Tai, kad kalbėdamas su naujo dokumentinio filmo „Pranciškus“ (Francesco) kūrėjais popiežius pritarė tos pačios lyties asmenų civilinėms sąjungoms popiežiaus Pranciškaus gyvenimą bent šiek tiek nagrinėjusius neturėjo nustebinti: dar būdamas Argentinos sostinės Buenos Airių arkivyskupu tuometinis Jose Bergoglio palaikė homoseksualių porų civilines sąjungas kaip alternatyvą tos pačios lyties asmenų santuokoms, nors iš jo, kaip popiežiaus toks atviras palaikymas nebuvo nuskambėjęs.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę turėti šeimą. Jie yra Dievo vaikai, – sakė Pranciškus per vieną iš interviu filmo kūrėjams. – Mums tik reikia turėti civilinės sąjungos įstatymą, kad jų santykiai būtų įteisinti.“ Tokie žodžiai tarsi ir turėjo suteikti postūmį diskusijai, vietoje to kilo audringų reakcijų banga, į kurią ėmė veltis ir Lietuvos politikai.

Konkreti ir atsargi parama

Aiškiausią paramą popiežiaus žinutei išsakė Lietuvos Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Puiki žinia. Tikiu, kad mano 2017-ais teiktas Partnerystės įstatymas dabar jau tikrai sulauks palaikymo Seime, o oponentai nesistengs būti „šventesniais už Popiežių“, – pažymėjo politikė.

Pozityviai tokią popiežiaus žinią įvertino ir Laisvės partiją į rinkimus vedanti Aušrinė Armonaitė, o partijos gerbėjai jau nuo trečiadienio Pranciškaus žodžius vertina kaip kone ženklą už homoseksualių asmenų partnerystę pasisakančios politikos palaikymą.

Esą ką dabar prikaišios „šventesni už popiežių“ politikos veikėjai, kurie dangstėsi katalikų bažnyčios nepritarimu homoseksualams. Pati A. Armonaitė savo įrašą feisbuko paskyroje susiejo ir su partijos narės iš Kalvarijos Ausmos Sakauskaitės istorija.

„Bažnyčia Laisvės partijai niekada nebuvo ir nebus taikinys. Tai bendruomenė, kuri telkia, vienas kitą palaiko, suteikia ramybę, padeda tiems, kuriems to reikia. Sąžinės laisvė yra svarbi vertybė, kurią reikia saugoti. Tačiau dalies Katalikų Bažnyčios atstovų reakcija į Laisvės partiją, jos gerą pasirodymą rinkimuose ir idėjas, nuvilia.

Šiandien bernardinai.lt mačiau tekstą apie tai, kaip tikintieji neva tai dabar turės nepritarti mūsų „destrukcinėms idėjoms“, bet ir sugebėti „neprarasti meilės siūlančiam jas žmogui“. Kaip tai bus nelengva užduotis. Koks užsidarymas ir atmetimas! Suprask, kad tarp Laisvės partijos rinkėjų, narių ir lyderių nėra tikinčiųjų, kad tikintieji negali mąstyti liberaliai ir globaliai.

Šiandien pasirodė taip pat dar viena labai liūdna naujiena. Mūsų vienmandatininkė iš Kalvarijos Ausma Sakalauskaitė, kuri neslepia savo homoseksualumo, ir iki šiol sėkmingai grojo vargonais Šventežerio bažnyčios mišiose, yra klebono nebepageidaujama. Toks sprendimas priimtas po jos rinkiminio video klipo. Kitaip tariant, žmogui dėl jo asmeninio gyvenimo ir politinių pažiūrų nebeatsirado vietos bendruomenėje, kuri pati iš savęs turėtų skelbti atvirumą.

Ir didžiausias paradoksas yra tas, kad šiandien didžiojoje pasaulio žiniasklaidoje skamba Popiežiaus Pranciškaus požiūris, kad tos pačios lyties poros turi turėti galimybę sudaryti partnerystę. Akimirka, kai bandai būti šventesnis už popiežių ir užveri duris kitokiam. Ir teikia vilties gal tik tai, kad ir Bažnyčioje yra žmonių, norinčių įsiklausyti į Popiežių, keisti ją ir atverti visiems.

Atsargų pritarimą popiežiaus Pranciškaus žodžiams apie išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis, kuris teigė remiantis vienalyčių porų „teisinių santykių sureguliavimą“.

