Pagrindiniai du prieskoniai

Vienas mėgstamiausių Tado patiekalų iš Lotynų Amerikos virtuvės yra „King fish ceviche“ – tai ypatingai paruošta atlantinė karališkoji skumbrė. „Ši žuvis atkeliauja iš Peru, tai yra japoniško tipo žuvis, bet jos paruošimo būdas – nors ir paprastas, bet labai skanus. Perujiečiai ją labai mėgsta. Ją ruošia su žaliosiomis citrinomis, kadangi ten jų auga labai daug. Šviežia žuvis yra labai plonai supjaustoma, apšlakstoma žaliųjų citrinų sultimis ir patiekiama kaip užkandis. Tai mano vienas mėgstamiausių patiekalų“, – sakė virtuvės šefas.

Vis tik daugelis, kalbėdami apie Lotynų Amerikos virtuvę, pagalvoja apie tacos, načios, kesadilijas. „Iš tiesų Meksika be tacos yra ne Meksika. Kadangi šį užkandį pagaminti labai paprasta, meksikiečiai valgo jų daug ir dažnai. Tam nereikia nei ypatingų žinių, nei sudėtingos įrangos. Laisvai galima pasigaminti patiems namuose. Meksikoje tacos yra vienas pagrindinių patiekalų. Svarbiausias ingredientas, kuris ir priduoda meksikietišką natą – čili pipirai, nes maistas turi būti aštrus“, – pasakojo T. Stramaitis.

Kiti svarbūs prieskoniai, kurie nukels jus į Meksiką – kalendra ir kuminas. „Tai vieni pagrindinių prieskonių po druskos ir pipirų. Jei neturite kumino, užteks kalendros ir čili pipiro. Mano manymu, nebūtina 30 prieskonių, kad patiekalas būtų skanus. Užtenka žaliosios citrinos, svogūnų ir čili“, – sakė virtuvės šefas.

Vis dėl to Lotynų Amerika – ne tik Meksika. Tai ir Brazilija, ir Argentina, kurios taip pat turi ne vieną ir ne du savo tradicinius patiekalus. „Ne paslaptis, kad brazilai valgo daug mėsos. Argentina garsėja savo steikais, iš jos vežami tie didieji steikai. Ten klesti gyvulininkystė, gyvuliai yra labai kruopščiai ir gerai prižiūrimi“, – pasakojo virtuvės šefas.

Be mėsos, šiose šalyse populiari ir žuvis bei jūrų gėrybės. „Kokią žuvį valgo, priklauso nuo regiono. Kažkuriame gali dominuoti austrės, kažkuriame – tam tikra žuvis: menkė, king fish, tunas. Perujiečiai valgo tuną. Tos žuvys, kurios mums atrodo kaip labiau prabangios žuvys, ten yra paprasčiau gaunamos, nes galimybės geresnės“, – sakė T. Stramaitis.

Meksikietieškas maistas

Lietuvoje – didelis pasirinkimas

Jis pats šią vasarą planavo važiuoti į Peru, bet dėl pasikeitusios situacijos šeimoje, planus teko atidėti. „Peru yra mano svajonių šalis. Norisi pamatyti jų kultūrą. Beje, ir mūsų virtuvės turi tam tikrų panašumų. Perujiečiai turi begalę bulvių rūšių, nesuskaičiuojamą kiekį. Taigi turime kažką bendro. Jie tvirtina, kad yra bulvių atradėjai. Kiek čia tiesos – niekas nežino“, – šypsojosi pašnekovas.

Tiesa, Tadas lankėsi Meksikoje, kur iš arčiau susipažino su Lotynų Amerikos virtuve. „Teko ragauti nemažai tacos, bet galiu pasakyti, kad bet kurioje šalyje įdomiausias maistas yra gatvėje. Žmonės jį daro tam, kad pragyventų, tai gal jis ir neatrodo gražiai, bet skonių gama – fantastiška“, – teigė virtuvės šefas.

Paklaustas, kokį patiekalą kiekvienas lietuvis galėtų pasigaminti savo namuose ir bent akimirkai nusikelti į Pietų Ameriką, Tada sakė, kad pradėti galima nuo puikiai visiems žinomos čili sriubos. „Nebūtina keliauti, norint pasigaminti puikių tos šalies patiekalų. Aš pasakyčiau, kad mes visi mokame gaminti čili sriubą. Ją turi ir meksikiečiai. Taigi nereikia būti geru virėju, norint skaniai pavalgyti“, – šypsojosi Tadas.

Nors jau 8 metus jis negyvena Lietuvoje, šią vasarą praleido Tėvynėje. „Mano akimis maisto kultūra Lietuvoje labai stipriai išaugo. Maisto produktų pasirinkimas yra labai didelis. Pradėkime nuo to, kad yra labai daug įvairių restoranų: ir Azijos virtuvės, ir europietiškos, ir Pietų Amerikos. Meksikos virtuvė labai populiari. Pasirinkimas yra. Maximoje yra plataus asortimento egzotinių produktų skyrius, kuriame galima rasti reikiamų ingredientų. Einame gera linkme į priekį ir, manau, kad labai greitai pasirinkimas tik didės“, – sakė T. Stramaitis.

