„Delfi“ šią istoriją papasakojo D. Rimkūnienės sūnus Tadas, kuriam į žiniasklaidą kreiptis patarė šeimos advokatai.

Savo ruožtu E. Palaima nebuvo linkęs kalbėti su žurnalistu. Iš pradžių pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas sustabdytas, po to pakalbėjęs pakeltu balsu numetė ragelį.

Įtaria suklastojus parašą

D. Rimkūnienė netoli Pasvalio valdo du žemės sklypus. Vieną 0,26 hektaro, o kitą – 0,36 hektaro. Nekilnojamojo turto registro duomenimis, E. Palaima juos nuomoti ketina iki 2023 metų gruodžio 15 dienos.

D. Rimkūnienės sklypas

Tačiau D. Rimkūnienė teigė, kad Registrų centre užregistruotoje nuomos sutartyje esantis parašas yra ne jos.

D. Rimkūnienės sklypas

„Sutartyje, kur yra iki 2023 metų – yra net ne mano mamos parašai sudėti. Galima palyginti su panaudos sutartimi.

Ekspertizės atlikti nepavyksta, nes mama neturi dokumento originalo. Ji jokios sutarties nepasirašinėjo, o ūkininkas teigia, kad originalą turi mano mama, bet jį pametė ar kažkas tokio“, – aiškino T. Rimkūnas.

Dėl to žemės savininkai yra kreipęsi į Panevėžio apygardos prokuratūrą. Kaip dėstoma prašyme dėl ikiteisminio tyrimo atnaujinimo, nuomos santykiai tarp D. Rimkūnienės ir E. Palaimos prasidėjo dar 2010 metais. Tada sudaryta panaudos sutartis, galiojusi iki 2015 metų.

2016 metais D. Rimkūnienė šį faktą užregistravo Registrų centre ir nuo tada iki 2019 metų žemės sklypais niekas nesinaudojo.

„2019 metų lapkričio mėnesį pareiškėja rado pirkėją turimiems žemės sklypams parduoti. Norėdama sužinoti, kokių dokumentų reikia žemės sklypų pardavimui, kreipėsi į Registrų centrą.

Tačiau Registrų centras nurodė, kad D. Rimkūnienė žemės sklypų parduoti negali, kadangi įregistruota Žemės nuomos sutartis tarp jos ir E. Palaimos. Tačiau tokio pobūdžio sutarties pareiškėja nebuvo sudariusi“, – rašoma dokumente.

Parduoti gali, bet kas pirks?

T. Rimkūnas stebėjosi, kodėl Registrų centro specialistai užregistravo galimai suklastotą sutartį. Tačiau, kaip „Delfi“ paaiškino Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus, atsakomybė už dokumentų autentiškumą ir juose esančių duomenų tikrumą tenka jų teikėjams.

„Nekilnojamojo turto registre konkrečiam NT objektui galima žyma apie juridinį faktą (sudarytą nuomos sutartį). Prašymą įregistruoti tokį juridinį faktą gali pateikti bet kuri sutarties šalis – tiek nuomininkas, tiek ir turto savininkas, – pasakojo jis. – Kartu su prašymu reikia pateikti ir nuomos sutarties originalą arba notaro patvirtintą jo kopija. Šis pateiktas dokumentas (nuomos sutartis) turi būti pasirašyta visų sutarties šalių.

Jei pateikti dokumentai pasirašyti ranka (ne elektroniniu parašu), Registrų centras neturi pareigos ir galimybių patikrinti šių parašų autentiškumo.“

M. Samkus dar pridūrė, kad nuomos sutartys neprivalo būti tvirtinamos notaro, jose esančios nuostatos yra sutarties šalių reikalas, o visi su tuo susiję ginčai sprendžiami teisės aktų nustatyta tvarka.

Registrų centro atstovas dar patikslino, kad įregistruotas juridinis faktas apie sudarytą nuomos sutartį neturi jokios įtakos ir nesuvaržo NT savininko teisių disponuoti savo turimu turtu.

„Sudaryta nuomos sutartis neapriboja žemės sklypo savininko galimybių savo sklypą parduoti kitam asmeniui, kuriam po sandorio pereina visos su sklypu susijusios teisės ir pareigos, tarp jų ir sudaryta nuomos sutartis“, – sakė jis.

