Paruoškite medžius šaltajam sezonui

Jei jūsų kieme ar sode auga vaismedžiai, pirmoji ir neatidėliotina užduotis – surinkti nuo jų nukritusius vaisius. Jeigu matote, kad vis daugiau obuolių krenta – nelaukite, o griebkitės darbo. Tačiau net jei medis nepasižymėjo dideliu derliumi, nevalia palikti ant žemės nukritusių jo vaisių, nes šiems pūvant, pradės sklisti nemalonus kvapas, privis vaisinių muselių ir net praėjus žiemai bei nutirpus sniegui, didelė tikimybė, kad vaisiai nespės suirti, todėl galite sulaukti nemalonios pavasarinės „dovanos“.

Nepasirūpinti sudžiūvusiais ir nuo medžių nenukritusiais vaisiais taip pat būtų didelė klaida, mat tokie vaisių likučiai gali tapti didele problema pačiam medžiui – ligų ir kenkėjų grėsmė, nevaisingumas. Todėl paruošiant medį žiemai, būtina nuskinti visus ant jo dar likusius vaisius.

Būtent ruduo yra tinkamiausias metas balinti medžius, siekiant apsaugoti jų žievę nuo saulės spindulių nudegimų, temperatūros svyravimų, dėl kurių ši pradeda trūkinėti, taip pat nuo vabzdžių ir kenkėjų. Balinti medžius galima su emulsiniais dažais arba specialiais mišiniais.

STIHL produkcija

Na, ir galiausiai – genėjimas. Rudenį šio darbo reikėtų imtis maždaug nuo spalio vidurio, kai beveik visi lapai nuo medžių yra nukritę. Paprastai vaismedžiai yra genėjami pavasarį, tačiau ir rudenį obelų, kriaušių, slyvų bei kitų vaismedžių šakeles, kurios nebeduoda vaisių, galima nukarpyti sekatoriumi ar genėtuvu. Jei norite medžius ar krūmus nugenėti greitai ir efektyviai, rinkitės „STIHL“ GTA 26 akumuliatorinis genėtuvą. Tai nedidukas, tačiau galingas ir našus prietaisas, su kurio pagalba ne tik greitai nugenėsite šakas, bet ir galėsite pritaikyti įvairiems kitiems statybos darbams iš medžio.

Verta paminėti, kad vaismedžius galima genėti tik sausu oru, o nupjautas vietas būtina patepti derva arba specialia pasta.

STIHL produkcija

Nepalikite nenugrėbtų lapų

Jei jau pasirūpinome medžiais, laikas imtis didžiausio rudeninio iššūkio – lapų rinkimo. Jei lapai nukritę ant gėlyno ar daržo, neskubėkite jų nuimti, nes ilgainiui jie suirs ir taps puikia trąša dirvai. Tačiau ant vejos nukritusius lapus būtina surinkti, nes atėjus žiemai, irdami po sniegu jie pradeda šusti ir pelyti, o to pasekmė – pažeista ir „išdegusi“ žolė.

Tačiau kai lapų prikrenta labai daug, kartais net nusvyra rankos kažkada daryti, o jų grėbimas įprastomis priemonėmis atrodo kaip sunkus ir varginantis darbas. Čia į pagalbą gali ateiti lapų pūtiklis, kitaip dar vadinamas vejapūte. Naudodami akumuliatorinius ar benzinu varomus pūtiklius, vejos paviršių atlaisvinsite vos per kelias minutes, teliks sukrauti lapus į maišus ar kompostą.

Tokie sodų ir kiemų pagalbininkai ne tik greitai atlieka darbą, bet ir naudotis jais yra labai paprasta bei patogu. Pavyzdžiui, naujos kartos „STIHL“ pūtikliai sveria nuo 2 iki 5 kilogramų, todėl yra gana lengvi, patogūs bei veikia ypač tyliai, tad su jais galima dirbti ir tankiai apgyvendintose teritorijose, nesibaiminant užsitraukti kaimynų nemalonės, ar kitose ir triukšmui jautriose vietose.

Negano to, tokie prietaisai yra naudingi ne tik rudenį, tačiau ir visais kitais metų laikais. Žiemą vejapūtes galima naudoti nupūsti sniegui nuo įvairių paviršių, o pavasarį ir vasarą – nupjautos žolės, dulkių ir kitų šiukšlių pašalinimui. Tai pagalbininkas ir žolės, ir paties kiemo tvarkos palaikymui.

