Remiantis naujausiu ECDC vertinimu, į nerimą keliančių šalių sąrašą patenka visos ES valstybės, išskyrus Kiprą, Estiją, Suomiją, Graikiją.

Prieš mėnesį į tokį sąrašą buvo įtrauktos tik septynios ES valstybės.

„COVID-19 plitimas yra didžiulė grėsmė visuomenės sveikatos situacijai, daugumos šalių epidemiologinė situacija kelia didelį nerimą“, – pranešime teigė ECDC direktorė Andrea Ammon.

„Poveikis sveikatos priežiūros paslaugoms ir mirtingumui darosi vis akivaizdesnis. Esant dideliam užkrečiamumui, darosi sunkiau apsaugoti labiausiai pažeidžiamus asmenis, neišvengiama, kad daugiau iš jų sirgs sunkiai“, – nurodė A. Ammon.

ECDC taip pat skelbia, kad naujai registruojamų užsikrėtimo atvejų „nuolat daugėjo nuo rugpjūčio mėnesio, ir (skaičiai) pastebimai šoktelėjo pastarosiomis savaitėmis“.

Atkreipdamas dėmesį į „augančią užsikrėtimų riziką“ daugelyje šalių, Centras nurodė, kad tokia padėtis reikalauja visuomenės sveikatos institucijų „skubių, tikslinių veiksmų“.

Tarp rekomendacijų yra fizinio atstumo laikymasis, žmonių skaičiaus didesniuose susibūrimuose ribojimas, rankų plovimas ir apsauginių kaukių dėvėjimas.

ECDC stebi padėtį 27 ES valstybėse, taip pat Britanijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir Lichtenšteine.

Remiantis Centro duomenimis, iki penktadienio visose šiose šalyse registruota 5 528 320 užsikrėtimo COVID-19 atvejų ir 205 986 mirtys.

Epidemiologinė padėtis visoje Europoje prastėja, šalys vėl grįžta prie ribojimų.

Kol kas karantinas oficialiai įvestas tik Airijoje, tačiau jam prilygstančių priemonių jau ėmėsi Čekija ir Belgija.

Tačiau ir Garikijos, kuri neįtraukta į didelį susirūpinimą keliančių valstybių sąrašą, valdžia nurodė labiausiai koronaviruso paveiktuose regionuose įvesti dalinį karantiną ir prievolę dėvėti kaukes visose viešosiose vietose.

Premjeras Kyriakas Mitsotakis paskelbė, kad nuo šeštadienio „raudonosiose“ ir „oranžinėse“ COVID-19 rizikos zonose bus įvedama komendanto valanda. Gyventojai į lauką negalės išeiti nuo 0.30 val. iki 5.30 val., išskyrus dirbančius naktinėmis pamainomis ar teikiančius būtinąsias paslaugas.

Komendanto valandos sąlygomis gyvens regionai, kuriuose yra du didžiausi šalies miestai – Atėnai ir Salonikai. Šiuose regionuose yra daugiau nei pusė visų šalies gyventojų – 5,7 iš 11 milijonų.

K. Mitsotakis tikino, kad vyriausybė viliasi išvengti visuotinio karantino, o komendanto valanda esą reikalinga suvaldyti vakarėlių nevengiantį jaunimą.

Ketvirtadienį Graikijoje paskelbta apie naują COVID-19 atvejų rekordą. Šalyje per parą užregistruoti 882 nauji ligos atvejai ir 15 mirčių.

Visoje Lenkijos teritorijoje įvedamas „raudonosios zonos“ karantinas

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis penktadienį pranešė, kad reaguojant į rekordinį koronaviruso atvejų gausėjimą, visa šalies teritorija nuo savaitgalio bus laikoma „raudonąja zona“.

Tokia žinia nuskambėjo 38 mln. gyventojų turinčiai valstybei penktadienį užfiksavus naują paros rekordą – 13 632 užsikrėtimo atvejus.

