Damaskas ir jo sąjungininkė Maskva kaltina „teroristų grupuotes“ dėl 2018 metų lapkričio 24-ąją įvykusio incidento vyriausybės pajėgų kontroliuojamame Alepo mieste. Į šią ataką Rusija reagavo aviacijos smūgiais.

Sirijos vyriausybė oficialiai pareikalavo, kad Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) atliktų tyrimą, o ši 2019 metų pradžioje pasiuntė į Siriją misiją faktams nustatyti (FFM).

Tačiau penktadienį OPCW nurodė, kad šios grupės surinkta informacija, interviu ir laboratorinių analizių rezultatai „neleido FFM nustatyti, ar per šį incidentą cheminės medžiagos buvo ar nebuvo panaudotos kaip ginklas“.

Komandos parengtoje 98 puslapių ataskaitoje pažymima, kad dešimčių nukentėjusiųjų kvėpavimo sutrikimus, apie kuriuos pranešė Sirijos pareigūnai, „priežastis galėjo būti kokia nors neilgai išliekanti medžiaga, sukėlusi lengvą ar vidutinio sunkumo kvėpavimo takų sudirginimą“.

Vis dėlto tyrėjai pridūrė, kad liudytojų parodymai neatskleidė šios medžiagos, jeigu ji buvo panaudota, šaltinio, o Sirijos vyriausybės pateiktos metalinės nuolaužos „negali būti susietos su incidentu, apie kurį buvo pranešta“.

Keliomis dienomis anksčiau Rusija inicijavo Junginių Tautų pasitarimą Niujorke, per kurį išsakė abejonių dėl OPCW tyrimų Sirijoje.

JT ir Jungtinė Karalystė kaltino Rusiją sufabrikavus istoriją, jog sirų sukilėliai neva panaudojo cheminius ginklus Alepe, kad sužlugdytų paliaubas Idlibo mieste.

JAV žvalgyba nurodė, kad Rusijos ir Sirijos pajėgos per šį incidentą paleido ašarinių dujų.

Penktadienį paskelbtoje atskiroje ataskaitoje OPCW pažymi negalinti patvirtinti, ar cheminiai ginklai buvo panaudoti per 2016 metų rugpjūtį įvykdytą numanomą chloro ataką Sarakibo mieste, už 50 km į pietus nuo Alepo.

Gyventojai tvirtino, kad per šią ataką buvo paleistos chloro dujos. Konfliktą Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) savo ruožtu nurodė, kad tąsyk kvėpavimas sutriko 24 žmonėms.

OPCW yra patvirtinusi, kad per pilietinį karą Sirijoje cheminiai ginklai buvo panaudoti ne vieną kartą. Vėliausia patvirtinta ataka 2017 metais, per kurią buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga zarinas, yra siejama su prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) pavaldžiomis oro pajėgomis.

Sirija ir Rusija atmetė šio tyrimo išvadas ir tvirtino, kad tariamos cheminės atakos buvo suklastotos, taip pat kaltino Vakarų galybes politizuojant OPCW, kuriai 2013 metais buvo skirta Nobelio taikos premija.