Delfi trečiadienį paskelbė, kad prieš pat kadencijos pabaigą konkursą į laisvą Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro generalinio direktoriaus vietą laimėjo dabartinis žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas. Įstaiga pavaldi Žemės ūkio ministerijai. Žemės ūkio ministerija pripažįsta, kad toks konkursas buvo, tačiau laimėtojo pavardės neatskleidžia. Pats E, Gustas teigė, kol kas negalintis komentuoti.

„Matome, kad nueinanti valdžia visomis išgalėmis stengiasi savo politikus, kurie rinkimų nelaimėjo, sukišti į šiltas pavaldžių įstaigų institucijas. Ypač tokių paskyrimų regime ne kur kitur, kaip Žemės ūkio ministerijoje. Šis konkretus, naujausias Evaldo Gusto paskyrimo atvejis kelia abejonių dėl jo legalumo, nes Viešųjų̨ ir privačių̨ interesų derinimo įstatymas aiškiai sako, kad, jeigu tu buvai valstybės politiku, tai tu negali vienerius metus tapti tau pavaldžios įstaigos vadovu.

Akivaizdu, kad E. Gustas, būdamas žemės ūkio viceministru, tikrai dalyvavo priimant sprendimus dėl VšĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro veiklos. Todėl VTEK turi pasakyti savo nuomonę“, – teigia A. Vyšniauskas.

A. Vyšniauskas pastebi, kad bus akylai stebimi visi svarbiausi paskyrimai ir konkursai, kuriuos vykdo dabartinė valdžia, nes yra akivaizdu, kad po pralaimėtų rinkimų norima išlaikyti įtaką ir įdarbinti savus kadrus į įvairias institucijas, – tai valstybei žalinga praktika.

Kaip ELTA jau skelbė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos sąrašo lyderė ir kandidatė į ministrus pirmininkus Ingrida Šimonytė bei Seimo opozicijos lyderis, TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis po viešai pasirodžiusios informacijos apie valdančiųjų bandymus įdarbinti sau galimai lojalius asmenis Vyriausybės atstovų įstaigoje paragino kadenciją baigiančius valdančiuosius susilaikyti nuo naujų paskyrimų ir įdarbinimų.

Jų teigimu, vakarietiška demokratinė kultūra ir etika reikalauja pereinamuoju laikotarpiu vengti naujų paskyrimų į pareigas.

Parlamentarai I. Šimonytė ir G. Landsbergis po trečiadienį viešai pasirodžiusios informacijos, kad Vyriausybės atstovu Panevėžio ir Utenos apskrityse siūlomas buvęs Panevėžio apskrities policijos viršininkas Egidijus Lapinskas, taip pat pažymi, jog ši Vyriausybė valdymo pradžioje deklaravo principus, kuriais buvo žadama laikytis skaidrumo, netoleruoti protegavimo ir nepotizmo tradicijų, tačiau dabar pasigirsta ne vienas panašaus įdarbinimo atvejis, galimai siekiant maksimaliai išlaikyti įtaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)