Nuo kovo mėnesio niekas nėra miręs nuo senyvo amžiaus.

Internetinėje erdvėje apstu piliečių, kurie šaiposi iš valdininkų sprendimų, siekiant suvaldyti COVID-19 virusą. Pasak jų, šis virusas nėra toks pavojingas, kaip įvairios kitos ligos ar netgi gripas, kuris plinta atšalus orams.

Štai viena Facebook vartotoja savo paskyroje rašo, kad nuo kovo mėnesio, kai mūsų šalį netikėtai užklupo šis pavojingas virusas, nėra užfiksuota jokių kitų gyventojų mirčių priežasčių – tik dėl koronaviruso. Iš jos įrašo galima suprasti, kad žmonės miršta tik dėl šios priežasties, o mirtys dėl senyvo amžiaus nėra fiksuojamos.

Klaidinanti žinutė

Be to, ten pat ji rašo, kad išradus vakciną visi taps nemirtingi, tad ši panacėja turėtų išgelbėti žmoniją.

Tiesa, šis Facebook įrašas gali būti laikomas būdu pasišaipyti iš šiuo metu vyraujančios atmosferos, tačiau pravartu patikinti, kad pavojingas virusas nėra vienintelė priežastis, dėl kurios miršta Lietuvos gyventojai.

Statistika

Remiantis Higienos instituto pateikiamais išankstiniais mirčių atvejų duomenimis konkrečiose amžiaus grupėse, apskaičiuotais pagal mirties datą iš Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro duomenų bazės, Lietuvoje dėl natūralių priežasčių nuo kovo iki liepos mėnesio iš viso užfiksuota 15,759 tūkst. mirčių.

Daugiausiai mirčių buvo registruojama kovo mėnesį, kai jų skaičius siekė 3,365 tūkst., o mažiausiai liepą, kai rodmenys žymi lygiai 3 tūkst. mirčių. Balandį mirusiųjų buvo 3,187 tūkst., gegužę – 3,050 tūkst., birželį – 3,157 tūkst.

Daugiausiai dėl natūralių priežasčių šiais mėnesiais Lietuvoje mirė vyresnio amžiaus grupės žmonės.

Amžiaus grupėje nuo 45 iki 49 metų mirčių visais minėtais mėnesiais fiksuojama iki 83 atvejų ribos. O štai amžiaus grupė nuo 50 iki 54 – jau perkopia 100 atvejų ribą ir birželio mėnesį siekia net 121 atvejį.

Daugiausiai mirčių fiksuojama penkiose amžiaus grupėse – nuo 70 iki 74, nuo 75 iki 79, nuo 80 iki 84, nuo 85 iki 89 ir nuo 90 iki 94 metų. Tad akivaizdu, kad mirties priežastys gali būti įvairios ir, tikėtina, siejamos su garbiu mirusiųjų amžiumi.

Štai visose amžiaus grupėse iki 29 metų mirčių buvo užregistruota neperžengiant 10 atvejų ribos, ženklesnis pokytis pastebimas nuo 35 metų, kai riba yra arti trijų dešimčių.

Derėtų priminti, kad visos šios mirtys įvyko dėl natūralių priežasčių, nesusijusių su koronaviruso situacija šalyje. Tad išrasta vakcina neturėtų įtakos šiai statistikai ir mirčių šalyje tiesiogiai nepaveiktų.

  • Šaltiniai
  • Mirties atvejų ir jų priežasčių valstybės registro duomenų bazė