STIHL produkcija

Pasirūpinkite veja

Pagaliau, kai jūsų kiemo ar sodo veja „išvalyta“ nuo nukritusių vaisių ir lapų, metas pasirūpinti ir jos paruošimui žiemai. Nors ir ne itin intensyviai, tačiau rudenį veja ir toliau auga, todėl ją reikėtų ir toliau pjauti. Akumuliatorinės „STIHL“ vejapjovės pasižymi mobilumu, galingumu, tvirtu polimeriniu korpusu bei reguliuojamu pjovimo aukščiu.

Paskutinį vejos pjovimą prieš šaltąjį sezoną rekomenduojama atlikti spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje, priklausomai nuo oro sąlygų. Prieš pat šalčius, veją geriausia yra palikti vidutinio aukščio, nes nupjovus per trumpai, šaknys negalės tinkamai pasiruošti žiemojimui.

Siekiant, kad po žiemos, pavasarį, jus pasitiktų graži ir lygi veja, būtina stiprinti jos šaknis tręšiant. Jei pavasarį naudojamose trąšose neturi pritrūkti kalio, fosforo ir azoto, tad, kad išauginti daugiau žaliosios masės, tai rudeniniam tręšimui rekomenduojama rinktis specialias, šiam metų laikui skirtas, trąšas, kuriose yra mažiau azoto ir kurių pagrindinis poveikis yra šaknų stiprinimas.

STIHL produkcija

Aeravimas – dar vienas būdas užtikrinti, kad jūsų veja būtų tankesnė, gražesnė bei sveikesnė. Aeruojant yra pašalinama sausa žolė, samanos ir piktžolės, todėl vanduo ir oras geriau pasiekia žolės šaknis. Šiam darbui geriausiai tinka akumuliatorinis vejos aeratorius „STIHL RLA 240“. Su šio aeratoriaus pagalba visos susikaupusios augalų liekanos surenkamos į 50 litrų žolės surinkimo dėžę. Dėl lengvo ir tvirto polimerinio korpuso, aeratorius taupo energiją, o dėl lengvai važiuojančių ratų, yra labai manevringas ir stabilus.

Nepamirškite šiltnamio

Jei savo kieme turite šiltnamį, jo paruošimas žiemai taip pat turėtų atsidurti būtinų rudens darbų sąraše. Pagrindinė užduotis šiltnamyje – atnaujinti dirvą bei paruošti ją kitų metų derliui. Pirmiausia turėtume pašalinti visus šiltnamyje augusių augalų likučius, o dirvą permaišyti su kompostu. Tačiau jei dirvožemis yra senas ir juo nebuvo rūpinamasi kiekvieną rudenį, vertėtų jį pakeisti nauju.

Prieš pat žiemą rekomenduotina gerai sudrėkinti šiltnamio dirvožemį, nes drėgmė yra ne tik reikalinga augalams, bet ir įvairiems mikroorganizmams, kurie užtikrina, kad dirvožemis būtų sveikas bei derlingas.

Artėjant šalčiams, šiltnamį taip pat reikėtų nuplauti arba švariai nuvalyti tiek iš išorės, tiek ir iš vidaus, nes kitu atveju, per žiemą nenaudojamas šiltnamis gali tapti puikia terpe kenkėjams ir kitoms ligoms veistis.

Vienas akumuliatorius – visiems prietaisams

Kokybiškas darbas kieme ar sode reikalauja ir kokybiškų įrankių. Geriausią kokybę ir įvertinimą rinkoje yra užsitarnavę „STIHL“ akumuliatorinės AK sistemos įrenginiai. Nesvarbu, ar pūstumėte lapus, ar dirbtumėte pjūklu, ar pjautumėte veją ar karpytumėte gyvatvorę – visiems šiuos darbus padedantiems atlikti įrenginiams tinka vienas ir tas pats akumuliatorius.

„STIHL“ akumuliatorinės AK sistemos įrenginiai atitinka aukštus našumo bei komforto reikalavimus ir puikiausiai tinka vidutinio dydžio sodui. Jei jums reikia kas savaitę pjauti veją, kasdien pūsti lapus rudenį arba dirbti su pjūklu, žoliapjove ar gyvatvorių žirklėmis, verta apsvarstyti apie šios sistemos įsigijimą. „STIHL“ įrenginiai sukurti taip, kad dirbti su jais būtų vienas malonumas.

Užsakymo nr.: PT_85469881