6. Agurkinių veikėjo slėpynės

Daug spalvingesnė šeštu numeriu tarp ieškomiausių nusikaltėlių įvardyto Algimanto Ringailos asmenybė. 1979 metais gimęs Čikio pravarde pagarsėjęs kaunietis įtariamas dalyvavęs jau dviejų teismų sutriuškintų Kauno Agurkinių nusikalstamame susivienijime, kontrabanda ir narkotikų platinimu dideliais kiekiais. Jo pavardė itin ryškiai dominuoja ir Europolo paskelbtame ieškomiausių bėglių sąraše.

Kadaise A. Ringaila gyveno Kauno Partizanų gatvėje. Beje, per keliais kiemais nuo jo vaikystės namų adreso nutolusiame penkiaaukštyje užaugo, o paskui ir pamažu kelią į gangsterių gretas ėmė skintis pagrindinis Agurkinių grupuotės lyderis Saulius Velečka – Agurkas. Tačiau vaikystėje jie nebendravo. A. Ringaila ir S. Velečka susipažino gerokai vėliau ir ilgainiui ėmė aktyviai bendrauti.

2010 – 2013 metais Čikis buvo laikomas vienu iš Agurkinių lyderių. Ne vieną garsiausią Lietuvos banditų gaują su kolegomis sutriuškinęs pareigūnas prisiminė, kad A. Ringaila – Čikis buvo iš tų, kuris visomis pastangomis įtikinėjo likusius Agurkinių grupuotės vyrus griežtai laikytis kriminaliniame pasaulyje įprastomis taisyklėmis. „Jis bene vienintelis tarp visų grupuotės narių aiškindavo, kad reikia tylėti ir nebendrauti su pareigūnais“, – teigė šaltinis.

Algimantas Ringaila
Tačiau 2014 – ųjų vasarį pats ėmė bendradarbiauti su policijos tyrėjais, o netrukus iš Lukiškių išleistas į laisvę paslaptingai dingo. Atskleidęs daugybę Agurkinių gaujos paslapčių ir prisipažinęs dėl įvairiausių nusikaltimų Čikis Policijos departamento darbuotojams netgi prasitarė apie periodiškui perduotus kyšius bei korupciją tuometiniame Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos padalinyje. Po to, kai Čikis apie tai išdėstė savo liudijimuose, o, remiantis šia Agurkinių bylos medžiaga, Kauno policijoje prasidėjo patikrinimai, kuriuos tada inicijavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Kilo nemažas sąmyšis, o nauja Kauno kriminalinės policijos vadovybė, pernelyg nesigilindama į A. Ringailos parodymų autentiškumą, atsikratė keliais nemažą darbo stažą turėjusiais kriminalistais.
Bet kuriuo atveju, likusiems nelaisvėje grupuotės nariams buvo suduotas didžiulis smūgis, kai paaiškėjo, kad A. Ringaila sutiko atsiverti policijos tyrėjams.

Jis ieškomas nuo 2014 m. birželio 20 d. ir yra seniausiai iš visų nesuganamųjų dešimtuke minimų asmenų.

Nors apie A. Ringailą ir jo mįslingą dingimą sklandė pačios įvairiausios šnekos bei gandai. Bet Agurkinių charakteristikas analizavusiems kriminalistams jis pasirodė tas, kuris dešimt ėjimų į priekį turėjo pamatuoti ir susitvarkyti svarbiausius klausimus. Į laisvę iš Lukiškių jis buvo paleistas 2014 m. balandžio mėnesį, o pabėgo – birželį. Kaune, Šilainiuose buvo palikta Čikio „Audinė“. Jos langai buvo praverti, mobilusis telefonas paliktas viduje. Mašina viename iš kiemų buvo surasta bemaž po savaitės. Bet aiškiai matėsi, kad pabėgimas imituotas. Prieš pasitraukdamas iš Kauno A. Ringaila bandė sudaryti įspūdį ir suklaidinti pareigūnus, kad galėjo būti pagrobtas. Be to, prieš pabėgdamas Čikis neblogai prasisuko per kitų Agurkinių gaujos narių žmonas, gyvenimo drauges, ir kitus pažįstamus – susirinko nemažus pinigus ir pasitraukė iš Lietuvos.

