VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė patvirtino, kad vienas žmogus Seimo rinkimuose galėjo balsuoti daug kartų.

Naujienų portale laisvaslaikrastis.lt pasirodė straipsnis, kurio antraštė skelbia: „VRK pirmininkė L. Matjošaitytė neslepia: „vienas rinkėjas Seimo rinkimuose galėjo balsuoti daug kartų“. Straipsnyje atpasakojami spaudos konferencijoje, skirtoje Seimo rinkimų rezultatams aptarti, įvykę įvykiai.

Skaitytojus bando sudominti melaginga antrašte

Spalio 12 dieną Seime surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, Lietuvos policijos vadovai ir visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovai.

Ties 43 konferencijos minute savo klausimą VRK pirmininkei uždavė rinkimų stebėtoju prisistatęs Vytautas Navaitis. Jis tvirtino, kad vienas žmogus rinkimuose galėjo balsuoti ne vieną kartą ir pateikė pavyzdį – vyras dalyvavo išankstiniame balsavime, o kitą dieną kaip rinkimų stebėtojas nutarė pamėginti dar kartą užsiregistruoti sistemoje. Kompiuterinė programa jam suteikė tokią galimybę.

Nusprendęs išsiaiškinti, kodėl jam buvo suteikta teisė balsuoti antrą kartą V. Navaitis nuvyko į VRK, kur nebuvo įleistas. Vėliau vyras mėgino pasikalbėti su L. Matjošaityte spaudos konferencijos metu, tačiau VRK pirmininkė esą neatsakė į jo klausimą ir paprašė grąžinti stebėtojo pažymėjimą.

Straipsnyje pacituojamas ir VRK pirmininkės atsakymas į V. Navaičio klausimą, kuriame L. Matjošaitytė aiškiai išdėsto, kodėl sistema vyrui leido prisiregistruoti antrą kartą.

VRK pirmininkės teigimu, išankstiniuose Seimo rinkimuose balsavęs žmogus turi teisę pakeisti savo nuomonę ir rinkimų dieną ją išreikšti. Taip nutikus užskaitomas tik paskutinis rinkėjo balsas, o išankstinio balsavimo vokas nėra užskaitomas, rinkėjo vokas neatplėšiamas.

L. Matjošaitytė taip pat paaiškino, kodėl klausimą uždavęs V. Navaitis buvo išprašytas. Pasak VRK pirmininkės, jis konferencijos transliacijos metu kėlė triukšmą, trikdė įstaigos darbą, todėl rimčiai atkurti buvo pasitelkti policijos pareigūnai.

Remiantis L. Matjošaitytės spaudos konferencijos metu pateiktu atsakymu galima teigti, kad vienas žmogus turi teisę savo balsą atiduoti vieną kartą, tačiau, jeigu rinkėjas dalyvauja išankstiniuose rinkimuose, jis turi vieną šansą persigalvoti ir savo nuomonę pareikšti antrą kartą. Tokiu atveju užskaitomas tik Seimo rinkimų dieną atiduotas balsas, o išankstinio balsavimo vokas nėra atplėšiamas.

Taigi, straipsnio antraštę, kurioje teigiama, esą L. Matjošaitytė patvirtino, kad vienas žmogus galėjo balsuoti daug kartų, yra klaidinga. Vienas rinkėjas Seimo rinkimų metu gali atiduoti tik vieną balsą.

  • Šaltiniai
  • 2020-10-12 Vyriausiosios rinkimų komisijos spaudos konf., skirta Seimo rinkimų rezultatams aptarti
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)