Angela Merkel taip pat ragins piliečius minimaliai apriboti asmeninius kontaktus ir vengti visų nesvarbių privačių kelionių, rodo federalinės vyriausybės darbo dokumento projektas, su kuriuos susipažino naujienų agentūra „Bloomberg“. Remiantis šiuo dokumentu trečiadienį bus surengtos diskusijos su regionų premjerais, o vėliau A. Merkel sušauks spaudos konferenciją, per kurią paskelbs apie įvedamas priemones.

Dokumente pažymima, kad veiksmingas kontaktų atsekimas tampa neįmanomas daugelyje Vokietijos dalių ir kad be tolesnių ribojimų, proporcingai didėjantis infekcijų skaičiaus augimas perkraus sveikatos sistemą per kelias savaites ir sukels žymų sunkių atvejų bei mirčių šuolį.

Angelos Merkel vyriausybė taip pat pasiūlys skubią paramą verslams, kuriems teks užsidaryti, taip pat išplėstą ir veiksmingesnę pagalbą sektoriams, ypač sunkiai nukentėjusiems dėl pandemijos, tokiems kaip viešbučiai ir restoranai.

„Padėtis, kurioje atsidūrėme, itin sunki, infekcijų skaičiai sproginėja, – trečiadienį interviu ARD TV sakė šalies ekonomikos ministras Peteris Altmaieris. – Kyla grėsmė sveikatos sistemai, dėl to – ir žmonių gyvybėms, štai kodėl politikos formuotojai privalo imtis ryžtingų priemonių.“

Nors situacija Vokietijoje sparčiai prastėja, kitų Europos šalių vyriausybės susiduria su dar didesnį nerimą keliančiu užsikrėtimų bei mirčių šuoliu.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį per savo kreipimąsi į tautą žada paskelbti apie griežtesnius suvaržymus.

Prancūzų pareigūnai pritaria iniciatyvai nuo ketvirtadienio vidurnakčio paskelbti naują, vieno mėnesio karantiną, pranešė BFMTV, nenurodydama savo informacijos šaltinio.

Prancūzijoje mirčių, sietinų su virusu, skaičius pašoko 523 iki 35 541, antradienį pranešė šalies sveikatos priežiūros institucijos. Tai didžiausias paros prieaugis nuo balandžio 22 dienos, prieš nutraukiant visuotinį karantiną.

Vokietijoje naujų užsikrėtimų koronavirusu trečiadienį šoktelėjo net 14 964 iki 464 239 atvejų, rodo RKI visuomenės sveikatos instituto duomenys.

„Mes dabar imamės ryžtingų kovos priemonių, kad galėtume sulaukti daugiau mažiau ramių Kalėdų, – trečiadienį per ARD TV kalbėjo Vokietijos Žemutinės Saksonijos žemės premjeras Stephanas Weilas. – Negalime leisti, kad situacija taptų nevaldoma.“

„Euro Stoxx 50“ indeksas nukito 2 proc., siųsdamas ženklą apie galimus tolesnius regiono akcijų nuostolius, po to, kai antradienį „Stoxx Europe 600 Index“ prekybą baigė ties žemiausiu lygiu nuo gegužės.

Tarp siūlomų apribojimų Vokietijoje, kurie įsigaliotų nuo lapkričio 4-osios ir išliktų iki mėnesio pabaigos, minimi šie:

  • Asmenims bus leidžiama būti lauke tik su savo šeimos ir vienos kitos šeimos nariais. Nurodymai yra privalomojo pobūdžio, jų nesilaikant bus skiriamos baudos.
  • Piliečių prašoma susilaikyti nuo asmeninių kelionių ir vizitų, tarp jų ir giminių lankymo; apgyvendinimas viešbučiuose bus leidžiamas tik ne turistiniais tikslais.
  • Visos laisvalaikio leidimo įstaigos, tokios kaip sporto klubai, baseinai, teatrai, operos rūmai, koncertų salės, mugės, kino teatrai ir pramogų parkai bus uždaryti.
  • Restoranai, barai, naktiniai klubai ir panašaus pobūdžio įstaigos bus uždarytos.
  • Mokyklos ir dienos priežiūros centrai išliks atidaryti, kaip ir prekybos centrai bei kirpyklos, laikantis šiuo metu galiojančių higienos normų.