Praėjusį šeštadienį pusė Lenkijos – didmiesčiai ir jų aplinkiniai rajonai – buvo priskirta didelės rizikos „raudonajai zonai“, o anksčiau įsigaliojo reikalavimas viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes.

„Nuo rytojaus visa Lenkija bus priskirta raudonajai zonai“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė M. Morawieckis.

Jo teigimu, rengiant naujas priemones buvo pasirūpinta, kad „ekonomika veiktų greičiau nei per pavasario“ karantiną, kuris buvo griežtesnis.

Tarptautinio valiutos fondo vertinimu, Lenkijos ekonomika šiemet turėtų susitraukti 3,6 proc. – tai būtų vienas geriausių rezultatų visoje Europos Sąjungoje.

M. Morawieckis jau praėjusią savaitę patarė „visiems turintiems galimybę dirbti nuotoliniu būdu“.

Lenkijoje nuo šeštadienio pamokas lankys tik pirmokai, antrokai ir trečiokai. Vyresni mokiniai bei universitetų studentai mokysis nuotoliniu būdu.

M. Morawiecki taip pat paprašė visų vyresnių nei 70 metų gyventojų likti namuose. Pasak premjero, savanoriai bursis į „senjorų palaikymo grupes“, kurios tenkins pagyvenusiųjų poreikius.

Restoranuose, kavinėse ir baruose bus galima užsisakyti tik maistą išsinešti. Sporto klubai ir baseinai bus uždaryti.

Bus leidžiami ne didesni kaip penkių asmenų susibūrimai, vestuvių pokyliai bus draudžiami, o parduotuvėse, viešajame transporte ir per religines ceremonijas bus griežtai ribojamas žmonių skaičius.

Lenkijos nacionalinis stadionas pertvarkomas į Varšuvos lauko ligoninę, o kitur vyriausybė stato laikinas medicinos įstaigas, kadangi su COVID-19 protrūkiu besigrumianti sveikatos apsaugos sistema yra smarkiai apkrauta.

Belgijoje griežtinami koronaviruso apribojimai

Belgija, viena smarkiausiai koronaviruso paveiktų Europos valstybių, penktadienį sugriežtino apribojimus socialiniams kontaktams – sporto varžybose nebegalės būti sirgalių, bus ribojamas žmonių skaičius kultūrinėse erdvėse ir bus uždaromi pramogų parkai.

Kaip rašo „Reuters“, Belgija jau buvo uždariusi kavines, barus ir restoranus bei įvedusi naktinę komendanto valandą. Šalyje infekcijų skaičius, tenkantis vienam gyventojui, yra antras pagal dydį visame žemyne, o ketvirtadienį šalyje užfiksuotas naujas atvejų rekordas – 10 500 infekcijų.

Nepaisant prastos epidemiologinės situacijos, vyriausybė priešinasi medicinos ekspertų raginimams įvesti dar vieną karantiną, siekiant išvengti daugiau neigiamų pasekmių valstybės ekonomikai.

Į naujus apribojimus, galiosiančius iki lapkričio 19 dienos, taip pat įskaitomos griežtesnės saugaus atstumo laikymosi taisyklės. Jų imtasi siekiant išvengti grūsčių viešajame transporte, o teatruose, koncertų salėse ir kino teatruose vienu metu galės būti iki 200 žmonių.

„Spaudžiame pauzės mygtuką... mes turime vieną tikslą – apriboti kontaktus, kurie nėra būtini, – spaudos konferencijoje sakė Belgijos premjeras Alexanderis de Croo. – Nėra įstatymo, galinčio sustabdyti virusą, jį galime sustabdyti tik mes visi kartu.“

Prognozuojama, kad Belgijoje kitą savaitę kasdien patvirtinamų infekcijų skaičius gali perkopti 20 tūkst. ribą, sakė Sciensano visuomenės sveikatos instituto atstovas.

11 mln. gyventojų turinčioje Belgijoje pastarąją savaitę 100 tūkst. gyventojų teko 1 013 COVID-19 infekcijų, o bendras aukų skaičius, oficialiais duomenimis, šiuo metu siekia 10 588.

