Rokiškio socialinės paramos centre dirbančios vienos iš dviejų profsąjungų pirmininkės Dianos Kietienės stojo ginti Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga.

„Turime aktyvią ir reiklią profesinės sąjungos pirmininkę Rokiškio socialinės paramos centre. Tai yra tikra profsąjungietė, ir, kiek žinome, gera specialistė, daug dirbanti, vadovaujanti skyriui, labai kovojanti už ten dirbančias moteris. Dėl to ji nėra mėgstama centro direktorė dabar, nebuvo mėgiama ir prieš tai buvusios direktorės.

Tuometinė įstaigos vadovė rado nesvarią priežastį, dėl kurios Diana buvo atleista iš darbo. Tiesiog nebuvo įvykdytas direktorės įsakymas dėl išankstinio sveikatos patikrinimo. Rokiškio SPC darbuotojai sveikatą privalo tikrintis kas dveji metai. Diana Kietienė tai privalėjo atlikti 2017 m. balandžio mėnesį, o direktorė panorėjo, kad tai būtų atlikta kovo mėnesį. Ji neįvykdė direktorės įsakymo, nepasitikrino ir tai buvo priežastis dėl ko ją atleido iš darbo“, – pasakojo I. Petraitienė.

Tuomet D. Kietienė kreipėsi į teismą grąžinti į ankstesnes pareigas.

„Prieš tai dirbusi direktorė paliko darbo vietą, į organizaciją atėjo nauja direktorė. Vėl prasidėjo konfliktai, kadangi Diana yra reikli. Ji reikalauja, kad darbuotojos būtų aprūpintos reikalingomis priemonėmis, kad joms būtų suteiktos normalios darbo sąlygos“, – kalbėjo I. Petraitienė.


Įstaigoje įsisteigė dar viena profsąjunga

Darbo ginčuose D. Kietienei atstovavęs buvęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas paaiškino, kad prieš nepilnus porą metų padalinys, kuriam vadovavo D. Kietienė, buvo padalintas į du. Vienas iš jų buvo atsakingas už Pagalbos į namus paslaugas, kitas – už dienos socialinės globos paslaugas.

Pagalbos į namus padalinio vadove liko D. Kietienė, o kitam padaliniui paskirta vadovauti kita vadovė.

„Atėjusi kita vadovė direktorės iniciatyva toje įstaigoje įsteigė dar vieną profesinę sąjungą. Šiuo metu įstaigoje veikia dvi profesinės sąjungos – viena yra ta, kuri lojali direktorei, vadinamoji „geltonoji profsąjunga“, kita – kuri daugiau atstovauja darbuotojams. Direktorei ji yra netinkama.

Su kita profesine sąjunga pasirašoma kolektyvinė sutartis, su šita niekas net nesiruošia derėtis. Mes tada kreipiamės į Darbo ginčų komisiją. Pradžioje jie nenorėjo nagrinėti skundo, paskui nagrinėjo. Komisijoje sudaroma taikos sutartis, kadangi direktorė įsipareigojo įvykdyti visus reikalavimus – kad sės prie derybų stalo, pasirašys kolektyvinę sutartį“, – pasakojo A. Černiauskas.

Sprendimai sekė vienas po kito

Pasak profesinės sąjungos atstovo, tuo bėdos nesibaigė.

„Paskui reikėjo paskirti, kuri profesinė sąjunga atstovaus darbuotojams kaip Darbo taryba. Direktorė sušaukė pseudosusirinkimą, ir paskyrė tą sau lojalią profesinę sąjungą. Mes vėl kreipėmės į Darbo ginčų komisiją. Ten pripažįstama, kad sprendimas neteisėtas.

