„Sodros“ pensijų anuitetų fonde – jau simbolinis milijonas eurų. Tai, kaip sparčiai nuo pat pirmų dienų auga pensijų anuitetų gavėjų skaičius, rodo, kad pensijų kaupimo sistema yra veiksminga ir patraukli, o gyventojai gali pasirinkti jų lūkesčius atitinkantį sprendimą“, – sako „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Nors šiandien daugeliui pensijų kaupimo dalyvių, o jų Lietuvoje yra yra 1,35 milijono, sukti galvos dėl pensijų anuiteto dar nereikia, anksčiau ar vėliau ateis metas skinti pensijų kaupimo vaisius.

Ką tuomet reikės daryti ir kokie pasirinkimai laukia?

– Kodėl turiu įsigyti pensijų anuitetą iš „Sodros“ ir ar tai privaloma?

Antros pakopos pensijų kaupimo sistema yra pensijų socialinio draudimo dalis. Valstybė, pervesdama papildomas įmokas į gyventojų sąskaitas pensijų fonduose, skatina papildomai kaupti pensijai, kad gyventojų nuolatinės pajamos senatvėje būtų didesnės. Tai užtikrina pensijų anuitetas, kuris mokamas panašiai kaip pensija, sulaukus senatvės – visą likusį žmogaus gyvenimą. Valstybė garantuoja, kad „Sodra“ mokės stabilias ir nemažėjančias periodines išmokas.

Įsigyti pensijų anuitetą nėra privaloma. Jeigu gyventojas savo pensijų fonde sukaupė iki 5000 eurų, jis gali gauti vienkartinę išmoką. Jeigu suma siekia nuo 5000 iki 10000 eurų, gyventojui pensijų kaupimo bendrovė gali sukauptą sumą gyventojui išmokėti periodinėmis išmokomis per 20 metų. Nors ir šiuo atveju anuitetą įsigyti galima, tačiau neprivaloma.

Jei sukaupėte 10 tūkst. eurų ir daugiau bei norite gauti išmokas už pensijų fonde sukauptas lėšas, „Sodros“ pensijų anuitetai yra vienintelis pasirinkimas išmokėti pensijų fonde per gyvenimą sukauptą sumą.

Per du mėnesius „Sodra“ pensijų anuitetų išmokas jau pradėjo mokėti daugiau nei pusšimčiui gyventojų ir gavėjų kiekvieną mėnesį daugėja.

Vidutiniškai pensijų anuitetų gavėjai yra kiek jaunesni nei 65-erių, ir jiems nuo šiol kiekvieną mėnesį mokama vidutinė 87 eurų pensijų anuiteto išmoka.

– Ar turiu pasirinkimą?

Gyventojai gali rinktis sau tinkamiausią vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių: standartinį pensijų anuitetą, standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtąjį pensijų anuitetą.

Standartinio pensijų anuiteto mėnesinės išmokos, palyginti su kitomis pensijų anuiteto rūšimis, bus didžiausios ir mokamos visą likusį gyvenimą. Garantuojama, kad išmokos nemažės, bet galės būti ir didesnės, jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo grąža bus didesnė, negu jau įskaičiuota į pensijų anuitetą. Ši pensijų anuiteto rūšis neturi paveldėjimo.

Jeigu paveldėjimas svarbus, žmogus gali rinktis pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – tuomet lėšos, kurių nespėta išmokėti iki 80 metų, jeigu gyventojas šio amžiaus nesulauktų, paveldimos.

Abiem standartinio pensijų anuiteto atvejais gyventojas „Sodrai“ perves visą savo pensijų fonde sukauptą sumą, o išmokos dydis priklausys nuo sukauptos sumos bei amžiaus, kai įsigyjamas pensijų anuitetas.

