Į Kauną metė politikos sunkiasvorių desantą

TS-LKD Seimo rinkimams Kaune skiria ypatingą dėmesį. Mieste gausu ne tik šios partijos reklaminių plakatų, imponuoja ir kandidatai į Seimą.

Į Kauną varžytis su oponentais, ypač V. Matijošaičio remiamais „valstiečiais“ ir jų sąraše kandidatuojančiais „Vieningo Kauno“ atstovais deleguoti tokie žymūs politikai, kaip Arvydas Anušauskas, Vytautas Juozapaitis, pats partijos pirmininkas G. Landsbergis. Kaune tradiciškai kandidatuoja parlamentaras Kazys Starkevičius, naujoji Kauno konservatorių lyderė Jurgita Šiugždinienė, parlamentarė Gintarė Skaistė.

Ar paramą vietos savivaldos ir Seimo rinkimuose V. Matijošaičio judėjimui ir jo remiamiems „valstiečiams“ išreiškę kauniečiai šįkart balsuos už TS-LKD kandidatus? Ar konservatoriams pavyks antrajame šalies miesto susigrąžinti prarastas pozicijas? Šiuos klausimą uždavėme kauniečiams.

„Aš turiu savo favoritus, partiją, kurios ideologija labiausiai atitinka mano įsitikinimus. Už jos atstovus balsuoju jau beveik du dešimtmečius.

Ar konservatoriams pavyks laimėti Kaune, manau, priklausys nuo to, kaip jie sugebės į rinkimus pakviesti ištikimus savo rėmėjus. Kitas dalykas – kiek iki rinkimų bus nustatytų COVID-19 užsikrėtimo atvejų. Gali būti, jog vyresnio amžiaus žmonės pabijos eiti balsuoti“, – sakė 43 metų finansininkas Darius.

Abejonių kelia sostinėje gyvenantys politikai

Užkalbinti kelis studentai išsakė skirtingas pozicijas. Vieni jų minėjo, kad konservatoriai šį kartą į Kauno vienmandates apygardas delegavo ryškias asmenybes, žinomus politikus ir tai yra ryškus privalumas. Kiti tikino, kad kauniečiai mieliau rinksis ne šios partijos atstovus, o vietinius, Kaune gyvenančius kandidatus.

„Žmonės balsuoja ne už ideologijas, bet už asmenybes. Šį kartą konservatoriai į Kauną atsiuntė tikrai žinomus savo atstovus. Vien dėl to jie įgyja persvarą, juk istorikas, knygų autorius V. Anušauskas daug labiau žinomas, nei koks nors kitas jo oponentas“, – sakė socialinius mokslus studijuojantis Tomas.

„Balsuoti už Kaune negyvenančius, šio miesto problemų neišmanančius ir dar su Kauno valdžia susipykti sugebėjusios partijos atstovus gali tik tas, kam nerūpi, kaip jo interesai bus atstovaujami. Neturiu nieko prieš šiuos žmones, tačiau nekelia pasitikėjimo vilniečių sprendimas kandidatuoti Kaune. O šiaip, Kauno politikoje, partijų skyriuose trūksta ryškių asmenybių ir rinkimuose, manau, daug ką nulems sprendimą paskutiniu momentu priimančių rinkėjų balsai“, – sakė jo kolega, 22 metų studentas Linas.

Balsuoti žadėjo už Harį Poterį arba Tinkį Vinkį

Vardo nenorėjęs sakyti jaunuolis išsakė itin originalią poziciją. Jis tikino politika nesidomintis, o jo apsisprendimui esminės įtakos turėjo per LRT televiziją matyti debatai.

„Tai populistų cirkas, šneka bet ką, kad tik į save dėmesį patrauktų. Į rinkimus ateisiu, bet jie mano balso negaus. Kaip rekomendavo Andrius Tapinas, nupiešiu žaibą, įrašysiu Harį Poterį ar „teletabį“ Tinkį Vinkį.

Yra viena partija, kurią idėjiškai palaikau ir tikrai už ją balsuočiau. Tai Piratų partija, deja, jos pas mus dar nėra“, – sakė politika ir politikais nusivylęs, bet save nuosaikiuoju anarchistu pavadinęs jaunuolis.

Senjorų tarpe – kardinaliai skirtingos nuomonės

Jeigu jaunimas gana drąsiai svarstė apie kandidatų į Seimą privalumus bei trūkumus, vyresnio amžiaus žmonės laikėsi kiek kitokios pozicijos. Panašu, kad jų sprendimai, kam atiduoti savo balsą, arba už ką tikrai nebalsuoti, jau seniai susiformavę.

Kalbinti senjorai gana kategoriškai pasisakė apie TS-LKD šansus per Seimo rinkimus Kaune. Vieni jų atvirai deklaravo simpatijas šiai partijai, kiti – priešingai, konservatorius kaltino visomis įmanomomis nuodėmėmis.

„Ką gero Kaunui davė Andrius Kupčinskas? Gatvės baisios, duobėtos buvo. Anūkams neatsirado vietos „valdiškuose“ darželiuose, dukra didžiulius pinigus mokėjo, leido į privatų. O viskas čia ėmė keistis tik tada, kai kauniečiai naują valdžią išsirinko. Ilgus metus dirbau gamyboje, man labiau patinka kažką konkrečiai darantys, o ne tuščiai kalbantys žmonės“, – sakė 68 metų Kazimieras.

Tačiau kita senjorė minėjo konservatorius, kaip vienintelę alternatyvą dabartiniams Kaune išrinktiems „vienmandatininkams“.

„Tik už Tėvynės sąjungą, nes tai mūsų, lietuvių – patriotų partija. Pati gimiau tremtyje, tiek vargo patyriau, visada už juos balsavau ir balsuosiu“, – sakė garbaus amžiaus kaunietė.

Tarp kandidatų gausos pasigenda ryškių asmenybių

Jai pritarė ir kita moteris, prasitarusi, kad visa jos giminė balsuoja už konservatorius. Paklausta apie šio pasirinkimo motyvus, kaunietė atsakė, kad tai daugelį metų nekintanti tradicija.

Dar viena vyresnio amžiaus kaunietė sakė pasigendanti ryškesnių asmenybių, o rinkimuose dalyvaujančių partija gausa kelia tam tikrą sumaištį.

„Turiu savo kandidatą, kurį asmeniškai pažįstu, už jį ir balsuosiu. Kokius šansus turi konservatoriai? Labai sunku pasakyti, reklamos tikrai daug, bet ar žmonės jais patikės antrą kartą – čia jau kitas klausimas. Partijų atrodo labai daug, bet pasirinkti gana sunku, nėra ryškių žmonių“, – svarstė 54 metų Gediminas.