Tas procesas vis vyko, o tada vasarą atsirado keičiamos darbuotojų ir padalinių vadovų pareigybės. Kadangi D. Kietienė neturi vairuotojo pažymėjimo, nekeičiant pačių funkcijų, jos pareigybei nustatė papildomus reikalavimus turėti B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Mes išsiaiškinome su Darbo inspekcija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad, jeigu nesikeičia funkcijos, negali keistis ir reikalavimai. Prašėme, kad panaikintų reikalavimą, tada įsikišo Darbo inspekcija, kuri nurodė ištaisyti trūkumus. Atleisti darbuotojos, pakeitus pareigybių reikalavimus, nepasisekė“, – pasakojo A. Černiauskas.

Pasak jo, vėliau direktorė kreipėsi į Rokiškio savivaldybės Tarybą ir pakeitė skyriaus nuostatus. Anksčiau struktūrą tvirtindavo Taryba, o po šito sprendimo pertvarkymus viduje ji gali daryti pati.

„Tada liepą jie nusprendžia, kad reikia padalinius, kuriuos išskyrė dėl darbo krūvio, sujungti, ir paskirti vieną vadovę, ir per informavimo konsultavimo procedūrą pasakė, kad Diana bus atleista iš darbo nuo lapkričio 4 dienos , o to vieno padalinio vadove bus paskirta kitos profesinės sąjungos pirmininkė.

Administracija kreipėsi į Darbo inspekciją. Darbo inspekcija, nenurodydama jokių motyvų, davė sutikimą atleisti. Tokie dalykai aiškiai parodo, kad struktūriniai pertvarkymai leidžia pastumti nepatogų žmogų, ir nėra kažkokių priemonių, kaip tą žmogų apginti. Dar bus teismo procesai, skųsime Darbo inspekcijos sprendimą, neteisėtą atleidimą“, – sakė A. Černiauskas.

Jaučia patirianti mobingą

Pati D. Kietienė teigė jaučianti nuolatinį įstaigos vadovybės mobingą.

„Manęs nesivežė į kitus miestus pasisemti gerosios patirties, iš pradžių neleido į mokymus. Beveik devynis mėnesius neturėjau baldų, ant žemės buvo sudėtos bylos. Tada aš paprašiau grąžinti senus baldus, atvežė tik dalį jų. Kontroliavo, niekur neleido išeiti, klientams liepė rašyti skundus, darbuotojoms pasiaiškinimus, nors pačių skundų darbuotojoms neparodydavo visą mano padalinį tiesiog draskyte draskė. Sveikatos prasme ta situacija buvo tikrai nepavydėtina“, – pasakojo moteris.

Ji pasakojo, kad ne kartą buvo kreiptasi į Darbo ginčų komisiją, du kartus pasirašyta taikos sutartis.

„Galvojome, kad viskas gražiai pasibaigs, bet gavosi taip, kaip gavosi. Ji dar labiau įsiuto. Liepė profesinės sąjungos nariams išstoti iš šitos profesinės sąjungos, ir įstoti į kitą. Neįleido į darbo grupes, kur turi dalyvauti profesinės sąjungos narys. Tada 2019 m. balandžio mėn. įdarbino teisės specialistę ir pareiškė: „aš ne tam įsidarbinau teisės specialistę, kad būtų, o kad atleistų žmogų be jokių problemų“, – pasakojo D. Kietienė.

Šiuo metu moteris yra gavusi pranešimą, kad yra naikinama jos pareigybė. Pasak jos, jai buvo pasiūlyta lankomosios priežiūros darbuotojos darbo vieta.

„Esu padalinio vadovė, baigusi magistro studijas. Pasiūlė tokią poziciją, kaip mano darbuotojui. Visi puikiai žino, kad tai yra susidorojimas“, – sakė D. Kietienė.

Direktorė sakė siekianti paslaugų kokybės

Rokiškio socialinės paramos centro direktorė Jolanta Paukštienė neigia, kad tarp jos ir D. Kietienės yra kilęs konfliktas.

„Aš pati įstaigoje, vadovaujamose pareigose, dirbu nuo 2018 m. rugpjūčio 18 dienos. Prieš tai dešimt metų dirbau toje pačioje įstaigoje, viename padalinių, analogiškose pareigose kaip Diana Kietienė. Jokio konflikto neturėjome nei tada, nei dabar“, – „Delfi“ sakė J. Paukštienė.