„Šiaip Čikis ne tas, kuris užsiimtų legalia veikla, todėl manoma, kad jis yra išvykęs į užsienį, kur toliau verčiasi kriminalu. Spėjama, kad nuo pradžių patekdamas į Lukiškes, iš anksto viską buvo gerai suplanavęs: davė parodymus, o paskui su kažkuo susirašė ir nutarė pabėgti iš Lietuvos. Ir tenai pas kažką greičiausiai bus apsistojęs“, – taip kalbėjo žinomas pareigūnas.

Iš pradžių pasigirdo kalbų, kad dėl atviravimo su Policijos departamento pareigūnais vėliau A. Ringaila galėjo būti nužudytas arba netgi pakėlė ranką prieš save. Bet vėliau pasirodė žinių, kad Čikis galimai slapstosi Jungtinėje Karalystėje. 2015 metų pavasarį britų teisėsaugininkai viešai skelbė, kad A. Ringaila galėjo slėptis Anglijos lietuvių pamėgtame Lutono rajone. Paskutiniais metais kalbėta, kad jis vis dažniau pastebimas Ispanijoje – Almerijos regione bei pačiame Marbeljos kurorte. Kalbėta, kad pernai vasarą jis nė trupučio nesibaimindamas buvo pastebėtas žmonių perpildytuose paplūdimiuose. Neva A. Ringailą tenai atsitiktinai pamatė netikėtai poilsiavę lietuviai.

Paskutinį kartą apie Čikį itin plačiai kalbos vėl pasklido 2019 m. rugpjūtį, kai neva šis apgavo vienos Ispanijoje karaliavusios serbų narkomafijos gaujos narius. Pasakojama, kad šie neva buvusį kaunietį net kelias paras kankino, o galiausiai nukapojo pirštus ir netgi grąžtu sužalojo galvą. Tokia „baudimo“ akcija tarp nusikaltėlių reiškia, kad A. Ringaila apsivogė arba nuslėpė iš narkotikų verslo uždirbto nemenko pelno dalį. Bet labiausiai kitos šalies mafiozus galėjo supykdyti tai, kad lietuvis buvo nuslėpęs faktą apie savo praeities ryšius su policija.

7 ir 8. Stambūs narkotikų tiekėjai

Septintu ir aštuntu numeriu pažymėti asmenys išskirtinėmis biografijomis nespindi. Septintasis Šarūnas Bagdonavičius (g. 1980 m.) paieškomas nuo 2019 m. gegužės 3 d. Jis įtariamas narkotikų platinimu dideliais kiekiais. Pareigūnai siekia jį surasti dėl kai kurių narkotikų kontrabandos aplinkybių didžiojoje Kamuolinių gaujos byloje.

Šarūnas Bogdanavičius
Nors kai kuriems asmenims gali pasirodyti, kad šis vyras buvo pilnavertis Kamuolinių gaujos narys. Tačiau jis viso labo tiktai tiekė narkotikus garsiosios kauniečių gaujos vyrams. Taip pat esama duomenų, kad Š. Bagdonavičius padėjo realizuoti įspūdingus Kamuoliniams priklausančių kvaišalų kiekius. Jis priklausė atskirai ir su narkotikų bizniu siejamų nusikaltėlių atšakai.

Apie aštuntoje vietoje minimą Tadą Edgarą Skardžių (g. 1979 m.) nieko negalėjo papasakoti net kiečiausi Lietuvos kriminalistai. Nuo 2014 – ųjų vasaros ieškomas asmuo įtariamas kontrabanda ir narkotikų platinimu dideliais kiekiais.