Mindaugas Samkus

Būtent tai, kad kartu su žemės sklypais įsigytų ir iki 2023 metų galiojančią nuomos sutartį atgrasė D. Rimkūnienės turto pirkėją.

Tai „Delfi“ patvirtino ir pati potenciali pirkėja S. R., tačiau ji būti cituojama publikacijoje atsisakė.

Rimkūnus atstovaujanti advokatų kontoros „TGS Baltic“ advokato padėjėja Karolina Gasparkė paaiškino, kad pirkėja norėjo asmeniškai naudoti žemės sklypą ir iš jo gauti pajamas

„Todėl sklypas, kuris yra susietas su neegzistuojančia nuomos sutartimi pirkėjos netenkino“, – sakė ji.

K. Gasparkė dar paaiškino, kad sutartyje yra apibrėžta, kokiomis sąlygomis galima ją nutraukti.

„Vienašališkai galima įspėjus prieš atitinkamą laikotarpį ir įsipareigojant kompensuoti nuostolius. Tačiau Registrų centras atsisako išregistruoti nesant bendro sutarimo arba teismo sprendimo (esame E. Palaimai išsiuntę vienašališką nutraukimą, pagal sutartį, nurodydami, kad nepripažįstame suklastotos sutarties, bet formaliai ją nutraukiame).

Taigi klientas šiuo metu yra aklavietėje ir negali naudotis savo žeme bei bijo, kad E. Palaima, besielgdamas neteisėtai, gali artimiausiu metu suklastoti ir įregistruoti dar vieną dokumentą, kuriuo bus pratęsta dabartinė nuomos sutartis (yra žinoma, kad E. Palaima kalba, jog jis žemės neketina atiduoti iki 2023 metų)“, – sakė teisininkė.

Gresia laisvės atėmimas

D. Rimkūnienės prašyme prokuratūrai dėstoma, kad pagal Registrų centro pateiktą sutarties kopiją, matyti, jog E. Palaima suklastojo D. Rimkūnienės parašą ir jos vardu E. Palaimos sutuoktinė Monika Palaimienė įregistravo suklastotą nuomos sutartį.

„Taip pat buvo suklastotas ir susitarimas dėl panaudos sutarties nutraukimo. Suklastojimas yra akivaizdus, lyginant pareiškėjos pasirašytus dokumentus ir fiktyvius. Kadangi E. Palaima, kaip vėliau paaiškėjo, neteisėtai naudojosi žeme, netgi deklaravo žemės naudmenas, o suklastotą nuomos sutartį įregistravo iš karto po to, kai sužinojo apie pareiškėjos ketinimą parduoti žemės sklypus“, – rašoma dokumente.

Ten pat dar nurodoma, jog vykdant ikiteisminį tyrimą, būtų tikslinga apklausti M. Palaimienę.

„Kadangi M. Palaimienė pati registravo suklastotą sutartį, manytina, kad ji galėtų atskleisti daug reikšmingų detalių, padėsiančių išsiaiškinti, kas atliko veiką, numatytą BK 300 str. Be to, konkretizuoti aplinkybes, kas davė jai minimą sutartį ir paprašė ją įregistruoti“, – rašoma prašyme.

Pagal Baudžiamojo kodekso 300 straipsnį (dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu), tas, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų.

D. Rimkūnienės prašyme dar dėstoma, kad jai žinomos trys naujos liudytojos, kurios galėtų patvirtinti E. Palaimos atliekamų veiksmų neteisėtumą. Minimos J. J. ir R. B., kurių žemę E. Palaima galimai dirbo be leidimo ir jau minėta potenciali pirkėja S. R.

Kaip „Delfi“ sakė Panevėžio prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė, rugpjūčio 25 dieną, patenkinus pareiškėjos atstovės prašymą, aptariamas ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas.

„Atnaujinus tyrimą, buvo apklausti pareiškėjos nurodyti trys nauji liudytojai.

Rugsėjo 16 dieną prokuratūra ikiteisminį tyrimą sustabdė, nes apklausti liudytojai reikšmingos informacijos nesuteikė.

Ikiteisminio tyrimo metu atlikti visi veiksmai ir išnaudotos visos galimybės nustatyti nusikalstamą veiką padariusį asmenį, tačiau toks asmuo nenustatytas, todėl ikiteisminis tyrimas sustabdytas iki tol, kol bus nustatytas nusikalstamą veiką padaręs asmuo (-enys) ar paaiškės naujos aplinkybės“, – nurodė R. Stundžienė.