Vadovė pasakojo, kad atėjusi vadovauti ji pirmiausia peržiūrėjo paslaugas, ir nusprendė atskirti vieną padalinį.

„Tai buvo būtent tas padalinys, kuriam vadovavo D. Kietienė. Ten pradžioje buvo sujungtos dvi paslaugos – dienos socialinė globa ir pagalba į namus. Buvo labai didelis klientų skundų antplūdis – skundėsi paslaugomis, turėjome net nemalonių atvejų, kuomet klientų artimieji kreipėsi pagalbos į atitinkamas instancijas neva darbuotojai neprižiūri tinkamai. Tuomet nusprendžiau paslaugas atskirti, kad jos išsigrynintų. Buvo atskirta dienos socialinė globa plius integrali pagalba ir pagalba į namus, kam liko vadovauti D. Kietienė“, – sakė J. Paukštienė.

Direktorė aiškino, kad įstaiga dalyvavo europiniame paslaugų kokybės gerinimo projekte, ir 2021 m. laukia išorinio audito iš Briuselio, kur bus tikrinama, kaip jiems pasisekė įgyvendinti tikslus.

„Kai buvau atskyrusi tuos padalinius, visame centre šoktelėjo paslaugų kokybė, tačiau iš to padalinio, kur yra organizuojama pagalba į namus, skundai iš klientų tebesitęsė. Atlikome anketavimą. Pasitarus su savivaldybės atstovais, nuspręsta atskirtus padalinius sujungti. Klientų skundų gavau ne tik aš, bet ir savivaldybė. Su Tarybos pritarimu keičiau įstaigos nuostatus“, – kalbėjo J. Paukštienė.

Direktorė sakė, kad sprendimą sujungti padalinius priėmė po to, kai išnagrinėjo kitų Lietuvoje veikiančių socialinių paslaugų centrų pavyzdžius.

„Grįžau prie ankstesnio modelio. Aš kaip įstaigos vadovė turiu pareigybės funkciją – turiu peržiūrėti visas paslaugas įstaigoje, kurias teikiame gyventojams, kad jos būtų aukštos kokybės. Nusprendžiau padalinius sujungti, kad kiltų paslaugų kokybė.

Joks čia konfliktas, yra dvi padalinių vadovės, ir abi yra profesinių sąjungų pirmininkės, ką man daryti? Aš su jomis nesibaru. Man jos visiškai vienodos. Bet aš vienai negaliu įteikti atleidimo, nes ją gina Darbo kodeksas. Ji turi vaiką iki trejų metų“, – sakė J. Paukštienė.

Įstaigos vadovė melu vadina kaltinimus dėl mobingo. Ji taip pat neigė, kad vos atėjusi į pareigas D. Kietienei minėjusi, kad ji turės palikti pareigas.

„Melas, negalėjau to pasakyti. Atėjus į pareigas, D. Ketienė pradėjo aiškinti, kad ji dirbo padidintu krūviu, aš jai privalau kažką mokėti. Ji kalbėjo apie buvusius vadovus, aš neskubėjau nieko mokėti, aiškinausi, kad nepridaryčiau klaidų.

Negaliu vertinti, kodėl ji taip sako. (…) Nematau jokio mobingo. Darbo inspekcija niekur neišaiškino, kad jai buvo taikomas mobingas. Po to ji pasitelkė profesinę sąjungą. Komitetas norėjo užginčyti, kad ji nebūtų neatleista. Ji pateikė man raštą, pateikiau ieškinį teismui. Teismas jo net nenagrinėjo, atmetė, ir parašė, kad užtenka, jeigu įvertino Darbo inspekcijos vadovas, kad darbuotoją sutinka atleisti, tada jau nebėra nagrinėtini kiti dalykai. Man nemalonu klausyti tokių dalykų“, – sakė J. Paukštienė.