„Kalbėkime apie teisinę partnerystės sąvoką ir teisinį šitų žmonių santykių sureguliavimą. Aš to niekada neslėpiau ir nuolatos sakiau, kad šių žmonių teisiniai santykiai, kas susiję su turtu, informacijos apsikeitimu, turi būti teisiškai sureglamentuoti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis. LGBT+ bendruomenės porų teisinių santykių reglamentavimą premjeras komentavo popiežiui Pranciškui trečiadienį pasisakius už tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas.

Tačiau premjeras sakė, kad jo parama teisinių santykių reglamentavimui nereiškia partnerystės instituto įteisinimo. „Aš nepasisakau už partnerystės instituto įteisinimą, aš pasisakau už teisinio statuso suteikimą tiems asmenims, kurie nusprendžia kartu gyvent, kad jie turėtų visas pilietines teises, jei kalbame apie jų atstovavimą, paveldimumą, informacijos teikimą ir taip toliau“, – teigė premjeras.

Kaltino žodžių iškraipymu ir satanizmu

Tuo metu kiti politikai neslėpė priešiškumo pačiai žiniai, kuri esą tėra interpretacija – tiesiog privačiai dokumentiniame filme išsakyti pontifiko žodžiai, neturintys nieko bendro su oficialia Katalikų bažnyčios pozicija.

Su Krikščionių šeimų sąjunga į rinkimus nesėkmingai ėjęs ir neišrinktas ilgametis Seimo narys Egidijus Vareikis iš pradžių užsipuolė portalą lrt.lt, esą šis neteisingai išvertė popiežiaus pasisakymą.

„Kai dar turėjau galimybę dėstyti komunikacijos studentams, tokius tekstus, kaip šis, rekomenduodavau ypatingai kruopščiai perskaityti ir atsakyti į klausimą, ar jų autorius laikyti mažaraščiais ir matyti suprasti, kad tai nėra mažaraštystė, o propagandos darymas.

Gal būt LRT.LT mažaraščiai pavadinimą žioplai sutrumpino ir išmetė žodį „civilinei“. Popiežius pritarė civilinei partnerystei, bet be šio žodžio gali pagalvoti, kad pritaria santuokai. Aišku, kad mažiau akylas ar mažiau išprusęs skaitytojas to nepastebės, nes toliau jau visiškai meluojama, kad popiežius kalba apie galimybę kurti šeimas (juolab, kad kitur tekste parašyta, kad popiežius kalba apie ALTERNATYVĄ vienos lyties santuokai ir šeimai)“, – teigė E. Vareikis.

Jis taip pat tikino, kad socialinė partnerystė tėra vyriška draugystė – esą „šiandien niekas nedraudžia jokios vienos lyties asmenų ūkinės ir socialinės bendrybės, ir nežinia kodėl turėtų drausti“.

„Dariaus ir Girėno socialinę akciją „skrydis per Atlantą“ vertiname kaip heroizmą, bet nesiūlome jiems savo veiklos apiforminti santuoka“, – tikino E. Vareikis. Vėliau komentaruose jis jau bandė įrodinėti, kad „Lietuvos žiniasklaida skelbia tai, ko popiežius neskelbia“, nors tebuvo išversti žodžiai iš būsimojo dokumentinio filmo, o vėliau ėmė įrodinėti, kad Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse jau yra įteisinta civilinė partnerystė, nors ten nekalbama apie dviejų tos pačios lyties asmenų partnerystę.

Komentaruose po E. Vareikio įrašu pasirodė ir dar vienas į politikos paraštę nustumtas veikėjas – buvęs kunigas, buvęs Seimo narys ir šiemet dar kartą į Seimą su „Drąsos keliu“ mėginęs patekti (tiesa, nesėkmingai) jo vedlys Jonas Varkala.

Jono Varkalos pasidalinta karikatūra

Jis net kelis sykius dalijosi straipsniais apie popiežaisu Pranciškaus kvietimą dėl civilinės partnerystės homoseksualams. Tiesa, dauguma komentarų po paties J. Varkalos įrašais buvo ypač neigiami ir užgaulūs. „Popiežius yra satanistas“, „pedofilas“, „Liuciferis nusprendė“ – taip plūdosi J. Varkalos gerbėjai, o pats politikas be jokių komentarų dalijosi nuorodomis į straipsnius, komentarus ir karikatūras, pašiepiančias popiežių.