T. Rimkūnas sakė, kad su potencialia pirkėja dėl abiejų sklypų buvo sutarta 5,5 tūkst. eurų kaina. Tuo metu pagal nuomos sutartį E. Palaima turi mokėti 140 eurų per metus.

Pievos

Kalbėti nenorėjo

Juridinių asmenų registro duomenimis, E. Palaima yra Pasvalio rajono žemės ūkio bendrovės „Grūdai“ narys ir pajininkas. Bendrovė 2019 metais gavo 47 016 eurų pardavimo pajamų, uždirbo 30 096 eurus grynojo pelno.

Tinklapis „Agroeta“ anksčiau yra skelbęs, kad E. Palaima yra pilotas ir netgi yra įsigijęs nedidelį lėktuvą.

Pateikiame „Delfi“ pokalbio su ūkininku išklotinę:

– D. Rimkūnienė kreipėsi į redakciją dėl kelių žemės sklypų. Ji buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą Jūsų atžvilgiu ir teigia, kad suklastojote parašą ir užgrobėte žemę. Tai tiesiog norėčiau...

– Ikiteisminis tyrimas pradėtas ir yra nutrauktas. Nusikalstamos veiklos nenustatyta. Tai vienas dalykas. Antras dalykas – ji nori brangiai parduoti žemę ir bando politinėmis priemonėmis tą dalyką... Visas mano atsakymas.

– Dabar yra prašymas prokurorui atnaujinti ikiteisminį tyrimą.

– Ir kas, kad ten yra prašymas. Tai kas tai? Vėl nutrauks, nes nieko nėra padaryta tokio, kas būtų, sakykim... Nusikalstamos veiklos nepadaryta.

Bando politinėmis priemonėmis parduoti brangiai. Daryti spaudimą ir parduoti žemę. Dabar rado jus, kuris bandys pasitarnauti.

– Gal galėtumėte papasakoti, kaip jūs sutarėte dėl nuomos?

– Nieko aš negaliu. Aš jums visą komentarą pateikiau ir daugiau komentarų nebebus teikiama. Čia grynai politiniai dalykai. Jei jūs tame dalyke dalyvaujate, tai dalyvaukite.

– Kokiame? Jūs į politiką einate ar kaip?

– Aš neinu į jokią politiką, man dzin išvis ta politika. Suprantat, ten yra 60 arų sklypas tarp 33 hektarų žemės ir visa situacija yra tokia, kokia yra.

– Tai jūs, kur naudojatės ta žeme...

– Aš nebešneku nieko – pasakiau. Jūs įrašinėjate pokalbį, žinau tuos dalykus. Iškraipysite, tą padarysite. Viską, ką galėjau pasakyti, tą pasakiau.

– Bet aš dar turiu klausimų ir norėčiau jums juos užduoti.

– Jeigu jūsų tai netenkina, aš į kitus dalykus negaliu atsakyti. Čia išvis nieko... Nei nusikalstamos veiklos, nei nenusikalstamos veiklos. Čia yra paprastas dalykas.

– Dar neaišku.

– Kaip neaišku?! Jei yra nutrauktas ikiteisminis tyrimas jau vieną kartą.

– Gali būti pratęstas.

– Nu ir kas, kad jis bus pratęstas. Jokių realiai dalykų nėra ten. Turi kaimynus čia visokius, skambinėja, patys, matyt, skambinėja, tuos kaimynus nervuoja, kaimynai juokiasi, sako, kažkokias nesąmones šneka. Net nežino, ką šnekėti.

– Dar dvi moterys irgi sako, kad jūs neteisėtai jų žeme naudojatės

– Kokia žeme aš naudojuos?! Kokia dar žeme aš naudojuos?! Aš naudoju, aš dirbu daug žemių. Kas su manimi sudarę sutartis, nei vienas žmogus čia nesiskundžia.

Atsirado čia asaba, kuri nori parduoti už dvigubą kainą. Taip nebus! Nieks nedaro taip šiais laikais. Niekas neperka, bando politiškai paveikti.

Čia nėra jokios teisybės ir nėra čia nieko ieškoti. Viso gero (numeta ragelį).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)