Kim Yo Jong kartu su savo broliu ir sauja kitų aukščiausių pareigūnų dalyvavo ekskursijoje tikrindami rekonstrukcijos darbus, kuriais šalinama pastarųjų savaičių potvynių padaryta žala, penktadienį pranešė Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Kim Yo Jong populiarumas tarp politikos analitikų auga: ji buvo laikoma tikėtina brolio įpėdine, kai užsitęsęs Kim Jong Uno dingimas balandžio mėnesį iškėlė klausimų apie Šiaurės Korėjos lyderio sveikatą.

Paskutinį kartą valstybinėje žiniasklaidoje ji pasirodė tada, kai kartu su broliu apžiūrinėjo vištų fermą; vizito metu valstybinėse žiniasklaidos priemonėse buvo užfiksuota, kaip ji paima iš brolio cigaretės nuorūką.

„Šiandienos ataskaitoje pateikiamas lydinčių pareigūnų sąrašas rodo, kad ji nebuvo pažeminta pareigose“, – teigia Rachel Minyoung Lee, nepriklausoma politikos analitikė, anksčiau dirbusi JAV vyriausybėje su Šiaurės Korėja susijusiose srityse.

Kim Yo Jong statusas pakilo metų pradžioje, kai ji tapo pagrindine žaidėja vykdant politiką dviejų didžiausių Šiaurės Korėjos priešininkių, JAV ir Pietų Korėjos, atžvilgiu.

Pietų Korėjos laikraštis „Chosun“ pastarosiomis dienomis pranešė, kad Kim Yo Jong, galimas daiktas, parodys palaikymą prezidentui Donaldui Trumpui ir aplankys jį prieš prezidento rinkimus.

Kim Yo Jong pagarsėjo grasinimais ir provokacijomis prieš Pietų Korėją: galiausiai birželio mėnesį Pchenjane buvo susprogdinta abiejų Korėjų ryšių palaikymo tarnyba, kuri buvo pastatyta 2018 m. kaip abiejų šalių, kurios techniškai vis dar kariauja, susitaikymo simbolis.

Kai jau atrodė, kad laukia dar daugiau agresijos veiksmų, birželio pabaigoje Kim Jong Unas pakeitė politinį kursą ir nutraukė planus sustiprinti provokacijas.

Liepos mėnesį Kim Yo Jong paskelbė pranešimą, kuriame buvo teigiama, kad Šiaurės Korėja neketina rengti susitikimo su D. Trumpu, ir raginama pakeisti sankcijų valstybei politiką.

Po šio pranešimo ji įtartinai nedalyvavo dviejuose pagrindiniuose valdančiosios Darbininkų partijos rugpjūčio posėdžiuose, sukeldama spekuliacijų, kad prarado brolio palankumą.

„Mes niekada nesužinosime, kas nutiko per pastaruosius du mėnesius, bet netikiu, kad ji buvo nubausta“, – pažymėjo R. M. Lee ir pridūrė, kad būtų neįsivaizduojama, jog tokia nacionalinė kampanija, kokia buvo vykdoma prieš Pietų Korėją, būtų pradėta be aukščiausiojo lyderio žinios ir pritarimo.

Leisti moteriai siųsti svarbias politines žinias – neeilinis žingsnis Kimų šeimai, kuri nuo penktojo dešimtmečio valdo vyrų dominuojamą Šiaurės Korėjos visuomenę. Kim Yo Jong tapo aukščiausio rango šeimos nare; retai nutinka, kad broliui ar seseriai leidžiama likti iškilioje politinėje pozicijoje ar netgi būti paminėtiems valstybinėje žiniasklaidoje.

Šiaurės Korėjos lyderių broliams ir seserims gyvenime dažnai nepasisekdavo. Kim Jong Unas buvo apkaltintas įsakymu 2017 m. nužudyti savo vyresnįjį įbrolį ir rimčiausią konkurentą Kim Jong Namą. Buvusio lyderio Kim Jong Ilo brolis buvo rastas nuskendęs dar vaikystėje, o jo įbrolis kelis dešimtmečius gyveno tremtyje.