Latvijoje – didžiausias naujų COVID-19 atvejų skaičius nuo protrūkio pradžios

Latvijoje per praėjusią parą atlikus 5 726 testus buvo nustatyta 250 naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų – daugiausiai nuo protrūkio pradžios, taip pat mirė vienas anksčiau užsikrėtęs asmuo, ketvirtadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Centro duomenimis, koronaviruso auka priklausė 55–60 metų amžiaus grupei.

Per pastarąją parą Latvijoje buvo hospitalizuoti 17 pacientų, kuriems yra nustatyta koronaviruso infekcija. Šalies ligoninėse iš viso gydomi 113 pacientų; iš jų 10-ies būklė yra sunki, nurodo Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba.

Nuo epidemijos pradžios Latvijoje nustatyti 4 208 užsikrėtimo koronavirusu atvejai; 49 žmonės nuo šios ligos mirė, 1 357 pasveiko.

Estijoje per parą nustatyti 53 COVID-19 atvejai

Estijoje per praėjusią parą atlikus 1 580 pirminių testų buvo nustatyti 53 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Ankstesnę dieną šalyje fiksuoti 76 nauji COVID-19 atvejai.

Nuo protrūkio pradžios Estijoje mirė 73 žmonės, kuriems buvo testais patvirtinta koronaviruso infekcija. Naujausios į šį sąrašą įtrauktos dvi aukos – 59 metų vyras ir 82 metų moteris – mirė savo namuose spalio 17 ir 18 dienomis, bet vėliau buvo nustatyta, kad jie buvo buvo užsikrėtę koronavirusu.

Penktadienį ryte šalies ligoninėse buvo gydomi 30 koronavirusu užsikrėtusių pacientų, iš kurių vienam buvo reikalingas dirbtinis plaučių vėdinimas.

Iki šiol Estijoje nustatytas iš viso 4 3007 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 3 418 žmonių pasveiko.

JK suvaržymai dėl COVID-19 įvedami dar milijonams žmonių

Jungtinėje Karalystėje penktadienį dar milijonai žmonių ruošėsi karantinui, vyriausybei padidinus finansinės pagalbos paketą, bet pripažinus labai brangios testavimo programos nesėkmes.

Centriniame Mančesteryje buvo šiurpiai ramu, vyriausybei įvedus griežčiausias priemones mieste ir jį supančiame regione, nepaisant daugiau lėšų karantino paveiktiems verslams ir darbuotojams reikalavusių vietos lyderių įnirtingo pasipriešinimo.

Anglijos Pietų Jorkšyro grafystėje nuo šeštadienio įvedami tokie patys „labai didelės“ rizikos zonai taikomi apribojimai: uždaromos aludės, maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės, gyventojai privalo laikytis atstumo nuo kitų uždarose patalpose.

Naujausios priemonės papildo „labai didelės“ rizikos zonoms priklausančių regionų sąrašą. Tai reiškia, kad maždaug 7,3 mln. Anglijos gyventojų nuo savaitgalio bus taikomi griežiausi apribojimai.

Be to Velso vyriausybė nurodė daugiau nei 3 mln. teritorijos gyventojų nuo 18 val. likti namuose, dviem savaitėms uždarė ne maisto prekių parduotuves, kavines, restoranus, aludes ir viešbučius.

JK stojo į kovą su nauja koronavirusinės infekcijos COVID-19 banga. Visoje šalyje dėl šios infekcijos nuo pavasario mirė daugiau nei 44 tūkst. žmonių – didžiausias skaičius Europos valstybėse.

Tačiau ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vyriausybė nepaklūsta raginimams skelbti antrą nacionalinį karantiną dėl COVID-19 ir tvirtina, kad nauja šalies trijų lygmenų įspėjimo apie koronaviruso atvejus sistema geriau pritaikyta regionams, kur pavojus užsikrėsti yra didžiausias.