Spalvų kupina virtuvė

Kaip sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, Meksikos bei Pietų Amerikos šalių virtuvių akcentas – spalvos. „Ypatingai daug raudonos, kuria patiekalus nuspalvina paprikos, čili, raudonosios pupelės. Sakoma, jog meksikiečiai geba pagaminti kelis šimtus patiekalų iš kukurūzų, o bene populiariausias jų – į ritinėlį susukta tortilija, kurios viduje galima rasti ir mėsos, ir salotų, ir troškinio, ir pupelių“, – pasakojo vadovė.

Anot jos, Meksikos ir Pietų Amerikos šalių virtuvėms būdingi patiekalai ir produktai Maxima parduotuvėse itin populiarūs. „Gvakamolė, načios, kesdalijos ir kiti išraiškingo skonio, bet tuo pačiu nesunkiai pagaminami patiekalai ir užkandžiai ant mūsų tautiečių stalo vietos tikrai atranda. Neretai Meksikos ir Pietų Amerikos virtuvėse gimę receptai tampa puikiais pasirinkimais, norint greitai sukurti skanius, maistingus ir sočius užkandžius tinkamus valgyti ir kasdien, ir jais pavaišinti svečius“, – sakė E. Dapkienė.

„Tam, kad šiuos užkandžius ir patiekalus paruošti būtų kuo lengviau, siūlome itin gausų tortilijų su įvairiais priedais, pavyzdžiui, bolivine balanda, kalendra ir kmynais, spelta ir įvairaus dydžio tortilijų be priedų pasirinkimą. Asortimente taip pat gausus meksikietiškų kukurūzų traškučių, įvairių padažų ir mišinių jiems paruošti, pavyzdžiui, avokado ar sūrio skonio, taip pat veganiškų sirupų iš agavos pasirinkimas“, – pasakojo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Tacos

Tadas Stramaitis

Ingredientai:

200 g kiaulienos nugarinės
1/3 ananaso
Tako krepšeliai
½ mėlynojo svogūno
40 g sviesto

Padažui:

1 raudonoji paprika
2 pomidorai
1 žaliosios citrinos sultys
1 čili pipiras
1/2 raudono svogūno
Skiltelė česnako
Druskos, pipirų pagal skonį

Eiga:

1. Pasiruoškite marinatą mėsai – blenderyje ar maisto smulkintuve sutrinkite papriką, pomidorus, žaliają citriną ir kalendros stiebus, bei pusę svogūno su druska ir pipiru. Įpilti šlakelį acto. Juostelėmis supjaustykite mėsą. Jei galite palikite mėsą marinate per naktį.
2. Keptuvėje iškepkite kiaulieną
3. Kubeliais supjaustykite ananasą, ant vidutinės ugnies apkepkite su šlakeliu aliejaus ir šaukšteliu cukraus 5-7 minutes.
4. Sudėkite mėsą ir ananasus į jau paruoštus tako krepšelius. Galite pagardinti svogūno griežinėliais.

Meksikietiškos salotos:

Tadas Stramaitis

Ingredientai:

1 skardinė raudonųjų pupelių
1 skardinė konservuotų arba 1 burbuolė paruoštų valgyti kukurūzų
1 icebergo salota
1 morka
10 mažų pomidoriukų
1 avokadas
1 žaliosios citrinos sultys
Tortilijų traškučiai

Eiga:

1. Nupilti vandenį nuo pupelių, supjaustyti daržoves
2. Į dubenį klokite salotą, dėkite daržoves, ant viršaus spauskite citrinos sultis, pagardinkite druska
3. Valgykite su tortilijų traškučiais

Perujietiška ceviche

Tadas Stramaitis

Ingredientai:

400 g Dorados žuvies filė
20 g kalendros
1 žaliosios citrinos sultys
1 citrinos sultys
1 raudonas čili pipiras
1 raudonas svogūnas

Eiga:

1. Supjaustykite doradą kubeliais,
2. Išspauskite abiejų citrinų sultis, smulkiai supjaustykite čili pipirą, šiek tiek atsidėkite garnyrui.
3. Smulkiai sukapokite kalendrą, svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais;
4. Visus ingredientus sumaišykite, užpilkite žuvį ir pamarinuokite minutę, kelis kartus pamaišydami, kad įsitikintumėte jog visa žuvis pasidengė.
5. Patiekite lėkštėje, ant viršaus užpilkite likusį marinatą ir papuoškite kalendra bei likusiu čili pipiru.

Ceviche – žalios žuvies patiekalas, jos kepti ar virti nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)