Kaip rašo straipsnio BBC autorius, pieno pramonė, jo nuomone, nėra tvari. Vien pienui auginamų galvijų ūkiai sudaro 4 proc. visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų iš žmogaus veiklos, tai būtų apie 2 mlrd. tonų anglies dvideginio kasmet. Galvijų auginimas sudaro 37 proc. kasmetinio metano dujų kiekio. Metano dujos yra nuodingos, be to, pieno ir jo produktų ūkiai sunaudoja didžiulius vandens ir žemės išteklius.

Žmonių elgesys turi keistis, ypač jei norime išmaitinti dar milijardą planetos gyventojų. Būtina ieškoti naujų technologijų, kurios aprūpint mus mėgstamais produktais – pienu, sūriu, sviestu ir grietine, tik mažiau teršiant aplinką. Tokį tikslą išsikėlė „TurtleTree Labs“ laboratorija.

Šioje laboratorijoje norima sukurti žalią pieną iš žinduolių ląstelių – auginant ląsteles laboratorijoje tokiu būdu, kad didžiuliuose bioraktoriuose gamintųsi pienas. Ląstelės susiejamos su plonais šiaudeliais, per šiaudelius traukiamas vanduo, o pro kitą šiaudelių galą išteka pienas.

Laboratorija skelbiasi esanti pirmoji pasaulyje tokio pieno gamintoja. Tyrėjus džiugina galimybės – bioreaktorių galima pastatyti bet kurioje pasaulio dalyje, kur kyla krizė ar atsiranda didelis pieno poreikis, ir iš karto pradėti gaminti pieną.

Laboratorijos sumanytojai džiaugiasi savo sumanymu ir pačių gamintu pienu. Jie teigia sėkmingai pagaminę pieno iš karvių, ožkų, avių ir kupranugarių ląstelių, tai „rodo, kad galimybės – beribės“. Novatoriai planuoja pradėti gaminti iš šio pieno sūrį ir sviestą.

Pasak laboratorijos kūrėjų, pasaulyje panašiu būdu jau gamina mėsą. Žmonės vis labiau renkasi be žiaurumo pagamintus maisto produktus, taip pat suvokia apie šiltnamio efektą sukeliančių dujų žalą mūsų planetai. Laboratorijoje gaminant pieną, nebūtų kenkiama nei planetai, nei gyvūnams, tai – siekiamybė ir ateitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)