Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad per dieną pastarosiomis dienomis paimama apie 150 mėginių, tad svarstoma didinti pamainų skaičių. Taip pat svarstoma atskirose savivaldybėse įkurti papildomų mobiliųjų punktų mėginiams imti, kad darbai vyktų operatyviai ir būtų patogiau žmonėms iš rajonų.

Vytautas Grubliauskas

„Šiandien nekalbėjome apie draudimus maitinimo įstaigose, tačiau yra siūlymų iš Vilniaus dėl barų darbo, mes žiūrime atsargiai, nes apribojus reikia mokėti išmokas“, – sako meras ir priduria, kad savivaldybė nėra pasiruošusi sumokėti prarastų pajamų verslui.

„Akcentas, kuris labai dominavo, – rizikos zonos. Mokymo įstaigose infekcijos valdymas įgyvendinamas, bet į popamokinių veiklų būrelius sueina įvairių amžių, įvairių mokyklų vaikai. Šis akcentas – vienas rimčiausių. Klaipėdoje yra apie vienuolika židinių. Nėra tikslo ar noro uždaryti visų mokyklų, tačiau natūralu, kad jei kas nors suserga vienoje ar kitoje klasėje, nuotolinis mokymasis neišvengiamas“, – po pasitarimo su specialistais pasakojo V. Grubliauskas.

Riboti viešųjų renginių savivalda kol kas nenumato. Visgi svarstoma elgtis pagal situaciją ir, jei tik sparčiai didės sergančiųjų skaičius, sprendimai gali būti ne itin malonūs.

Klaipėdos administracijos vadovas Gintaras Neniškis sako, kad nuo pirmadienio laukia permainos.

„Galime tapti miestu, kuriame sergančiųjų – daugiau nei vidurkis. Tad mes atsisakome komandiruočių, stengiamės vengti kontaktų, kad virusas nepatektų į Klaipėdos savivaldybės administraciją. Be to, bus ribojamas kavinukės darbas. Prašome, kad žmonės, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, taip ir darytų, kad tie, kurie privalo bendrauti su kitais, laikytųsi visų saugumo priemonių, ir, jei nėra būtino kontakto, jo vengtų“, – apie savivaldos darbo permainas pasakoja G. Neniškis.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovas Vinsas Janušonis sako, kad Lietuvoje kaistant situacijai medikai pagal poreikius yra pasiruošę trims mėnesiams, o tolesniu laikotarpiu vyks pirkimai. Planiniai ligonių priėmimai dar neribojami, tačiau apimtys gerokai mažesnės.

Vinsas Janušonis. V. Jurevičienės nuotr.

„Šiuo metu turime 22 ligonius, 3 iš jų – reanimacijos skyriuje. Ruošiame daugiau palatų. Turime ir gimdyvę, kuriai nustatyta COVID-19, tačiau ji gal jau savaitgalį bus išrašyta. Viskas sutvarkyta. Vyksta ir planinės operacijos, tiesa, ne tokiais mastais kaip anksčiau. Mes tuos žmones testuojame“, – paskutinėmis žiniomis dalijasi V. Janušonis.

Medikas neslepia, kad situacija, kai medikams buvo rekomenduojama dirbti tik vienoje vietoje, jau pakitusi.

„Šito uždrausti nepavyks, nes privačios įstaigos laikosi iš viešųjų įstaigų medicinos personalo, ypač gydytojų. Privačios turėtų tikrinti savo personalą, mat kyla pavojus ne tik joms, bet ir visoms mūsų didžiosioms įstaigoms“, – atvirauja KUL vadovas.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas sako, kad kone visi šiuo metu sergantieji yra vienaip ar kitaip susiję. Šiandien Klaipėdoje serga 16 asmenų, dar 18 sergančiųjų nustatyta visame regione.

KUL vadovas teigia, kad situacija yra kitokia nei pavasarį, – ne visi žmonės, kuriems nustatytas virusas, guldomi į ligoninę, dalis jų izoliuojasi namuose. Dėl tokių pokyčių ligoninėje gerokai mažiau pacientų, o guldomi tik tie, kuriems būtina nuolatinė medikų priežiūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)