Garsėja kūriniais vaikystės ir šeimos gyvenimo temomis

Kaip pažymėjo Švedijos akademijos Nobelio komitetas, apdovanojimas amerikietei skiriamas „už jos neklystantį poetinį balsą, kuris savo rūsčiu grožiu paverčia individualią būtį visuotine“.

Pasak Nobelio komiteto pirmininko Anderso Olssono, „ji yra viena žymiausių dabartinės amerikiečių literatūros lyrikių, jos poezijoje daug humoro ir sąmojo“.

Louise Gluck kūrybai būdingas aiškumo siekimas. Svarbiausia jo kūrybos tema tapo vaikystė, šeimos gyvenimas, artimi santykiai su tėvais, broliais ir seserimis. Siekdama paversti individualią patirtį universalia, ji sėmėsi įkvėpimo iš mitų ir klasikinės literatūros.

Švedijos akademijos nuolatinis sekretorius Matsas Malmas kalbėjosi su laureate telefonu ir pranešė jai šią malonią naujieną. „Ji nustebo ir apsidžiaugė, nors buvo ankstyvas rytas“, - sakė jis.

Kūriniais vaikystės ir šeimos gyvenimo temomis pagarsėjusi 77 metų L. Glueck 1993-iaisiais pelnė Pulitzerio premiją už poezijos rinkinį „Laukinis vilkdalgis“ (The Wild Iris), o 2014 metais jai buvo paskirta Nacionalinė knygų premija.

Ši Jeilio universitete anglų kalbos profesorė „siekia tai, kas universalu, ir šiuo atžvilgiu ji semiasi įkvėpimo iš mitų ir klasikinių motyvų, esamų daugumoje jos kūrinių“, nurodė akademija.

Pranešime sakoma, kad L. Gluek 2006 metų poezijos knyga „Avernas“ (Averno) yra „tobulas rinkinys, Persefonės nužengimo į pragarą mirties dievo Hado nelaisvėn vizionieriška interpretacija“.

Vietoj tradicinės ceremonijos – transliacija internetu

Įprastais metais laureatai savo apdovanojimą atsiimtų iš karaliaus Carlo XVI Gustafo rankų per oficialią ceremoniją Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A. Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.

Tačiau šiemet tokia įteikimo ceremonija buvo atšaukta dėl koronaviruso pandemijos. Vietoje jos įvyks televizinė ceremonija, kurios metu bus parodyta, kaip laureatams premijos įteikiamos jų šalyse.

Liko nežinomos taikos ir ekonomikos premijos

Pernai Nobelio literatūros premijos laureatai buvo skelbti iškart už 2018 ir 2019 metus – jais tapo Olga Tokarczuk ir Peter Handke. Tada Švedijos akademijos sprendimas literatūros premiją paskirti austrų rašytojui Peteriui Handke išprovokavo didelę kritikos bangą. Daugelis stebėjosi, kodėl šis prestižinis apdovanojimas skirtas rašytojui, žinomam dėl savo palaikymo Serbijos lyderiui Slobodanui Miloševičiui per Balkanų karus ir jo pajėgų įvykdytų žiaurumų menkinimo.

Akademija savo ruožtu gynė savo pasirinkimą, aiškindama, kad jis priimtas atsižvelgiant tik į nuopelnus literatūrai, o ne kokius nors politinius argumentus.

Šių metų Nobelio medicinos ir fiziologijos premijos laureatais tapo Harvey J. Alteris, Michelas Houghtonas ir Charlesas M. Rice'as už hepatito C viruso atradimą.

Šiemet Nobelio premijos apdovanojimą už pasiekimus chemijos srityje gavo dvi mokslininkės: Emmanuelle Charpentier ir Jennifer A. Doudna. Šios mokslininkės sukūrė vieną tiksliausių genų inžinerijos įrankių: genų redagavimo technologiją CRISPR-cas9. Šia taisyklingai pertrauktų trumpų susitelkusių palindrominių pasikartojimų technologija – tam tikromis „žirklėmis“ – galima iškirpti gyvūnų, augalų ir mikroorganizmų mutavusius genus ir pakeisti juos ištaisytais genais. Panašius tyrimus vykdęs ir daug šioje srityje nuveikęs Vilniaus universiteto mokslininkas Virginijaus Šikšnio tarp laureatų nebuvo.

Nobelio fizikos premijos laureatais tapo Rogeris Penrose'as už atradimą, kad juodųjų skylių susiformavimas buvo numatytas jau bendrojoje reliatyvumo teorijoje, ir Reinhardas Genzelis kartu su Andrea Ghez už supermasyvios juodosios skylės mūsų galaktikos centre atradimą.

Rytoj bus paskelbta, kam atiteks šių metų Nobelio taikos premija, o pirmadienį paaiškės Nobelio ekonomikos premijos laimėtojas.

Prestižinę premiją sudaro aukso medalis ir 10 mln. Švedijos kronų (959 tūkst. eurų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)