Tadas Edgaras Skardžius
Kauno kriminalistams jis žinomas kaip su Agurkiniais kadaise tamprius ryšius palaikęs vyras. Bet kyla prieštaringų minčių, nes pagrindinėje ir jau išnagrinėtoje kauniečių gaujos byloje T. E. Skardžiaus pavardė apskritai nefigūruoja.

9. Netikėtai sulaikytas Suomijoje

Devintu numeriu sąraše besipuikuojantis Valerijus Kolobovas (g. 1985 m.) įtariamas prisidėjęs prie nužudymo, vykdė narkotikų kontrabandą ir narkotikų platinimą dideliais kiekiais.

Kauno Kamuolinių gaujos Šančių padaliniui priklausęs vyras nebuvo ypatingai reikšmingą vaidmenį atlikusių nusikaltėlių pusėje. Jis buvo ieškomas nuo 2019 metų rugpjūčio 6 dienos.

Valerijus Kolobovas
Įdomiausia, kad rengiant šią publikaciją apie labiausiai ieškomus šalies nusikaltėlius, pasiekė žinios, jog V. Kolobovas buvo visiškai netikėtai sulaikytas. Paaiškėjo, kad šių metų rugsėjo pradžioje Suomijoje lietuvis vietos pareigūnams įkliuvo už toje šalyje įvykdytas masines vagystes bei sukčiavimo atvejus. Tikimasi, kad artimiausiu metu V. Kolobovas bus parvežtas į Lietuvą.

10. Tris kartus pastebėtas gimtajame mieste

Paskutinis labiausiai ieškomų nusikaltėlių dešimtuko sąraše – 1986 metais gimęs Arūnas Stiklioraitis. Jis įtariamas dalyvavęs Kamuolių nusikalstamame susivienijime, nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme, kadangi sukėlė avariją, kurios metu žuvo Eimantas Motiejaitis, o kartu su jais važiavusiam Ignui Bankauskui sunkiai sutrikdyta sveikata.

Per minėtos tragiškos avarijos Kaune teismo procesą paaiškėjo, kad iš viso kelių siaubūno titulą pelnęs A. Stiklioraitis Kelių eismo taisykles yra pažeidęs 34 kartus. Dusyk girtas prie vairo įkliuvęs, triskart už vagystes, plėšimą teistas ir jau praeityje vieną jaunuolį per avariją į komą pasiuntęs kaunietis buvo teisiamas kaip už tyčinį E. Motiejaičio nužudymą.

Bene labiausiai stebina tai, kad nepaisant nusikaltimo sunkumo A. Stiklioraitis kažkodėl nebuvo suimtas net ir po pirmos instancijos Kauno apygardos teismo nuosprendžio. Praėjus 5 mėnesiams, 2017 metų A. Stiklioraičio apeliacinis skundas buvo atmestas, nuosprendis įsiteisėjo, tačiau kaunietis pasinaudojo teisėtvarkos spragomis. Nelaukdamas, kol pareigūnai jį išsikvies, prisistatys su antrankiais ir nugabens jį į kalėjimą, mirtį nešęs „kelių gaidelis“ A. Stiklioraitis tyliai paspruko.

Arūnas Stiklioraitis
Lietuvoje A. Stiklioraičio paieška paskelbta nuo 2017 m. liepos 27 dienos, o tarptautinė paieška pradėta nuo tų pačių metų rugpjūčio 18 – osios.

Tikrąsias autoįvykio aplinkybes savarankiškai ištyrusio ir per A. Stiklioraičio sukeltą autoįvykį žuvusio E. Motiejaičio tėvas Šarūnas Motiejaitis iš savo pažįstamų buvo ne kartą sulaukęs pranešimų apie Kaune pastebėtą A. Stiklioraitį ir jo buvimo vietas.

Keli Š. Motiejaičio aplinkos asmenys netikėtai Kaune, Žemuosiuose Šančiuose pastebėjo žmogų, tarsi du vandens lašai panašų į A. Stiklioraitį. Keistai atrodantis ir tarsi aplinkinių žvilgsnių primygtinai vengęs asmuo su kitais neaiškios išvaizdos veikėjais buvo pastebėtas laisvėje likusių Kamuolinių gaujos narių ypač pamėgtoje susitikimų vietoje.

