Spalio 16-ąją dieną minima Boso diena. Specialistai ragina šiais metais pagalvoti ne tik apie simbolines vadovams skirtas dovanas, bet ir praktiškai leisti vadovams pasiekti daugiau tikslų ir pasijusti geriau, rašoma pranešime spaudai.

„Autentiškos lyderystės“ programų mentorius Remigijus Savickas pasakoja, kad jį kiek nustebino tyrimo rezultatai, kurie signalizuoja, kad per mažai dėmesio darbovietėse skiriama tarpusavio bendradarbiavimui.

„68 proc. vadovus turinčių tyrimo dalyvių teigia, kad gauna iš vadovo grįžtamąjį ryšį. Tai geras rodiklis, nors ir galėtų siekti visus 100 procentų. Įdomu tai, kad vyrams, dažniau nei moterims, vadovai suteikia grįžtamąjį ryšį. 27 proc. moterų teigia negaunančios atgalinio ryšio iš vadovų, dar 7 proc. teigia, nežinančios, ar tai grįžtamasis ryšys. Norisi patarti vadovams tai daryti reguliariau, rutiniškai sutartu metu, ne tik išsakant mintis, bet ir paprašant atgalinio ryšio apie savo, kaip vadovo, darbą“, – rezultatus analizuoja R. Savickas.

Pasak jo, labiausiai atgalinio ryšio iš vadovo negauna 36-45 metų grupės asmenys. Net 30,3 proc. šio amžiaus respondentų sako, kad arba visiškai nesulaukia grįžtamojo ryšio, arba jeigu sulaukia, jis nėra aiškus.

Dirbti su vadovu smagu jaunimui

Vienas iš tyrimo klausimų – ar dirbti su vadovu smagu. Pasak „Autentiškos lyderystės“ programų mentoriaus, tai vienas kertinių motyvų siekti motyvacijos ir efektyvumo.

Dirbti su vadovu smagu – atsakė 65 proc. respondentų. Smagiausia su vadovu dirbti 18–25 m. amžiaus asmenims. Be to, skiriasi duomenys pagal tyrimo dalyvių išsilavinimą: kuo aukštesnį išsilavinimą tyrimo dalyvis įgijęs, tuo smagumo laipsnis darbe yra aukštesnis.

„Tai susiję su savęs vertinimu darbo vietoje bei asmeniniu augimu. Kuo žmogus labiau pažįsta savo stipriąsias puses ir žino, kaip panaudoti savo talentus, tuo daugiau pasitenkinimo patiria dirbdamas. Žinoma, svarbu ugdyti ir savo socialinį intelektą, kuris didėja studijuojant“, – teigia R. Savickas.

Atsakydami, ar darbuotojai gali būti atviri su savo vadovais, visuomenės nuomonės tyrimo dalyviai pasidalino beveik per pusę – 46 proc. teigia, kad taip nėra. Verta paminėti, kad 7 proc. moterų teigia nežinančios, ar gali būti atviros.

Pasak R. Savicko, neramina tai, kad vyresni asmenys dažniau teigia, jog negali būti atviri su savo vadovu. Tai gali būti susiję su klaidingu įsitikinimu, kad, norint išsaugoti darbo vietą, būtina visą laiką sutikti su vadovo nuomone.

Laimingi, pavargę vadovai

58 proc. respondentų teigia, kad vadovas atrodo laimingas, tačiau net 33 proc. sako, kad vadovas dažnai pavargęs ir irzlus. Užtikrintai sakantys, kad vadovai laimingi, yra jauni žmonės. Kuo vyresni tyrimo dalyviai, tuo atsakymai atsargesni, nuo 46-ių metų net pereinantys į priešingą atsakymą, jog taip nėra. Įdomu tai, jog 13 proc. moterų negalėjo atsakyti, ar vadovas yra laimingas.

„Toks visuomenės vertinimas rodo, kad laimingumo samprata keičiasi su amžiumi, atsiranda daugiau lūkesčių, kurie nebuvo išpildyti, ir tai aptemdo bendrą laimingumo sampratą. Jaunas žmogus žvelgia pozityviai į savo ateitį. Todėl ir pasaulis, ir žmonės jame jam atrodo laimingesni. Labai įdomius tyrimo rezultatus gavome dėl moterų požiūrio. Jos kaip tik, turėdamos itin gerus sugebėjimus atskirti žmonių nuotaikas, negalėjo įvardinti, ar vadovas laimingas, ar ne. Tai gali rodyti, kad jų vadovai yra labiau uždaro būdo ir vengiantys atskleisti, kuo iš tikrųjų gyvena“, - sako R. Savickas.

10 darbo dienų iššūkis

Pasak R. Savicko, daugelis jo klientų teiraujasi, ką vertingo savo vadovui padovanoti Boso dienos proga. Siūloma imtis eksperimento – 10 dienų iššūkio, apimančio tam tikras veiksmingas praktikas, kurios gerina vadovo nuotaiką, santykius komandoje ir bendrą darbinį klimatą:

  • Padėk savo vadovui atlikti jo svarbiausią dienos darbą.
  • Sutark su vadovu, kad 10 dienų baigsite darbus laiku.
  • Padėk savo vadovui atlikti darbus maksimalioje dėmesio koncentracijoje (pašalink trukdžius iš jo aplinkos).
  • Paprašyk 15 min. grįžtamojo ryšio savo veiklai ir rezultatams.
  • Pasidalink ir savuoju grįžtamuoju ryšiu savo vadovui.
  • Kasdien padėkok savo vadovui bent už vieną konkretų dalyką.
  • Kasdien pritark bent vienai vadovo idėjai „taip, galim tai padaryti ir...dar tokiu būdu“.
  • Pakviesk savo vadovą išbandyti pirminį flow (aktyvi fizinė veikla).
  • Padaryk savo vadovui komplimentų masažą: „Aš žaviuosi tavo sprendimu ... dėl …“.
  • Pakviesk vadovą pietų į naują vietą ir aptarkite, ką pastebite savyje ir aplinkoje per paskutines dvi savaites. Aptarkite, ką iš šių punktų paliksite galioti kasdien.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją