NVSC atstovė R. Lingienė, paklausta, kodėl žmonės pradėjo vengti epidemiologams atskleisti savo maršrutus ir kontaktus, įvardijo kelias galimas priežastis.

„Labai sunku pasakyti, kodėl vengia atskleisti. Nuotolinių susitikimų metu teko kalbėti su daugeliu įvairių įmonių darbuotojų. Viena iš versijų – nori eiti į darbą, nes bijo prarasti darbo vietą arba užsitraukti darbdavio nepalankumą“, – sako R. Lingienė.

Ji užsimena, kad Raseinių rajono didelių įmonių vadovai galimai draudžia tirtis darbuotojams, esant silpniems simptomams.

„Vakar teko kalbėti apie situaciją Raseinių rajone, kur yra keletas didelių įmonių. Jų vadovai, tačiau negaliu pasakyti, ar tai tiesa, esant menkiems simptomams, draudžia darbuotojams tirtis arba nerekomenduoja tirtis, kad nenutrūktų gamybos arba darbo procesas. Tai gali būti viena iš priežasčių“, – teigia R. Lingienė.

Dėl tokio darbdavių elgesio NVSC konsultavosi ir su Valstybine darbo inspekcija.

„Esame jų patikinti, pagal Darbuotojų saugos ir sveikatos darbe įstatymą, darbdavys atsako už visų darbuotojų sveikas ir saugias darbo sąlygas. O kalbant, kad vienas iš jų gali būti užsikrėtęs COVID-19 infekcija, be šio įstatymo, galima taikyti ir Užkrečiamųjų ligų ir kontrolės įstatymą, kur numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė, paaiškėjus tokiems faktams“, – pažymi ji.

„Nereikia mojuoti įstatymais, bet jeigu tikrai taip yra, kviečiame darbdavius suprasti, kad daug didesnė blogybė būtų, jei įmonėje išplistų infekcija dėl to, kad vienas ar kitas darbuotojas nebuvo išleistas namo arba nepasiūlyta jam išsitirti“, – priduria NVSC atstovė.

Ji taip pat teigia viešoje erdvėje girdinti kalbų, kad jaunesnio amžiaus žmonės neįvertina galimų rizikų ir komplikacijų, todėl tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl jie vengia atskleisti savo maršrutus.

„Ne paslaptis, kad pastaraisiais mėnesiais daugiausiai serga jauni žmonės, jiems simptomai yra lengvi arba išvis nepasireiškia. Laimei, aplinkoje jie neturėjo sunkių atvejų ir galvoja, kad šis virusas yra kaip gripas, kuris lengvai ateina, lengvai ir praeis. Gali būti ir tokios priežastys“, – sako R. Lingienė.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 4956 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 2378 asmenys, 2466 – pasveiko.

Nuo koronavirusinės infekcijos mirė 94 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 19 užsikrėtusiųjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)