Pasirinkęs atidėtąjį pensijų anuitetą gyventojas „Sodrai“ perves tik dalį sukauptos sumos, už kurią „Sodra“ jam mokės pensijų anuitetą sulaukus 85 metų amžiaus. Pensijų fonde likusią ir toliau investuojamą sumą iki 85 metų periodinėmis išmokomis mokės pensijų kaupimo bendrovė. Išmokų dydis gali svyruoti – būti didesnis ar mažesnis kiekvieną mėnesį – tai priklausys nuo investavimo rezultatų. Suma, kurios nespėta išmokėti iki 85 metų iš pensijų fondo – paveldima.

Nuo pat pradžių gyventojus labiausiai domina standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu (galimybe paveldėti). Jį renkasi 60 proc. antros pakopos pensijų kaupimo dalyvių. Kas trečias gyventojas rinkosi standartinį pensijų anuitetą, o 10 proc. rinkosi atidėtąjį pensijų anuitetą.

– Kur turėsiu kreiptis, jeigu dalyvavau pensijų kaupime ir noriu gauti pensijų anuiteto išmokas?

Norėdami įsigyti anuitetą, pensijų kaupimo dalyviai, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, ar išėję į išankstinę pensiją likus ne daugiau kaip 5 metams iki senatvės pensijos, gali kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę dėl sukauptų lėšų išmokėjimo.

Šis būdas veikia vieno langelio principu – gyventojas į pensijų kaupimo bendrovę turi kreiptis bet kuriuo atveju dėl sukauptos sumos išmokėjimo, o tuo pačiu jis gali pasirinkti ir pateikti prašymą „Sodrai“ įsigyti pensijų anuitetą. Pastarąjį prašymą įsigyti pensijų anuitetą galima pateikti ir tiesiogiai „Sodrai“ per gyventojo asmeninę paskyrą, arba tiesiog atvykus į klientų aptarnavimo skyrių.

„Sodra“ apskaičiuos ir priims sprendimą mokėti tam tikro dydžio anuitetą ir apie tai informuos gavėją, tačiau žmogus galės dar per 10 darbo dienų pateikti prašymą atsisakyti pasiūlyto pensijų anuiteto.

– Nuo ko priklauso pensijų anuiteto dydis?

Pensijų anuiteto dydis apskaičiuojamas pagal „Sodros“ patvirtintą metodiką, atsižvelgiant į:

  • Jūsų pensijų fonde sukauptą sumą, už kurią bus įsigyjamas pensijų anuitetas;
  • Jūsų amžių tuo metu, kai įsigyjate pensijų anuitetą;
  • Jūsų pasirinktą pensijų anuiteto rūšį;
  • Vidutinę visų pensijų anuitetų gavėjų gyvenimo trukmę;
  • Investavimo grąžą;
  • Administravimo sąnaudas.

Teisės aktuose nustatyti principai, kurių Sodra“ privalo laikytis:

  • Pensijų anuiteto dydis negali būti mažėjantis (bet gali didėti);
  • Priimant sprendimą dėl pensijų anuiteto mokėjimo draudžiama bet kokia forma reikalauti asmens sveikatos patikrinimo duomenų ir jais naudotis;
  • apskaičiuodama pensijų anuiteto dydį, „Sodra“ negali atsižvelgti į lytį.

Rekomenduojama pasinaudoti pensijų anuitetų skaičiuokle www.sodra.lt/lt/skaiciuokles/pensiju-anuitetu-skaiciuokle, kur, nurodžius tikslią gimimo datą, prašymo sudaryti pensijų išmokos sutartį datą (kada planuojate kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę dėl pensijų išmokos sutarties sudarymo) ir sukauptą sumą, tiksliai apskaičiuojamas pensijų anuiteto dydis.

– Kas bus su lėšomis mano pensijų fonde, jeigu nesulauksiu senatvės pensijos amžiaus ir nespėsiu įsigyti pensijų anuiteto?

Pensijų fonde esančios lėšos yra gyventojo nuosavybė. Tokiu atveju, jeigu gyventojas nepateikia prašymo įsigyti anuiteto, po jo mirties sukauptos lėšos atitenka paveldėtojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)