paskleidė dezinformacijos.

Melas

Įrašo autorė tikina, kad neva tai pats PGR testo kūrėjas K. Mully teigia, kad testas nėra skirtas diagnozei. Toks teiginys yra melagingas.

K.Mully testo kurėjas pats teigia kad šis testas neskirtas diagnozei.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Dar vasarą internete ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame buvo išsakytas autorės minėtas teiginys: net testo kūrėjas teigia, kad testas nėra skirtas diagnozuoti COVID-19. O pirmosios tokios neva testo kūrėjo citatos internete atsirado kovo mėnesį, kai pandemija privertė daugelį šalių skelbti karantiną.

Vaizdo įraše kalbėtojas perskaito kelias citatas, kurios neva priskirtos PGR testo kūrėjui, JAV biochemikui, Nobelio premijos laureatui Karry B. Mullis (pastebėtina, kad įrašo autorė klaidingai nurodė testo kūrėjo pavardę).

Kaip rašoma Nacionalinio vėžio instituto internetiniame puslapyje, COVID-19 galima diagnozuoti naudojant genetinį testą – nosiaryklės ir/ar ryklės ėminiuose greitai ir patikimai aptinka viruso RNR, naudojant jautrią genetinės analizės technologiją, vadinamą realaus laiko PGR.Būtent už PGR metodo atradimą 1993 metais K. B. Mullis gavo Nobelio premiją. Šis metodas yra naudojamas siekiant diagnozuoti aibę įvairiausių susirgimų.

Tačiau išsakytos citatos niekada nebuvo ištartos Nobelio premijos laureato. K. B. Mullis niekada nieko negalėjo pasakyti apie COVID-19 ir ligos diagnozę naudojant mokslininko išrastu testu, mat K. B. Mullis mirė sulaukęs 74 metų dar 2019 metų rugpjūčio mėnesį – keturis mėnesius prieš pirmuosius COVID-19 protrūkius bei 6 mėnėsius prieš Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbiant COVID-19 pandemija.

Tad visos pasirodžiusius K. B. Mullis citatos apie COVID-19 ir jo išrastą testavimo būdą – sufabrikuotos.

Šaltiniai:

  • https://www.nvi.lt/news/398/72/Koronaviruso-testai-kuo-jie-skiriasi-kam-ir-kada-juos-atlikti/
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/nematoma-koronaviruso-protrukio-puse-raseiniu-gyventojus-drausmino-policija-tirtis-sutinka-ne-visi-medicinos-darbuotojai.d?id=85527433
  • https://www.aap.com.au/pcr-inventor-who-died-in-2019-did-not-say-his-test-wont-work-for-covid-19-infections/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)