Detektyvu virtusio žuvusio kauniečio tėvo pažįstamieji tuose pačiuose Kauno Šančiuose netrukus prasilenkė su automobiliu, kurį vairavo išskirtinai A. Stiklioraitį primenantis asmuo. Abu minėti atvejai užfiksuoti 2019 metų gruodį, šventinę savaı̇tę tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Beje, prieš pasitraukdamas į pogrindį, A. Stiklioraitis gyveno Kauno Šančiuose. Tenai, kur ir buvo galimai pastebėtas kitų žmonių.

Kiek anksčiau A. Stiklioraitį keli jo pažįstamieji netikėtai pastebėjo viename iš Kauno Šilainiuose veikiančių prekybos centrų. Čia jis visiškai ramiai sukinėjosi drabužių skyriuje.

Sūnaus netekęs Š. Motiejaitis yra paskelbęs, kad už vertingą informaciją apie A. Stiklioraičio dabartinę slapstymosi vietą žada sumokėti 3 – 5 tūkst. eurų premiją.

Labiausiai tikėtina, kad paskutinė A. Stiklioraičio buvimo vieta galėtų būti Italija arba kitos Europos Sąjungos šalys.

Ilgiausiai ieškoti du lietuviai

Lietuvoje ieškomų nusikaltėlių paeiškas vykdo teritoriniai policijos komisariatai ir jų paieškos skyriai. Sunkius, kriminalinių gaujų nusikaltimus narpliojantys Lietuvos Kriminalinės policijos biuro darbuotojai nevykdo tokių paieškų.

Paskutiniais metais mūsų šalyje ieškomiausiais tapo bemaž 700 asmenų, kuriems buvo paskelbta tarptautinė paieška suėmimo tikslu. Tokie asmenys yra ieškomi tiek Europoje – Šengeno šalių informacinėje sistemoje, tiek ir visame pasaulyje – Interpolo kanalu, kuris vienija 190 valstybių. Vidutinė tarptautinių paieškų trukmė yra 3-5 metai. Trumpiausias terminas 1 diena po paieškos paskelbimo, ilgiausias terminas – 10-15 metų.

Dailius Dargis
Per visą Lietuvos kriminalinę istoriją ilgiausiai ieškomais nusikaltėliais buvo tapę du asmenys. Vėlgi praeityje plačiai nuskambėję kauniečiai. Keliomis žmogžudystėmis Lietuvoje ir Rusijoje įtariamas kaunietis Romas Zamolskis buvo ieškomas net 13 metų. Jo paieška paskelbta 2001 metais, o surastas 2014 m. Rusijoje. R. Zamoslkiui skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė už plėšimus ir pasikėsinimus nužudyti. Dabar jis bausmę atlieka Jekaterinburgo pataisos namuose.

Kitas buvęs bėglys – „rekordininkas“ – skandalingai pagarsėjusio Kauno koncerno EBSW vadovas, už finansinių nusikaltimų organizavimą teistas Gintaras Petrikas. Jo paieška paskelbta 1997 m., tačiau surastas tiktai 2004 m. JAV, Los Andžele, o į Lietuvą parvežtas 2008 m. rugsėjį. G. Petrikas buvo nuteistas 7 metams dėl daugiau nei 24 mln. litų iššvaistymo. Atlikęs bausmę, 2013 metais į laisvę sugrįžęs G. Petrikas netrukus tyliai pasitraukė iš Lietuvos.

Vis dar ieškomi Česlavas Mlynikas, Aleksandras Ryžovas ir Andrejus Laktionovas, kurie įtariami 1991 m. liepą Medininkų muitinės posto pareigūnų nužudymu ir vieno muitininko itin sunkiu kūno sužalojimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)