Ketvirtadienį vyriausybė patobulino nacionalinę pagalbos darbo vietų išsaugojimui schemą, regionų, kur paskelbtas karantinas, verslams tvirtinant, kad jos neužteks pakeisti šį mėnesį galioti baigiantį neapmokamų atostogų finansavimo paketą.

Iždo departamentas visų išlaidų neatskleidė, tačiau B. Johnsonas pažadėjo skirti „daugiau milijardų“.

„Mes darome viską, kad padėtume verslui per šią krizę“, – sakė jis žurnalistams per spaudos konferenciją.

Siekdama apsaugoti ekonomiką ir išvengti visuotinio karantino vyriausybė pradėjo ambicingą žmonių testavimo ir jų kontaktų atsekimo programą. Pranešama, išlaidos šiai programai jau viršijo 12 mlrd. svarų (13,24 mlrd. eurų).

Tačiau testuojamų žmonių ir atsekamų kontaktų skaičiai yra gerokai mažesni, nei buvo oficialiai užsibrėžta. Pasak mokslininkų, ši programa turi nedidelį poveikį užsikrėtimo atvejų skaičiaus kontrolei.

„Aš suprantu žmonių nusivylimą ir gerai suprantu, kad mums tikrai reikia greitesnio (testų rezultatų) apdorojimo ir mums reikia tai pagerinti“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją pripažino B. Johnsonas ir pažadėjo, kad tai bus padaryta.

Škotija penktadienį turėtų paskelbti penkių lygmenų kovos su koronaviruso plitimu priemonių planą.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon dar kartą savaitei, iki lapkričio 2 dienos, pratęsė restoranų ir aludžių uždarymą.

Ji turėtų sulaukti klausimų dėl jos vyriausybės sveikatos apsaugos kokybės ir strategijų programos direktoriaus Jasono Leitcho pareiškimo, kad škotai turėtų pradėti „ruoštis skaitmeninėms Kalėdoms“ ir apsiprasti su mintimi, kad negalės pasimatyti su artimaisiais švenčių metu.

Slovakijoje įvedamas dalinis karantinas

Slovakijos premjeras Igoris Matovičius paskelbė, kad šalyje nuo šeštadienio skelbiamas dalinis karantinas, siekiant suvaldyti staigų COVID-19 atvejų šuolį.

„Nuo šio šeštadienio bus komendanto valanda“, – sakė I. Matovičius. Pasak jo, gyventojų judėjimo laisvė bus apribota naktį nuo 1 iki 5 val.

Likusiu paros metu slovakai galės iš namų išeiti tik pas gydytojus, susitvarkyti reikalų, į darbą, apsipirkti būtiniausių prekių. Taip pat bus leidžiama pasivaikščioti gamtoje vieniems ar su augintiniais.

Tiesa, kaip teigė vidaus reikalų ministras Romanas Mikulecas, gyventojai neturės parodyti dokumentų ar įrodyti, kad išėjo iš namų turėdami tam priežastį.

Kai kuriuose aukštos rizikos regionuose į lauką norėdami išeiti gyventojai turės pasidaryti koronaviruso testą.

Dalinis karantinas galios iki lapkričio 1 d., tačiau jį bus galima pratęsti.

„Slovakijoje padėtis yra rimta. Mes jos nekontroliuojame“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajčis.

5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje užregistruota daugiau nei 35 tūkst. COVID-19 atvejų, o vien per praėjusią parą šalyje užfiksuoti 1 728 nauji ligos atvejai.

Čekija ir toliau praneša apie milžiniškus infekcijų skaičius

Čekija penktadienį vėl pranešė apie daugiau kaip 14 000 naujų koronaviruso atvejų. Sveikatos ministerijos duomenimis, per 24 valandas patvirtinta 14 151 infekcija. Tai yra mažiau nei rekordinis 14 968 atvejų rodiklis, apie kurį paskelbta ketvirtadienį.

Bendras infekuotųjų skaičius šalyje išaugo iki 233 065. Beveik 11 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje šiuo metu virusas plinta greičiausiai Europoje. Mirčių per 24 valandas padaugėjo 55 iki 1 845.