„Šiandien kalbėjau su atsakingu asmeniu, kuris seka šitą situaciją pasienyje, tai tokių tikrinimų (pasienyje su Baltarusija – ELTA) nėra, nesame siunčiami į vidines muitines Baltarusijoje, bet dalis vežėjų pakeitė kryptį, važiuoja per Rusiją, nerizikuoja važiuoti per Baltarusiją“, – Eltai sakė R. Austinskas.

Tiesa, pirmadienio vidurdienį, jo teigimu, Latvijos ir Rusijos pasienyje eilės buvo gerokai sumažėjusios.
„Tik 80 automobilių stovi Latvijos ir Rusijos pasienyje, tai labai sumažėjusios eilės šiuo momentu, (...) praeitą savaitę buvo 360 automobilių“, – sakė „Linava“ prezidentas.

Jis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) raginimo Lietuvos ir Lenkijos ambasadose sumažinti šioje šalyje dirbančių darbuotojų skaičių.

„Toks ultimatumas diplomatiniame darbe, galvojame, kad ir mus, vežėjus, gali irgi pasiekti vienokiais ar kitokiais sprendimais, kurie bus neadekvatūs“, – sakė R. Austinskas.

Tačiau susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius Eltai sakė „nematantis sąryšio“, kad Baltarusijos raginimai dėl ambasadų darbuotojų Lietuvos vežėjams gali sukelti problemų.

„Diplomatinių atstovų klausimą sprendžia Užsienio reikalų ministerija, ir mes nežinome, ar pakeitimai bus. Antras dalykas, Baltarusijoje mes savo atašė transportui neturime. (...) Čia nematyčiau sąryšio. Praėjusią savaitę paskutinį kartą svarstėme situaciją, turėjome bendrą posėdį su vežėjais, Užsienio reikalų atstovais, Prezidentūros atstovais, analizavome spektrą galimų pasikeitimų, kurių šiandien nematome“, – sakė J. Narkevičius.

Ministro teigimu, situacija pasienyje su Baltarusija stabilizavosi.

„Vežėjai, kitų institucijų (atstovai – ELTA) konstatavo, kad pirmą savaitę buvo tam tikras pastebėjimas trukdžių, sulaikymų, bet dabar situacija stabilizavosi ir nėra Baltarusijos pusėje ypatingų eilių“, – sakė susisiekimo ministras.

Prieš kurį laiką neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino, kad Baltarusija savo krovinius nukreips nuo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto. Jis taip pat pareiškė, kad Baltarusija „uždaro“ sienas su Vakarais.“

Baltarusijos URM taip pat nuo spalio 5 dienos atšaukia Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje ir Lenkijoje į Minską konsultacijoms.