Apskaičiuota, kad jų santykinis greitis siekia 17 000 km/h. Mokslininkai perspėja, kad dėl smūgio į orbitą išsibarstys tūkstančiai kosminių šiukšlių.

Šios nuolaužos nekelia jokios grėsmės gyvybei Žemėje, tačiau, jei jos atsitrenktų ir iš orbitos išstumtų kitas kosmoso technologijas, tai galėtų sukelti grandininę reakciją, kurios žala kainuotų milijardus eurų, rašo thesun.co.uk

Tikimybę, kad šios dvi didelės šiukšlės susidurs, pastebėjo kosminių šiukšlių sekimo tarnyba „LeoLabs“.

„Mes stebime labai didelės rizikos ryšį tarp dviejų didelių nebenaudojamų objektų Žemosios Žemės orbitoje“, – teigė situaciją stebintys asmenys. Anot jų, šis įvykis ir toliau išliks labai didelės rizikos. Veikiausiai niekas nežinos, kaip baigsis ši situacija, iki lemiamų sekundžių.

Kaip rašo „LeoLabs“, spalio 16 dieną neveikiantis karinis palydovas ir raketos dalis turi praskristi viena nuo kitos tik 12 metrų atstumu.

Šiukšlės šalia viena kitos bus apie 3 val. 56 min. naktį Lietuvos laiku. Yra 10 proc. tikimybė, kad jos susidurs virš Vedelio jūros, šalia Antarktidos.

Mokslininkai teigia, kad ši kosminė avarija būtų viena blogiausių visoje istorijoje.

Dėl šios nelaimės kosmose pasklistų daugybė mažų ir didesnių kosmoso šiukšlių, kurias būtų sunku sekti. Į veikiančią techniką atsitrenkusios šiukšlės gali sugadinti prietaisus ar juos net išstumti iš orbitos ir taip sukelti grandininę reakciją. Įsivaizduokite – šiukšlė trekiasi į veikiantį palydovą, šis trenkiasi į kitą ir taip toliau. Tai reiškia, kad galime likti be daugybės paslaugų.

Europos kosmoso agentūros atstovas teigia, kad 10 centimetrų dydžio objektas gali visiškai sudaužyti erdvėlaivį. Vieno centimetro dydžio – sugadinti veikiantį palydovą, nes trenkdamasis į jį 50 tūkst. kilometrų per valandą greičiu jis prilygsta rankinės granatos sprogimui.

„Tai yra vienas iš galimai blogiausių atsitiktinių susidūrimų, kurį matėme“, – „ScienceAlert“ sakė kosmoso archeologė Alice Gorman iš Flinderso universiteto Australijoje.

Mokslininkai su nerimu stebės, kaip šį vakarą šiukšlės artės viena prie kitos.

Spėjama, kad apie nelaimę nesužinosime iš karto – tam prireiks kelių valandų.

Oklando universiteto fizikas profesorius Richardas Eastheris teigė, kad jei jie susidurs, tai būtų „netvarka“. „Būtų tiek daug ir nevaldomų šiukšlių gabalų“, – sakė jis Naujosios Zelandijos tinklalapyje „Stuff“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)