Šis žingsnis buvo paskelbtas prieš prezidento Emmanuelio Macrono kreipimąsi per nacionalinę televiziją, per kurį paskelbtos naujos priemonės koronaviruso plitimui stabdyti.

E. Macronas pranešė, jog Paryžiuje ir aštuoniuose kituose miestuose įvedama komendanto valanda. Nuo 21 val. iki 6 val. žmonės privalės likti namuose. Ši priemonė nuo šeštadienio bus taikoma mažiausiai keturias savaites, skelbia BBC. Už pažeidimą grės 135 eurų bauda.

Apie 22 mln. gyventojų paliesianti tvarka be sostinės galios Marselyje, Lione, Lilyje, Sen Etjene, Ruane, Tulūzoje, Grenoblyje ir Monpeljė. Prezidentas paaiškino, kad tai padės sulaikyti žmones nuo vaikščiojimo į restoranus ir svečius.

Įvedus ekstremaliąją padėtį taip pat bus draudžiama susirinkti daugiau nei 6 žmonėms net privačiuose namuose (išimtis taikoma dideliems namų ūkiams), tačiau mokyklos uždaromos nebus, dienos metu bus leidžiama laisvai keliauti po regionus.

E. Macronas pažadėjo, kad verslui, kuris susidurs su sunkumais, bus teikiama valstybės parama, ir pridūrė, kad antrasis karantinas šalies mastu būtų „neproporcingas“.

Ekstremalioji padėtis leis „imtis priemonių, proporcingų grėsmėms sveikatai“ ir įsigalios ateinantį šeštadienį, sakoma trečiadienį įvykusio kabineto posėdžio stenogramoje.

Dokumente perspėjama, kad Prancūzijai gresia „sveikatos katastrofa“.

Sveikatos ekstremalioji padėtis suteikia vyriausybei teisinį pagrindą imtis griežtesnių kovos su pandemija priemonių, pavyzdžiui, įvesti šalies masto karantiną, koks buvo paskelbtas pavasarį. Vis dėlto ankstesnė ekstremalioji padėtis liovėsi galioti liepą ir iki šiol nebuvo atnaujinta.

Kovo mėnesį įvedus ekstremaliąją padėtį Prancūzijoje buvo smarkiai suvaržytas judėjimas, susirinkimai ir pramoginiai renginiai.

Spalio 10 dieną Prancūzijoje buvo užfiksuotas rekordinis užsikrėtimo koronavirusu atvejų prieaugis – per parą buvo nustatyta daugiau kaip 26,8 tūkst. naujų COVID-19 atvejų.

Nuo pandemijos pradžios Prancūzijoje nustatyta daugiau kaip 756,4 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų; 32,9 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.